Pr. dr. Eduard Giurgi: Funcția Bisericii de a învăța

11.06.2023, București (Catholica) - O carte cu totul deosebită, atât prin titlu, cât și prin conținut, este cea semnată de pr. dr. Eduard Giurgi, intitulată „Funcția Bisericii de a învăța. Comentariu la cartea a III-a din Codul de drept canonic” (272 de pagini, format 13,5×20). Autorul cărții este, din anul 2009, doctor în drept canonic al Universității Catolice a Americii din Washington D.C. (Statele Unite ale Americii). Tot din anul 2009 până în prezent, este Vicar judecătoresc al Arhidiecezei de București. A fost hirotonit preot al Arhidiecezei de București în ziua de 24 iunie 2000, în Catedrala „Sf. Iosif” din București și a îndeplinit mai multe misiuni pastorale. Printre alte oficii pe care le coordonează în cadrul Curiei Arhidiecezane se numără și cel de Vicar episcopal pentru cler, având și o îndelungată experiență academică, fiind lector universitar și profesor de drept canonic la Facultatea de Teologie Romano-catolică din cadrul Universității din București.
Toate aceste misiuni și slujiri pastorale, administrative și academice își găsesc un ecou deosebit în cartea de față, scrisă cu mintea și cu inima, din dragoste pentru Biserică, noul popor ales al lui Dumnezeu. Lucrarea vine să completeze un mare gol în literatura teologică și juridică din țara noastră, fiind demnă de remarcat noutatea subiectului abordat: funcția (misiunea) Bisericii de a învăța. De altfel, noutatea și necesitatea acestei cărți este subliniată de prezentarea semnată de Păstorul Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă. Autorul cărții comentează fiecare canon al acestei părți din Codul de drept canonic, orientând abordarea pe palier juridic, teologic și pastoral. Acest aspect multidisciplinar conferă cărții o notă de variație, care o scoate din granițele unui studiu juridic. Sunt remarcabile aparatul critic consistent și riguros, bibliografia vastă și care adună, între coperțile acestei cărți, autori și comentatori contemporani, mai puțin cunoscuți pe meleagurile noastre. Deosebit de bine documentat, volumul poate fi consultat de lucrătorii pastorali, precum și de cei care își doresc să înțeleagă cum trăiește Biserica, Trupul mistic al lui Cristos, această misiune primită din partea lui Cristos Domnul, Capul ei.
„Constatăm un lucru remarcabil: de când avem libertatea de exprimare și de a publica studii și cărți cu caracter religios, apar tot mai multe lucrări în domeniul teologic, spiritual și pastoral. Însă nu acesta este cazul și în sfera dreptului canonic, deși de la promulgarea Codului de Drept Canonic au trecut 40 de ani. Era nevoie de o lucrare care să arate coerența dintre normă și viață, evidențiind normele pozitive. Credem că aceasta este realizarea cărții de față, prin strădania părintelui Eduard Giurgi, specialist în drept canonic”, scrie în prefață ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.
Pr. Eduard Giurgi (n. 5 dec. 1975, Roman) a urmat Seminarul Teologic Romano-Catolic din Iași. Hirotonit preot în anul 2000 în Catedrala „Sf. Iosif” din București, prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Robu, și-a continuat studiile la Catholic University of America (SUA) unde a obținut doctoratul în drept canonic. Profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, Vicar judecătoresc și Vicar episcopal al Secțiunii pentru cler, este membru fondator al Asociației de Drept Canonic a României și membru al asociațiilor Consociatio Internationalis Studio Iuris Canonici Promovendo și Canon Law Society of America. A publicat: The Impact of Dolus on Legal Acts in the 1983 Code of Canon Law (Ann Arbor 2009), Văile și piscurile credinței (București 2016) și Creația în opera Sfântului Augustin (București 2016).