Roma anunță un proiect major de construcție în vederea pregătirii Anului Jubiliar 2025

29.07.2023, Vatican (Catholica) - În așteptarea Anului Jubiliar 2025 al Bisericii Catolice, orașul Roma a prezentat vineri un proiect major de infrastructură care va crea o cale pietonală din Piața San Pietro până la Castelul Sant’Angelo. Primarul orașului numește proiectul o „îmbrățișare” între Italia și Vatican. Dezvoltările de infrastructură se pregătesc pentru aproximativ 35 de milioane de pelerini care se vor îndrepta spre Orașul etern pentru „Jubileul speranței”, ce va dura un an. Atunci când Vaticanul anunță un An Jubiliar, credincioșii sunt invitați să ia parte la beneficiile spirituale oferite de Biserică, inclusiv să treacă prin Poarta Sfântă a Bazilicii San Pietro din Roma – pe care Papa însuși o va deschide – pentru a primi o indulgență.
Dezvoltările de infrastructură propuse se vor concentra asupra Pieței Pia, mai jos de Cetatea Vaticanului. Proiectul va include „reamenajarea și pietonalizarea” pieței, care va lega Castelul Sant’Angelo de faimosul drum care duce la Vatican, via della Conciliazione, costând aproximativ 70 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă de pe pagina web a Vaticanului dedicată Jubileului. Castelul Sant’Angelo este o clădire istorică, în vârful căreia stă o statuie de marmură a Sfântului Arhanghel Mihail și se află la marginea pieței. A fost inițial un mausoleu comandat de împăratul roman Adrian și a devenit ulterior o fortăreață papală conectată la San Pietro. Orașul are în plan să întreprindă aproape 90 de alte proiecte, care costă aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit lui Andreas Thonhauser, șeful biroului EWTN din Vatican. Alfredo Mantovano, subsecretarul italian la președinția consiliului de miniștri, a declarat în comunicatul de presă că orașul intenționează să finalizeze îmbunătățirile de infrastructură până în ajunul Crăciunului din 2024.
Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a declarat în comunicat că „proiectul pe care îl prezentăm astăzi este poate cel mai important din punct de vedere simbolic, deoarece urmărește să reunească din nou două situri fundamentale ale orașului, care au fost întotdeauna o axă vitală: San Pietro și Castelul Sant’Angelo”. Arhiepiscopul Rino Fisichella, care coordonează Anul Jubiliar, a fost și el prezent la conferința de presă și a declarat: „Suntem profund recunoscători pentru colaborarea constantă și chiar zilnică, existentă de mult timp pentru Jubileu.” Mons. Fisichella a spus că, de fiecare dată când are loc un An Jubiliar, Roma este înfrumusețată, violența scade și viața este „îmbunătățită”, adăugând că „încercăm să obținem acest lucru și de această dată”. „Lucrările vor oferi oamenilor o perspectivă a frumuseții care nu poate decât să le ajute simțul contemplativ. Jubileul este în primul rând un eveniment spiritual pe care dorim ca toată lumea să îl trăiască, iar trecerea prin Poarta Sfântă, care are loc într-un context de frumusețe înconjurătoare ce ajută la contemplare, nu poate fi decât ceva foarte pozitiv”, a adăugat el.
Eugenio Patané, consilierul pentru mobilitate publică din cadrul Primăriei Romei, a declarat că noua „zonă pietonală” va asigura siguranța față de trafic, permițând în același timp ca vehiculele să circule nestingherite. Bula papală ce proclamă Anul Jubiliar și care conține liniile directoare ale celebrării, cu tema „Pelerini ai speranței”, este așteptată să fie publicată pe 25 martie 2024. În scrisoarea din 2022 a Papei Francisc cu privire la viitorul An Jubiliar, a scris: „Trebuie să aprindem flacăra speranței care ne-a fost dăruită și să îi ajutăm pe toți să dobândească o nouă forță și certitudine, privind spre viitor cu un spirit deschis, o inimă încrezătoare și o viziune de perspectivă”. „Jubileul care se apropie poate contribui în mare măsură la restabilirea unui climat de speranță și încredere, ca preludiu la reînnoirea și renașterea pe care le dorim atât de urgent; de aceea am ales ca motto al Jubileului «Pelerini ai speranței»”, a spus el.