Papa Francisc: Să fim sinceri în fața Tatălui și în fața noastră

01.10.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a anunțat duminică, 1 octombrie 2023, o întâlnire cu copiii care va avea loc în Vatican în 6 noiembrie, organizată de Dicasterul pentru Cultură și Educație, cu tema: „Să învățăm de la băieți și de la fete”. Însoțit de cinci copii de pe cele cinci continente, Sfântul Părinte a spus duminică, după rugăciunea Angelus de la amiază, că copiii ne învață să fim transparenți în relații, cum să îi primi pe cei străini și cum să avem grijă de creație. Rugăciunea Angelus, ce a atras o mulțime mare de pelerini în Piața San Pietro într-o după-amiază însorită, a avut loc într-o săptămână în mod special aglomerată în Vatican.
Sâmbătă dimineața, Papa a creat 21 noi Cardinali din 15 țări diferite, în cadrul unui consistoriu desfășurat în Piața San Pietro. Mai târziu în aceeași zi, a condus o veghe de rugăciune ecumenică, înainte de cea de-a 16-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, despre sinodalitate, care se desfășoară în luna octombrie. Participanții la Sinod au început duminică o reculegere de trei zile. Duminică a fost, de asemenea, sărbătoarea Sfintei Tereza de Lisieux, a cărei „cale mică” spre sfințenie este subiectul unei noi scrisori apostolice pe care Papa Francisc o va publica pe 15 octombrie. După reflecția despre parabola din Evanghelia după Matei despre cei doi fii – o chemare la a evita ipocrizia corupției, chiar dacă, în slăbiciunea noastră, vom continua să păcătuim – , Pontiful a vorbit pe scurt despre acest document, numind-o pe „Mica Floare” o sfântă a încrederii. Redăm alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Astăzi, Evanghelia vorbește despre doi fii, cărora tatăl le cere să meargă să lucreze în vie (cf. Matei 21,28-32). Unul dintre ei răspunde imediat „da”, dar apoi nu merge. În schimb, celălalt spune „nu”, dar apoi îi pare rău și merge. Ce să spunem despre aceste două comportamente? Ne gândim imediat că a merge pentru a lucra în vie cere jertfă și că a ne jertfi costă, nu vine spontan, chiar și în frumusețea de a ne ști fii și moștenitori. Dar aici problema nu este atât de mult legată de împotrivirea față de a merge și a lucra în vie, ci de sinceritatea sau nesinceritatea în fața tatălui și în fața noastră. De fapt, nici unul dintre cei doi fii nu se comportă în mod impecabil, primul minte, în timp ce al doilea greșește, dar rămâne sincer.
Să privim la fiul care spune „da”, dar după aceea nu merge. El nu vrea să facă voința tatălui, dar nu vrea nici să discute despre aceasta. Astfel se ascunde în spatele unui „da”, în spatele unui asentiment prefăcut, care ascunde lenea sa și pentru moment își salvează reputația, este un ipocrit. Se descurcă fără conflicte, însă îl înșală și îl dezamăgește pe tatăl său, fiind lipsit de respect într-un mod mai rău decât ar fi făcut-o cu un „nu” direct. Problema unui om care se comportă astfel este că nu este numai un păcătos, ci un corupt, pentru că minte fără probleme pentru a acoperi și a camufla neascultarea sa, fără a accepta vreun dialog sau confruntare cinstită.
Celălalt fiu, cel care spune „nu”, dar după aceea merge, este în schimb sincer. Nu este perfect, dar sincer. Desigur, ne-ar fi plăcut să îl vedem spunând imediat „da”. Nu este cazul, dar cel puțin își manifestă în mod direct și într-un anumit sens curajos refuzul său. Adică își asumă responsabilitatea comportamentului său și acționează la lumina soarelui. După aceea, cu această onestitate de fond, ajunge să se pună în discuție, ajungând să înțeleagă că a greșit, revenind asupra deciziei sale. Am putea spune că este un păcătos, dar nu un corupt. Ascultați bine aceasta: este un păcătos, dar nu este un corupt. Și pentru păcătos există mereu speranță de răscumpărare; în schimb, pentru corupt este mult mai dificil. De fapt, „da”-urile sale false, aparențele sale elegante dar ipocrite și ficțiunile sale devenite obișnuințe sunt adesea ca un „zid de cauciuc”, în spatele căruia se adăpostește de reclamațiile conștiinței. Și acești ipocriți fac mult rău! Fraților și surorilor, păcătoși da – toți suntem păcătoși -, corupți nu! Păcătoși da, corupți nu!
