75 de ani de la fondarea Surorilor Baziliene din România

19.07.2023, Cluj (Catholica) - A fost încununată celebrarea Anului Jubiliar, la împlinirea celor 75 de ani de la fondarea Surorilor Baziliene din România. Celebrarea solemnă, cu participarea a patru Ierarhi ai Bisericii Române Unite, și care a reunit surori baziliene din mai multe țări și continente, a avut loc duminică, 16 iulie 2023, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca, Casa generală a Provinciei române a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare (OSBM).
Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu Episcopii: Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcopul de Maramureș, Preasfinția Sa Ioan, Episcopul numit al Eparhiei de Lugoj, și Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, prezent atât în calitatea de invitat al Maicii Veridiana Bolfă, superioara provincială a Surorilor Baziliene din România, cât și în cea de delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Dacă programul primelor două zile: 14 și 15 iulie 2023, în pregătirea sărbătorii, constând în rugăciune, conferințe, prezentări istorice, mărturie, momente artistice, s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Sfânta Macrina”, evenimentul central, Sfânta Liturghie arhierească din cea de-a treia zi a Celebrării jubiliare, duminică 16 iulie 2023 – la care au participat sute de credincioși, persoane consacrate din diferite ordine și congregații călugărești – a avut loc în curtea mănăstirii, în lumina zilei însorite. Celebrarea a fost difuzată în direct de posturile Radio Maria și Maria TV, fiind astfel posibilă o largă participare, și a celor ce au vizionat transmisia.
Toți cei prezenți s-au unit în rugăciune în jurul altarului exterior din lemn sculptat, în care Ierarhii, împreună cu pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii, pr. Ermil Jurja, Protoegumen al OSBM – Provincia „Sf. Apostoli Petru și Pavel” și pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj, au concelebrat Sfânta Jertfă Liturgică. Răspunsurile liturgice le-a dat, cu sensibilitatea caracteristică, Corul „Angeli” al Catedralei episcopale clujene, dirijat de prof. Angela David. La Sfânta Împărtășanie s-a înălțat, preamărindu-l pe Dumnezeu, și cântul surorilor baziliene, reunite la această celebrare din întreaga Provincie română a „Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria” și din multe țări ale lumii, precum Italia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Slovacia. Preoții, în număr de câteva zeci, s-au reunit la această celebrare, cei mai mulți din Eparhia de Cluj-Gherla, alții din alte Eparhii și din străinătate.
A diaconat dc. Ovidiu Marișca, cancelar eparhial, lectori fiind studenții seminariști Ionuț Mihu și Romulus Iușan. Au luat parte la celebrare și alți seminariști de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Predica a fost susținută de PS Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla. Au mai avut intervenții PS Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș; Maica Marcela, Superioara generală a OSBM; Maica Veridiana, Superioara provinciei române a OSBM. La final, prin pr. capelan Ioan Pop, au fost adresate mulțumiri posturilor Radio Maria și Maria Tv, precum și Biroului de Comunicații al Episcopiei de Cluj-Gherla, care au transmis și imortalizat frumusețea și înălțarea spirituală a evenimentului. Celebrarea Jubileului celor 75 de ani ai Surorilor Baziliene a fost, pentru întreaga Biserică Română Unită, un semn de biruință a credinței în Dumnezeu, de înălțare spirituală în bucurie, semn de binecuvântare din partea Cerului: a Sfinților Vasile cel Mare și a sorei sale Sfânta Macrina, a Fericitului Episcop Iuliu Hossu și a tuturor Fericiților Episcopi greco-catolici martiri. A fost, totodată, revărsare în bucurie a milostivirii divine și prevestire a măreției iubirii lui Dumnezeu, în care este cuprinsă și își află desăvârșire toată buna lucrare spirituală din această viață.
Surorile Baziliene, în cei 75 de ani de existență, au fost și sunt în continuare: o prezență de rugăciune, o prezență vindecătoare și o prezență dătătoare de viață pentru Biserică și societate.