Papa Francisc: Prima femeie sfântă din Argentina ne arată „calea sfințeniei”

10.02.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit vineri dimineață cu pelerinii argentinieni înainte de canonizarea istorică a primei femei din această țară, care va avea loc duminică. În timpul discursului său, Sfântul Părinte a prezentat-o pe Fericita María Antonia de Sfântul Iosif de Paz y Figueroa, cunoscută mai afectuos sub numele de „Mama Antula”, ca fiind un exemplu de „caritate” și „o inspirație care învie ‘opțiunea pentru cei din urmă, pentru cei pe care societatea îi aruncă’”. Exemplul și moștenirea sfintei sunt deosebit de importante pentru noi astăzi „în mijlocul acestei societăți care riscă să uite că ‘individualismul radical este virusul cel mai greu de învins’. Un virus care înșală. Ne face să credem că totul constă în a da frâu liber propriilor ambiții’”, a spus Pontiful, citând din enciclica sa Fratelli Tutti.
Născută în 1730 în Silipica, Santiago del Estero, în nordul Argentinei, primii ani de viață ai Mariei Antonia au fost caracterizați de o dorință ferventă de a-l sluji pe Dumnezeu. Ea și-a ajutat părinții la instruirea copiilor lor și a administrat îngrijire bolnavilor și săracilor. Pe fondul suprimării iezuiților din Imperiul Spaniol de către Carol al III-lea, Papa a caracterizat-o pe María Antonia ca un exemplu de depășire a adversității, în timp ce călătorea pe jos pentru a promova spiritualitatea ignațiană și „pentru a-i ajuta pe toți să descopere frumusețea urmării lui Isus”. A adăugat că aceasta nu a fost o sarcină ușoară având în vedere „aversiunea care se dezvoltase față de Cristos și aversiunea care se dezvoltase față de iezuiți”. „I s-a interzis să țină reculegeri, așa că a decis să le facă în mod clandestin. Această dimensiune a clandestinității nu trebuie să fie uitată”, a subliniat Pontiful.
Susținând că este imperativ să nu uităm această „clandestinitate”, Papa le-a spus pelerinilor „să nu renunțe în fața adversității, să nu renunțe la bunele noastre intenții de a duce Evanghelia tuturor, în ciuda provocărilor”. María Antonia este ca un exemplu de discernământ „pentru că nu și-a pus siguranța în ea însăși, ci în Dumnezeu, având încredere că apostolatul ei greu era opera Lui”, a spus Sfântul Părinte. În acest fel, ea „a experimentat ceea ce Dumnezeu vrea de la fiecare dintre noi, ca noi să descoperim chemarea Sa, fiecare în propria stare de viață… aceasta se va sintetiza întotdeauna în a face totul spre mai mare gloria lui Dumnezeu și pentru mântuirea sufletelor”. „Calea sfințeniei implică încredere și abandon”, a subliniat Sfântul Părinte. „Înrădăcinați cu fermitate în Domnul, trebuie să vedem în aceasta o ocazie în care putem provoca mediul în care trăim pentru a aduce bucuria Evangheliei”, a adăugat el.
Papa Francisc va prezida Liturghia cu canonizare în Bazilica San Pietro duminică, 11 februarie, la ora 9:30. La ceremonie va fi prezent și președintele Argentinei, Javier Milei. El va fi primit în audiență privată de Papa luni, 12 februarie, în Vatican.