Papa la Arena Păcii din Verona: Viitorul este în mâinile noastre, nu doar ale liderilor

18.05.2024, Verona (Catholica) - Aproximativ 12.500 de persoane s-au adunat sâmbătă la Verona pentru evenimentul „Arena Păcii – Justiția și pacea se vor îmbrățișa”, care a fost prezidat pentru prima dată de Papa Francisc. În timpul evenimentului de aproape două ore, desfășurat în amfiteatrul antic roman, Sfântul Părinte a răspuns la mai multe întrebări din partea unor persoane care au participat la diverse mese rotunde axate pe teme de la migrație la economie și de la mediu la dezarmare.
Prima întrebare i-a fost adresată Papei de Mahbouba Seraj, o femeie afgană din Kabul, care l-a întrebat ce fel de leadership este necesar pentru a construi pacea. Pontiful a răspuns subliniind efectele negative ale individualismului asupra conștiinței colective a unei societăți, spunând că individualismul duce la o distorsionare a autorității ca figură de „erou”. O viziune corectă a autorității, a adăugat el, necesită participarea tuturor membrilor societății. „Autoritatea necesară pentru a construi procese de pace solide știe să prețuiască ceea ce este bun în fiecare, știe să aibă încredere și, astfel, permite oamenilor să se simtă capabili să aducă o contribuție semnificativă”, a spus el.
Cea de-a doua întrebare i-a fost adresată de Elda Baggio, de la „Medici fără frontiere”, care l-a întrebat despre necesitatea de a fi alături de victimele migrației forțate. Papa Francisc a reamintit că Evanghelia îi îndeamnă pe creștini să „stea alături de cei mici, de cei slabi, de cei uitați”. Isus, a spus el, îi plasează în centru pe cei aflați la marginea societății, invitându-i să dea mărturie despre posibilitatea de a lăsa la o parte prejudecățile. „Pentru a pune capăt tuturor formelor de război și violență”, a spus el, „trebuie să fim alături de cei mici, să le respectăm demnitatea, să îi ascultăm și să ne asigurăm că vocea lor poate fi auzită fără a fi filtrată”. Sfântul Părinte a făcut apel la societate să treacă printr-o convertire pentru a se asigura că migranții sunt tratați cu dreptate, lăsând deoparte acele părți ale stilului nostru de viață care caută să evite persoanele care suferă.
Cea de-a treia întrebare a fost axată pe mediu și a fost adresată de Annamaria Panarotto, care l-a întrebat pe Papă cum pot activiștii să îi împingă pe politicieni să construiască relații de dreptate. Acesta a răspuns că societatea noastră este plină de o tensiune între a face lucrurile rapid și conștientizarea faptului că această viteză nu este naturală. Sfântul Părinte i-a încurajat pe oameni să „încetinească” pentru a îmbrățișa nevoia de „a avea grijă de pace”. „Pacea se construiește prin dialog și prin recunoașterea celorlalți”, a spus el.
Cea de-a patra întrebare a fost pusă de Andrea Riccardi, fondatorul Comunității Sfântul Egidio, și de Sergio Paronetto de la Pax Christi, care împreună l-au întrebat pe Papa despre necesitatea de a-i asculta pe ceilalți pentru a construi pacea. Pontiful i-a încurajat pe toți să accepte pluralitatea de idei, în loc să încerce să uniformizeze totul. Încercarea de a ascunde tensiunile, a spus el, sfârșește doar prin a le face să izbucnească într-un mod mai violent. „Primul pas pentru a trăi sănătos cu tensiunile și conflictele este să recunoaștem că ele fac parte din viața noastră, sunt fiziologice, atâta timp cât nu trec pragul violenței”, a spus el. „Prin urmare, nu vă temeți de ele. Nu vă temeți dacă există idei diferite care se confruntă și, poate, se ciocnesc.”
Ultima întrebare a fost adresată de Maoz Inon, un israelian ai cărui părinți au fost uciși în atacul Hamas din 7 octombrie 2023, și de Aziz Sarah, un palestinian al cărui frate a fost ucis în Gaza. În timp ce cei doi bărbați s-au îmbrățișat în semn de afecțiune frățească, Papa și mulțimea au aplaudat îndelung pentru că au recunoscut durerea lor comună din cauza războiului din Țara Sfântă. Pontiful a spus că nu există cuvinte care să poată exprima puterea mărturiei lor și i-a invitat pe toți să se oprească pentru un moment pentru a se ruga pentru pace.
La final, Papa Francisc și-a exprimat convingerea că drumul spre pace se bazează pe oamenii obișnuiți și nu pe cei puternici. „Sunt din ce în ce mai convins”, a spus el, „că viitorul omenirii nu se află doar în mâinile marilor lideri, ale marilor puteri și ale elitelor. El se află mai presus de toate în mâinile popoarelor; în capacitatea lor de a se organiza.” A încheiat amintind că pacea vine din dialog și nu din ideologie. „Pacea nu va fi niciodată rezultatul neîncrederii, al zidurilor, al armelor îndreptate unul împotriva celuilalt”, a spus el. „Sfântul Paul spune: «Veți culege ceea ce ați semănat» (cf. Galateni 6,7). Să nu semănăm moarte, distrugere, frică. Să semănăm speranță!”