Teologii catolici și ortodocși cad de acord asupra unui text dezbătut din 2016

10.06.2023, Alexandria (Catholica) - O comisie comună de teologi catolici și ortodocși a ajuns la un acord în această săptămână asupra unui nou document care abordează sinodalitatea și primatul în epoca modernă. Membrii Comisiei mixte internaționale pentru dialog teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă au aprobat textul „Sinodalitate și primat în al doilea mileniu și astăzi” în cadrul unei reuniuni în orașul egiptean Alexandria. Este pentru prima dată în aproape șapte ani când comisia a aprobat un nou document, după textul din 2016 „Sinodalitate și primat în primul mileniu”.
Întâlnirea, găzduită de Patriarhul ortodox grec Teodor al II-lea al Alexandriei, a avut loc într-un moment de turbulențe ecumenice considerabile, determinate de războiul din Ucraina. Pe lângă o delegație catolică formată din 18 persoane – condusă de Cardinalul Kurt Koch, prefectul Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor de la Vatican – au participat 24 de reprezentanți ai 10 Biserici Ortodoxe autonome. Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe sunt prima și, respectiv, a doua cea mai mare comuniune creștină din lume. Istoricii datează divizarea dintre creștinii din Est și cei din Vest de la Marea Schismă din 1054, însă separarea Bisericii Catolice și a Bisericilor Ortodoxe a fost un proces îndelungat, determinat de diferențe politice și teologice.
Catolicii și ortodocșii continuă să fie în dezacord cu privire la natura exactă a relației Episcopului Romei cu alte sedii, având perspective diferite asupra primatului papal ca jurisdicție. Bisericile Ortodoxe au structuri sinodale, ceea ce înseamnă că Sinoadele Episcopilor joacă un rol fundamental în cadrul Bisericilor autonome. Papa Francisc a lansat un proces la nivel mondial menit să promoveze „sinodalitatea” în Biserica Catolică. Comisia a precizat într-un comunicat că participanților le-a fost prezentat un proiect al noului text la începutul reuniunii din 1-7 iunie. Acesta a precizat: „O primă citire a textului pe parcursul mai multor zile a adus numeroase sugestii de amendamente și revizuiri, care au fost apoi puse în aplicare de un comitet de redactare compus din trei membri ortodocși și trei membri catolici. În timpul discuțiilor a avut loc un schimb de opinii diferite. Textul revizuit a fost apoi prezentat plenului, care l-a discutat în detaliu și a ajuns la un acord asupra documentului. […] Dezacordul cu unele paragrafe ale documentului a fost exprimat de către delegația Patriarhiei Georgiei.”
În comunicat se menționează că teologii au încercat să realizeze „pe cât posibil o lectură comună” a istoriei sinodalității și primatului în Orient și Occident în al doilea mileniu (între anii 1001 și 2000). Documentul, care are aproape 7.000 de cuvinte în limba engleză, afirmă că „probleme majore complică o înțelegere autentică a sinodalității și primatului în Biserică”. „Biserica nu este înțeleasă în mod corect ca o piramidă, cu un primat care guvernează din vârf, dar nici nu este înțeleasă în mod corect ca o federație de Biserici autosuficiente”, se spune în document. „Studiul nostru istoric al sinodalității și primatului în al doilea mileniu a arătat inadecvarea acestor două viziuni.”
Textul concluzionează că „interdependența sinodalității și a primatului este un principiu fundamental în viața Bisericii” și că principiul „ar trebui invocat pentru a răspunde nevoilor și cerințelor Bisericii din timpul nostru”. Participanții ortodocși au reprezentat Patriarhia ecumenică, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Română, Patriarhia Georgiei, Biserica Ciprului, Biserica Greciei, Biserica Poloniei, Biserica Albaniei și Biserica Cehiei și Slovaciei. Din listă au lipsit alte Biserici Ortodoxe autocefale, precum Biserica Ortodoxă Sârbă și Biserica Ortodoxă Rusă, ceea ce evidențiază tensiunile din cadrul Ortodoxiei cu privire la ecumenism și alte chestiuni. În 2019, Patriarhul Teodor al II-lea a recunoscut autonomia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU), ceea ce a determinat Biserica Ortodoxă Rusă să rupă legăturile cu Patriarhia sa din Alexandria și toată Africa și să creeze un Exarhat patriarhal rival al Africii.
Comisia internațională comună a fost înființată de Sfântul Scaun și de 14 Biserici Ortodoxe autocefale. Există comisii separate pentru dialogul teologic cu vechile Biserici Ortodoxe Orientale și cu Biserica Asiriană de Răsărit. Comisia mixtă a aprobat anterior documente la Rodos (1980), München (1982), Bari (1987), Valamo (1988), Balamand (1993) și Ravenna (2007), precum și documentul din 2016 la Chieti. Noul text va fi cunoscut și sub numele de „documentul de la Alexandria”. La ceremonia de deschidere din 1 iunie de la Alexandria, Patriarhul Teodor al II-lea a subliniat necesitatea „sincerității, onestității și respectului reciproc” în dialogul teologic. „Cursul dialogului teologic dintre cele două Biserici de până acum ne-a arătat că, pentru a începe un dialog, trebuie create condiții de încredere reciprocă și bunăvoință. Condiții de libertate și iubire. Acest lucru este foarte important”, a spus el.
În numele Papei Francisc, Cardinalul Koch, copreședintele catolic al comisiei, i-a oferit PF Teodor al II-lea o copie a pietrei de temelie a Pieței San Pietro, pusă în 1657. La 3 iunie, Patriarhul a participat la o Liturghie catolică celebrată de Mons. Koch la Catedrala Sfânta Ecaterina, Catedrala Vicariatului Apostolic al Alexandriei din Egipt. Au mai fost prezenți Mitropolitul Iob de Pisidia, copreședintele ortodox al comisiei, Arhiepiscopul Claudio Gugerotti, prefectul Dicasterului pentru Bisericile Răsăritene, și Cardinalul american Joseph Tobin, membru al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor.