Lideri ai Bisericii irlandeze la Roma pentru aniversarea Acordului din Vinerea Mare

29.09.2023, Roma (Catholica) - Timp de aproximativ 30 de ani, de la sfârșitul anilor 1960 până la sfârșitul anilor 1990, Irlanda de Nord a fost măcinată de un conflict intern violent. Ceea ce a pus capăt violențelor – cel puțin în cea mai mare parte – a fost Acordul din Vinerea Mare din 1998, care prevedea un guvern descentralizat în regiune. Pentru a marca aniversarea istoricului acord de pace, un grup de lideri ai Bisericii irlandeze de diferite confesiuni – catolică, prezbiteriană, anglicană și metodistă – a efectuat o vizită la Roma. Într-o declarație comună, liderii creștini au remarcat că „semnarea acordului nu a fost sfârșitul călătoriei spre pace în Irlanda de Nord. A marcat pur și simplu primii pași șovăitori pe un drum foarte lung către un viitor nou, mai luminos și comun… modelat de toleranță și respect pentru diferențele noastre”.
Vizita liderilor bisericești a avut loc pe parcursul a două zile, 28-29 septembrie. Pentru a-și începe călătoria, grupul s-a reunit pentru a se ruga pentru pace la biserica evanghelică waldensiană din Roma. Apoi s-au întâlnit cu Arhiepiscopul Paul Gallagher, secretarul Sfântului Scaun pentru Relațiile cu Statele, în Vatican, înainte de a participa la un seminar la Colegiul Pontifical Irlandez. În ziua următoare, vineri, 29 septembrie, au participat la o serie de întâlniri suplimentare cu organizații creștine din Roma și s-au întâlnit la prânz cu ambasadorii britanic și irlandez pe lângă Sfântul Scaun.
În timpul seminarului – un moment important al vizitei, găzduit în comun de ambasadele Irlandei și Regatului Unit pe lângă Sfântul Scaun – au apărut o serie de teme-cheie. Prima dintre acestea a fost necesitatea susținerii în mod continuu a procesului de pace. Mulți participanți au remarcat faptul că, deși cei 25 de ani de la semnarea Acordului au trecut, fără îndoială, mai bine decât cei 25 de ani de dinainte, mai sunt încă multe progrese de făcut. Lipsa de integrare între diferitele comunități și prezența puternică a paramilitarilor au fost adesea citate ca exemple de probleme care continuă. Rolul Bisericii în a contribui la realizarea păcii a fost, de asemenea, o temă majoră. În timp ce mulți participanți au remarcat că influența în scădere a acesteia în societatea irlandeză face ca sarcina să fie mai dificilă decât în trecut, au subliniat și impactul pe care mesajul creștin de speranță îl poate avea în situații dificile. Mai mult, mai mulți participanți au descris modul în care reflectarea asupra vieții și activității lui Isus – care, au remarcat ei, a încălcat în mod constant granițele sociale – i-a ajutat să depășească personal prejudecățile față de alte părți.
Într-o declarație, ambasadorii britanic și irlandez pe lângă Sfântul Scaun au afirmat: „Timp de decenii, Bisericile au jucat un rol important în sprijinirea păcii și reconcilierii, inclusiv în pregătirea terenului pentru negocierea cu succes a acordului, în facilitarea dialogului intercomunitar și în activitatea lor ecumenică, ce a promovat o înțelegere mai profundă a cauzelor profunde ale conflictului.” „Din nefericire”, au continuat ambasadorii, „nu există un plan pentru realizarea păcii. Dar, prin împărtășirea experiențelor, sperăm că vizita grupului de lideri bisericești va servi drept sursă de inspirație pentru alți lideri bisericești și confesionali, care se străduiesc să susțină pacea și să sprijine pacea și reconcilierea în întreaga lume.”