O nouă scrisoare către Episcopii germani: două subiecte nu comportă discuții

24.11.2023, Vatican (Catholica) - Vaticanul i-a informat în scris pe Episcopii germani că hirotonirea femeilor și schimbările în învățătura Bisericii cu privire la homosexualitate nu pot fi subiecte de discuție în cadrul viitoarelor întâlniri cu delegații Căii sinodale germane de la Roma. Scrisoarea, datată 23 octombrie, a reamintit, de asemenea, Episcopilor potențialele consecințe disciplinare pentru oricine sfidează învățătura Bisericii, a raportat CNA Deutsch, partenerul de știri în limba germană al CNA.
Scrisă de Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, și adresată secretarului general al Conferinței Episcopale Germane, Beate Gilles, scrisoarea a fost împărtășită tuturor Episcopilor diecezani germani. Autenticitatea documentului a fost verificată vineri de CNA Deutsch cu Conferința Episcopală Germană. Ultima dintr-o listă tot mai mare de intervenții ale Vaticanului cu privire la Calea sinodală germană, scrisoarea a fost publicată integral pe 25 noiembrie de ziarul Tagespost.
Episcopii germani și reprezentanți ai Curiei Romane s-au întâlnit în iulie la Vatican pentru a discuta despre Calea sinodală germană. Aceste discuții vor continua în ianuarie, aprilie și iulie 2024. Se așteaptă ca ele să abordeze ecleziologia, antropologia, morala și liturgia, precum și textele din Calea sinodală. Scrisoarea Vaticanului le-a reamintit Episcopilor germani de Sinodul despre sinodalitate aflat în desfășurare: „Având în vedere parcursul de până acum al Căii sinodale germane, trebuie mai întâi să înțelegem că în prezent are loc o Cale sinodală universală, convocată de Sfântul Părinte”. În scrisoare se subliniază că, „prin urmare, este necesar să se respecte acest drum al Bisericii universale și să se evite impresia că sunt în curs de desfășurare inițiative paralele, indiferente față de efortul de a «călători împreună»”.
Având în vedere decizia Căii sinodale din Germania de a face presiuni pentru hirotonirea femeilor, scrisoarea le-a reamintit Episcopilor germani că Papa Francisc a reafirmat în mod repetat și „în mod expres” ceea ce Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a scris în „Ordinatio Sacerdotalis” despre faptul că Biserica nu are „nici un fel de autoritate pentru a conferi femeilor hirotonirea preoțească”. În timp ce îl citează pe Sfântul Părinte cu privire la importanța recunoașterii rolului și demnității femeilor – având în vedere că „o femeie, Maria, este mai importantă decât Episcopii”, așa cum a spus Pontiful în Evangelii Gaudium – scrisoarea a avertizat, de asemenea, asupra „consecințelor disciplinare” pentru cei care contravin doctrinei, inclusiv potențiala excomunicare pentru „încercarea de a hirotoni o femeie”, a raportat CNA Deutsch.
În ceea ce privește învățătura Bisericii cu privire la actele homosexuale, scrisoarea Mons. Parolin către Episcopii germani a spus că aceasta este „o altă chestiune asupra căreia o Biserică locală nu are posibilitatea de a adopta un punct de vedere diferit”. Scrisoarea detaliază: „Căci dacă s-ar recunoaște că, din punct de vedere subiectiv, pot exista diverși factori care ne îndeamnă să nu judecăm oamenii, acest lucru nu schimbă în nici un fel evaluarea moralității obiective a acestor acte.” Nota Vaticanului a făcut referire și la scrisoarea din 2019 a Papei Francisc către catolicii din Germania. În aceasta, Sfântul Părinte a avertizat împotriva „marelui păcat al mondenității și al spiritului lumesc anti-evanghelic”. În ianuarie, Pontiful a fost mai explicit, denunțând Calea sinodală germană ca fiind „elitistă” și „nici utilă, nici serioasă”.
Mai recent, într-o scrisoare din 10 noiembrie, Papa și-a exprimat din nou îngrijorarea profundă cu privire la Calea sinodală germană. A avertizat că măsurile luate de acest segment local al Bisericii amenință să se îndepărteze de calea Bisericii universale, în special presiunea germanilor de a stabili un „consiliu sinodal” permanent, un amestec de laici și Episcopi care să conducă Biserica Catolică din Germania. În schimb, Papa Francisc a sugerat o abordare alternativă pentru Biserica din Germania, subliniind nevoia de rugăciune, penitență și adorație. Reacțiile germane la această ultimă intervenție din partea Romei vor arăta cât de mult au luat la inimă apelurile papale organizatorii Căii sinodale.