Papa a vizitat o parohie din Roma întâlnindu-se cu preoții și cu rezidenții marginalizați

17.11.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a făcut o vizită pastorală în parohia Fecioara ospitalității, de la periferia Romei, întâlnindu-se cu aproximativ 40 de preoți și salutând familiile asistate de parohie. Pe fondul unei ploi ușoare, după aproximativ o oră de mers cu mașina, Sfântul Părinte a ajuns la parohia romană joi, 16 noiembrie 2023, după-amiază, imediat după ora 16. Parohia este situată la periferia Romei, într-o zonă urbană vastă caracterizată de sărăcie și marginalizare, o zonă în care Biserica urmărește să lucreze îndeaproape cu rezidenții.
În parohia Fecioara ospitalității, înființată în 1985, ospitalitatea nu se află doar în numele, ci și în ADN-ul parohiei. Aceasta administrează un „Sat al ospitalității”, departe de centrul urban al Romei, care constă într-un complex de 12 apartamente în care locuiesc familii aflate în situații de urgență din punctul de vedere al locuinței, atât italiene, cât și străine. Printre rezidenți se numără refugiați, persoane care trăiesc în sărăcie și familii care s-au confruntat cu evacuarea. „Atunci când își pierd casele”, a explicat pr. paroh Rocco Massimiliano Caliandro, „luăm în primire întreaga familie: mama, tatăl, copiii. De obicei, aceștia sunt separați. Îi ținem împreună timp de un an sau doi, apoi pleacă pe cont propriu”. La finalul vizitei, Papa a salutat unele dintre aceste familii, printre care se numără și refugiați din țări africane și din Ucraina.
Papa Francisc a fost întâmpinat de pr. Caliandro și de Episcopul Riccardo Lamba, Episcopul auxiliar din acea zonă. El s-a întâlnit cu aproximativ 40 de preoți care slujesc în zonă și a dat mâna cu fiecare dintre ei, dându-le rozarii. De asemenea, s-a oprit pentru câteva minute pentru a sta de vorbă cu Rosario și Anna, un cuplu care sărbătorește 50 de ani de căsătorie. „Care dintre voi a avut mai multă răbdare?”, a întrebat Papa Francisc. „Eu!”, a exclamat Anna și i l-a prezentat pe fiul lor, cel mai tânăr dintre cei patru copii ai lor, tatăl unuia dintre cei 8 nepoți ai cuplului. Papa le-a dăruit și un rozariu: „Rugați-vă pentru mine”. Apoi s-a îndreptat spre capela Preasfântului Sacrament și a rămas câteva momente în rugăciune.
A mers apoi într-o încăpere mică unde, împreună cu preoții, a recitat rugăciunea către Duhul Sfânt aleasă pentru anul pastoral 2023-2024. După aceea a avut o sesiune de întrebări și răspunsuri cu preoții, așezat la un birou. Plin de glume, îndrumări și reflecții, dialogul a durat o oră și jumătate și a fost în întregime axat pe teme pastorale: munca, Sacramentele, sărăcia, ospitalitatea, asistența acordată persoanelor aflate la marginea societății și evanghelizarea. A fost „un dialog foarte deschis, prietenos și familial”, potrivit Episcopului Lamba. Papa „i-a încurajat pe toți să continue munca bună pe care o fac deja, să continue să fie în mijlocul oamenilor, să propovăduiască continuu Evanghelia chiar și în mijlocul dificultăților. I-a invitat să continue pe drumul sinodal în parohii, „care presupune o colaborare continuă între laici și preoți”.
Ultimul punct al vizitei papale a fost o întâlnire cu familiile care locuiesc în „Satul ospitalității”. Printre acestea, o mamă și un tată cu doi copii care au fugit de războiul din Ucraina, ajungând la Roma în urmă cu o lună. Așezați în cerc în curte, oaspeții au întâmpinat cu aplauze sosirea Papei. Evenimentul a inclus o scenă emoționantă în care el a dat mâna cu un asiatic de 20 de ani aflat într-un scaun cu rotile, ale cărui picioare au fost amputate. Cei doi s-au salutat fără cuvinte, dar cu un zâmbet. „Mulțumesc pentru primire”, a spus Sfântul Părinte înainte de a se urca în mașină pentru a se întoarce în Vatican. El a mulțumit, de asemenea, unui grup de jurnaliști care au rămas în fața parohiei așteptând finalul vizitei: „Vă mulțumesc pentru prezența voastră aici”.