Președinți, un imam și un Patriarh la Conferința de la Lisabona
16.05.2024, Lisabona (Catholica) - Miercuri, 15 mai, a fost prima zi a conferinței KAICIID „Dialogul transformator”, care reunește lideri religioși și politici la Lisabona, Portugalia. O serie impresionantă de vorbitori – inclusiv Patriarhul Constantinopolului, imamul Marii Moschei din Mecca și trei foști șefi de stat europeni – au luat cuvântul în cadrul conferinței, ținând scurte discursuri de aproximativ zece minute fiecare.
Prezentând evenimentul, dr. Zuhair Alharthi, secretarul general al KAICIID, a subliniat că dialogul este deosebit de important, având în vedere climatul de „neîncredere crescândă” din lumea de astăzi. Dr. Heinz Fischer, fostul președinte al Austriei, a luat cuvântul în continuare, citându-l pe filosoful Karl Popper: „Eu pot avea dreptate și tu poți greși, sau eu pot greși și tu poți avea dreptate, dar împreună ne putem apropia de adevăr.” A urmat PF Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului și liderul Bisericii Ortodoxe. El a remarcat angajamentul de lungă durată al Patriarhiei Ecumenice față de dialogul interreligios, în special în ceea ce privește schimbările climatice – această luptă fiind, a spus el, „o obligație spirituală”.
La rândul său, Salih bin Abdullah al-Humaid, imamul Marii Moschei din Mecca, a subliniat că dialogul este esențial pentru a „imuniza” societatea împotriva „extremismului și a urii”. Ultimul vorbitor din această sesiune inițială a fost Carlos Moedas, primarul orașului Lisabona. Acesta a discutat despre recenta vizită a Papei în oraș cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, afirmând că a fost un semn clar al pozitivității pe care o poate aduce religia. Pe parcursul celor șase zile ale Zilei Mondiale a Tineretului, a spus el, „toată lumea din Lisabona a zâmbit”.
Oricine a fost implicat în dialogul interreligios pentru o perioadă de timp poate spune că astfel de discuții tind să fie dominate de bărbați. Acesta a fost un subiect abordat direct de Graça Machel, politiciană și activistă umanitară mozambicană. „Dacă ne dorim o pace armonioasă și durabilă”, le-a spus ea celor prezenți, „femeile trebuie să fie implicate în negocieri”. Ca un exemplu de cum poate funcționa această abordare, a relatat despre dialogul național care a avut loc în Kenya înainte de adoptarea noii constituții a țării în 2010. Doar pentru că femeile au fost consultate în mod explicit în cadrul procesului, a spus ea, constituția a ajuns să conțină cote pentru numărul de femei în viața publică – și, ca urmare, la alegerile din 2015, țara a înregistrat cel mai mare număr de femei alese vreodată în funcții publice.
Vatican News a stat de vorbă cu Khushwant Singh, de la International Parternship of Religion and Sustainable Development. „Totul începe din interior”, a spus el. „Soluții politice, discuții structurale, discuții tehnice – acestea sunt necesare. Dar mai întâi trebuie să ne schimbăm în interior.” Această luptă spirituală, a spus el, este „cea mai înaltă artă în viață”.