Papa îndeamnă Episcopii italieni să abordeze provocările Bisericii și ale lumii
25.05.2023, Vatican (Catholica) - Dialogul dintre Papa Francisc și Episcopii italieni de luni după-amiază a fost sincer și senin. Pe 22 mai, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu peste 200 de Episcopi din cadrul Conferinței Episcopale Italiene (CEI), reuniți în Vatican pentru cea de-a 77-a adunare generală. S-a vorbit despre tineri și vocații, finanțe și ideologii, despre slujirea preoților și seminarii, despre pace, mediu și preocuparea pentru caritate, despre aceasta din urmă Sfântul Părinte exprimându-și marea apreciere pentru Biserica italiană. Pontiful a deschis lucrările reuniunii de primăvară a Episcopilor, care s-au desfășurat de luni până astăzi, în Aula Nuova a Sinodului, pe tema „Ascultarea a ceea ce Duhul spune Bisericilor: Pași spre discernământ”.
Conversația Papei cu Episcopii din toate regiunile din nordul, sudul și centrul Italiei a durat aproximativ trei ore. Aceasta a început cu un moment de rugăciune comună și cu salutul său către Episcopii din zonele afectate de furtuna din Emilia-Romagna. Întreaga întâlnire, desfășurată cu ușile închise, a fost apoi întreruptă – așa cum se obișnuiește în aceste ocazii – de întrebări (aproximativ cincisprezece) și răspunsuri. Printre subiectele principale, după cum au relatat unii dintre Episcopi prezenți, s-a numărat scăderea numărului de vocații, seminariile și posibilele fuziuni ale acestora. Conversația lor s-a axat, de asemenea, pe slujirea preoților, față de care, ca întotdeauna, Papa le-a cerut Episcopilor să dea dovadă de apropiere.
Nu au lipsit referirile la pace, în Ucraina și în lume, o urgență care îi privește pe toți, apoi la ideologiile timpului nostru, apoi la diferitele probleme culturale și la problema finanțelor, care reprezintă adesea o dificultate pentru Biserică. De asemenea, în centrul atenției s-au aflat problemele de mediu pentru care este necesară o schimbare de mentalitate. Un „stil nou” este de asemenea ceea ce solicită și procesul sinodal, ce implică Biserica de pe cele cinci continente. Împreună cu aceasta a venit și invitația de a acorda atenție sărăciei, vechi și noi, și mai ales de a nu lăsa niciodată să lipsească între oameni caritatea. În special în ceea ce privește aspectul caritativ, Papa și-a exprimat stima față de Conferința Episcopală Italiană, care de ani de zile s-a angajat să primească migranți și refugiați.
În ceea ce privește migranții, Papa Francisc a oferit fiecăruia dintre Episcopii italieni cartea „Fratellino”, un volum care povestește cu luciditate și uneori cu cruzime viața migrantului Ibrahima Balde, transcrisă de poetul Amets Arzallus Antia. Este povestea unui tânăr din Guineea care și-a părăsit țara pentru a-și căuta fratele mai mic, care, la rândul său, a plecat pentru a ajunge în Europa, unde nu a mai ajuns niciodată. Autorul relatează dramele pe care le-a trăit la fața locului: traversarea deșertului, traficul de persoane, închisoarea, tortura, călătoria pe mare, moartea. Pontiful a citat cartea în mai multe rânduri, atât în cadrul unor conferințe de presă în avion, la întoarcerea din călătoriile apostolice, cât și în cadrul unor audiențe. Cea mai recentă a fost cea cu refugiații ajunși în Europa prin inițiativa comună a Sant’Egidio, organizată în Vatican la 18 martie. O „broșură”, așa cum a definit-o Papa, care schițează în tot dramatismul ei, „Via Crucis” a atâtor frați și surori din lume.
În desfășurarea Adunării, Papa i-a salutat pe Episcopii din regiunea italiană Emilia-Romagna, afectată în ultimele zile de inundații puternice și devastatoare. După ce a ascultat relatarea dramei pe care o trăiesc oamenii și a aflat despre numeroasele gesturi de solidaritate puse în aplicare, Papa Francisc le-a cerut să transmită apropierea sa de comunități, asigurând de rugăciunea sa personală. La începutul întâlnirii, Cardinalul Matteo Zuppi, președinte al Conferinței Episcopale Italiene și Arhiepiscop de Bologna, a relatat ce s-a întâmplat cu furtuna, diferitele situații de dificultate trăite de oameni și numeroasele gesturi de solidaritate și ajutor. La final, Cardinalul Zuppi, împreună cu Episcopii din regiunile nordice, au avut ocazia de a-l saluta personal pe Papa și de a-și exprima recunoștința „pentru mesajul său de solidaritate din ultimele zile”.
În ceea ce privește dialogul cu ușile închise al Papei cu Episcopii, secretarul general al Conferinței Episcopale, Arhiepiscopul Giuseppe Baturi, a oferit și el câteva detalii. A vorbit pentru canalul de televiziune catolic italian TV2000 despre „o întâlnire importantă pentru că a fost în contact cu problemele țării și ale Bisericii”. Papa, a explicat Episcopul, „a subliniat urgența unui nou impuls de evanghelizare care să treacă printr-o mărturie credibilă… Episcopii sunt chemați să aibă compasiune față de om, să se îngrijească de el mai ales în situații de dificultate și de nevoi. A fost o întâlnire care ne-a încurajat să continuăm pe acest drum, care găsește în calea sinodală un loc privilegiat de discuție și de lucru.”