Administrarea Mirului în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași

14.05.2024, Iași (Catholica) - Pe 12 mai 2024, în duminica dintre Înălțarea Domnului și Rusalii, care se află în zilele pregătitoare a Coborârii Duhului Sfânt, în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași a avut loc celebrarea Sfântului Mir. Preasfințitul Iosif Păuleț, Episcop de Iași, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, a conferit celor 35 de adolescenți Darul Duhului Sfânt, Mângâietorul și Sprijinitorul tuturor acelora care cred și îl urmează pe Dumnezeu.
A fi creștin presupune a aparține și a fi într-o legătură strânsă cu Biserica, comunitatea de credință care este familia lui Dumnezeu. De aceea, bucuria și emoția adolescenților și a familiilor acestora au devenit bucuria și motivul de sărbătoare a întregii familii de credință, Biserica. Fiecare membru al acestei familii împărtășește trăirile celui de lângă el. Iar aceasta s-a observat prin participarea numeroasă și activă a credincioșilor. În cadrul predicii, Episcopul a subliniat cele patru intenții cu care se roagă Isus pentru ucenicii Săi (cf. In 17,11b-19): să fie fideli, să rămână uniți între ei, să fie păziți de Cel Rău, să slujească Adevărul. Toate acestea sunt posibile prin puterea Duhului Sfânt care a fost trimis de Cristos asupra ucenicilor Săi, dar și asupra celor 35 de adolescenți, ca și asupra noastră, a tuturor. La trăirea acestor dorințe ale Mântuitorului sunt chemați toți cei care au fost însemnați cu pecetea Duhului Sfânt. Acesta a fost și îndemnul Preasfințitului către candidații la Mir.
„Sacramentul Mirului ne angajează să ne mărturisim credința cu tărie și curaj. După exemplul și prin mijlocirea Fericitului Anton Durcovici, martir al credinței, dar și cu ajutorul rugăciunii și a exemplului dumneavoastră ne dorim să parcurgem drumul vieții călăuziți de harul divin.” Acestea au fost propunerea și dorința exprimate la finalul Sfintei Liturghii de o reprezentantă a noilor miruiți. Parohul, pr. Daniel Iacobuț, i-a încurajat pe adolescenții miruiți să păstreze în ei chipul lui Dumnezeu care s-a imprimat în ei așa cum sfânta crismă s-a imprimat în pielea frunții lor. Iar acest chip trebuie să fie văzut în toate persoanele care alcătuiesc comunitatea creștină. Darurile Duhului Sfânt să îi însoțească mereu pe noii miruiți pentru a da mărturie despre credința lor în Dumnezeul cel iubitor și pentru a se simți membrii iubiți ai familiei de credință. (Pr. Valeriu Balan pentru Ercis.ro)