Acum să privim la noi înșine și, în lumina a toate acestea, să ne punem câteva întrebări. În fața trudei de a trăi o viață cinstită și generoasă, de a mă angaja conform voinței Tatălui, sunt dispus să spun „da” în fiecare zi, chiar dacă aceasta costă? Și când nu reușesc aceasta, sunt sincer în confruntarea mea cu Dumnezeu cu privire la dificultățile mele, la căderile mele, la fragilitățile mele? Și când spun „nu”, după aceea mă întorc? Să vorbim cu Domnul despre aceasta. Când greșesc, sunt dispus să îmi pară rău și să revin asupra deciziei mele? Sau mă prefac că nu este nimic și trăiesc purtând o mască, preocupându-mă numai să apar bun și cumsecade? În definitiv, sunt un păcătos, ca toți, sau există în mine ceva corupt? Nu uitați: păcătoși da, corupți nu. Maria, oglindă de sfințenie, să ne ajute să fim creștini sinceri.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori!
Ieri, la Piacenza, a fost proclamat Fericit pr. Iosif Beotti, ucis din ură față de credință în 1944. Păstor după Inima lui Cristos, nu a ezitat să își ofere propria viață pentru a proteja turma încredințată lui. Aplauze pentru noul Fericit! Urmăresc în aceste zile situația dramatică a evacuaților din Nagorno-Karabah. Reînnoiesc apelul meu la dialogul dintre Azerbaidjan și Armenia, dorind ca discuțiile dintre părți, cu sprijinul comunității internaționale, să favorizeze un acord durabil care să pună capăt crizei umanitare. Asigur rugăciunea mea pentru victimele exploziei unui depozit de carburant petrecută lângă orașul Stepanakert.
Astăzi începe luna octombrie, luna Rozariului și a misiunilor. Îndemn pe toți să experimenteze frumusețea rugăciunii Rozariului, contemplând cu Maria misterele lui Cristos și invocând mijlocirea sa pentru necesitățile Bisericii și ale lumii. Să ne rugăm pentru pace în martirizata Ucraina și în toate ținuturile rănite de război. Să ne rugăm pentru evanghelizarea popoarelor. Și să ne rugăm și pentru Sinodul Episcopilor, care în această lună va avea prima Adunare pe tema sinodalității Bisericii.
Astăzi este sărbătorită Sf. Tereza a Pruncului Isus, Sf. Tereza cea Mică, sfânta încrederii. La 15 octombrie voi publica o exortație apostolică despre mesajul ei. Să ne rugăm Sf. Tereza cea Mică și Preasfintei Fecioare. Să ne ajute Sf. Tereza cea Mică să avem încredere și să lucrăm pentru misiuni. Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi salut grupul de la „Santuario della Vergine della Rivelazione alle Tre Fontane” din Roma, pe credincioșii dintr-o parohie din Catania, pe candidații la Mir din Port Sant’Elpidio, pe scoutiștii din Afragola și confraternitățile „Arcieri Storici” și „Cavalieri di San Sebastiano”. Un gând și o încurajare adresez Asociației Naționale a Femeilor Operate la Sân.
Astăzi, aici alături de mine, puteți vedea, sunt cinci copii, reprezentând cele cinci continente. Împreună cu ei doresc să anunț că în după-amiaza zilei de 6 noiembrie, în Aula Paul al VI-lea, voi întâlni copii din toată lumea. Evenimentul, organizat de Dicasterul pentru Cultură și Educație, va avea ca temă „Să învățăm de la băieți și de la fete”. Este vorba de o întâlnire pentru a manifesta visul tuturor: a avea din nou sentimente curate precum copiii, pentru că Împărăția lui Dumnezeu aparține celui care este ca un copil. Copiii ne învață limpezimea relațiilor și primirea spontană a celui care este străin și respectul față de toată creația. Dragi copii, vă aștept pe toți pentru a învăța și eu de la voi! Vă urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!