Un nou preot pentru Arhidieceza de București – pr. Mihai Ispas

30.06.2024, București (Catholica) - Sâmbătă, 29 iunie a.c., când Biserica celebrează marea solemnitate a Sfinților Apostoli Petru și Paul, Arhidieceza de București a trăit un moment de mare bucurie și binecuvântată speranță: hirotonirea preoțească a părintelui diacon Mihai Ispas, originar din parohia Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu din Popești-Leordeni, Ilfov, care va sluji ca preot în poporul lui Dumnezeu de pe aceste meleaguri.
Noul preot s-a născut în Popești-Leordeni în data de 30 mai 1989, și după ce a absolvit Colegiul Național Catolic „Sfântul Iosif” din București, studiile de licență și masterat în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, în anul 2018 a răspuns chemării Domnului și a mers la Seminarul Mare Diecezan „Sfântul Iosif” din Iași pentru a se pregăti în vederea Sfintei Preoții. Ziua de 29 iunie a.c. a reprezentat pentru noul prezbiter realizarea visului său de a deveni slujitor al Bisericii Catolice și preot pentru poporul lui Dumnezeu. Un vis pe care noul părinte Mihai l-a purtat în inimă, în rugăciune și în gând înaintea lui Dumnezeu. Un vis pentru care a studiat și s-a format nu mai puțin de 6 ani. Astăzi, speranțele acestui student teolog, devenit și părinte diacon, s-au împlinit, dar nu numai pentru el, ci și pentru Biserică, pentru toți cei care așteaptă cu dragoste și bucurie prezența unui nou lucrător în via Domnului.
Părintele Mihai Ispas a fost, astfel, hirotonit preot pentru Arhidieceza de București, în cadrul Sfintei Liturghii solemne prezidate de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, în biserica-mamă a Arhidiecezei – Catedrala Sfântul Iosif din București – în această Solemnitate a Sfinților Apostoli Petru și Paul. Alături de ÎPS Aurel s-au aflat la altar ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, preoți formatori și profesori de la Seminarul Mare Diecezan „Sfântul Iosif” din Iași, colegii noului preot, sfințiți întru Sfânta Preoție la Iași, în data de 24 iunie a.c., seminariști și preoți care activează în Arhidieceza de București.
Catedrala s-a umplut cu mulțimea credincioșilor și a persoanelor consacrate care au dorit să ia parte la un moment atât de solemn pentru Biserică. Între cei prezenți s-au distins părinții noului slujitor al altarului, fratele acestuia, rudele și prietenii care au ales să-i fie alături cu toată inima și iubirea, așa cum se cuvine în acest moment unic în viața unui preot. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de postul catolic de televiziune Angelus TV, iar cântarea liturgică a fost animată sublim de corul Catedralei. La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel și-a exprimat bucuria și gratitudinea pentru acest moment deosebit pentru Arhidieceză și a menționat sensul teologic și spiritual al solemnității de astăzi, care ne invită să ne amintim de urmașul Sfântului Petru, care este Episcopul Romei – Sfântul Părinte Papa. Lecturile biblice au fost proclamate de studenți teologi, iar Sfânta Evanghelie a fost proclamată de unul dintre preoții nou sfințiți. A urmat prezentarea candidatului ales pentru treapta a doua a Prezbiteratului, iar apoi, cuvântul de învățătură propus de ÎPS Aurel Percă.
În acest cuvânt, Păstorul Arhidiecezei a subliniat importanța acestei Solemnități, punând în lumină personalitatea celor doi oameni ai credinței și ai lui Dumnezeu, care devin pietre de temelie pentru Biserică. Deja din secolul al doilea, Sfântul Ignațiu de Antiohia a înțeles că „unde este Petru, acolo este Biserica” („ubi Petrus, ibi Ecclesia”), iar Biserica a înțeles sensul adânc al acestei axiome teologice. Biserica nu se poate disocia de credința lui Petru și nici nu poate nega misiunea lui, care vine direct de la Cristos Domnul. Pe de altă parte, misiunea lui Paul exprimă dimensiunea misionară a Bisericii, care devine rodnică tocmai prin comuniunea cu Petru. Deși diferiți ca origine și formare, cei doi Apostoli exprimă unitatea Bisericii și trăiesc în mod desăvârșit credința, care îi conduce până la martiriu. În a doua parte a cuvântului său de învățătură, ÎPS Aurel s-a adresat direct candidatului la Sfânta Preoție, amintindu-i cum trebuie trăită misiunea sa de slujitor al poporului lui Dumnezeu: cu o întâlnire deasă cu rugăciunea, cu celebrarea evlavioasă a Sfintei Euharistii și a Sacramentelor, cu zel pastoral și fără să cedeze laxismului spiritual sau ispitelor inerente acestui drum, fără să se descurajeze sau să uite de măreția sublimă a chemării sale. Pentru candidatul la Sfânta Preoție a venit momentul unui DA decisiv, care îi permite să se dăruiască deplin Domnului și fraților săi.
A urmat ritualul hirotonirii sacerdotale, prin asumarea publică a angajamentelor specifice vieții preoțești, invocarea mijlocirii tuturor Sfinților, în timpul căreia candidatul a stat prosternat (semn al supunerii depline față de voința lui Dumnezeu). Ritualul de hirotonire a cuprins impunerea mâinilor din partea Episcopilor și a preoților prezenți, ca semn de comuniune sacerdotală, rugăciunea de consacrare și ungerea cu untdelemnul Sfintei Crisme, care imprimă caracterul de neșters al Sacramentului Sfintei Preoții. Sfânta Liturghie a continuat în mod obișnuit, iar noul prezbiter s-a alăturat Episcopilor prezenți la Sfântul Altar, fiind ajutat de pr. Daniel Bulai, maestrul de ceremonii al Arhidiecezei de București. La finalul Sfintei Liturghii, noul preot Mihai Ispas a rostit o alocuțiune de mulțumire, adresată Episcopilor, preoților care s-au ocupat de formarea lui, clerului prezent și, în mod deosebit, familiei sale și celor prezenți în Catedrală.
La rândul său, ÎPS Aurel l-a felicitat pe noul păstor sufletesc și a mulțumit familiei pentru darul făcut Bisericii în persoana Părintelui Mihai Ispas. Ca un cadou simbolic, dar și spre aducere aminte, pr. Mihai a primit în dar din partea Păstorului Arhidiecezei un crucifix, care să îi amintească mereu de Crucea Domnului, pe care o va lua în fiecare zi a vieții sale preoțești. La sfârșitul acestei Sfinte Liturghii, toți cei 6 preoți nou sfințiți au fost invitați să ofere binecuvântarea de preot nou sfințit, care este însoțită de posibilitatea primirii indulgenței plenare. Duminică, 30 iunie a.c., noul preot celebrează Prima Sfântă Liturghie în comunitatea parohială natală din Popești-Leordeni, cu începere de la ora 11.00, evenimentul fiind, de asemenea, transmis în direct de postul catolic de televiziune Angelus TV. Arhidieceza de București s-a îmbogățit astăzi cu un nou Preot, un nou lucrător în via Domnului. Părintele Mihai Ispas este un dar din partea Cerului și o nouă speranță pentru poporul credincios. Îl însoțim cu rugăciunea și afecțiunea noastră și sperăm ca noul prezbiter să fie un preot bun și sfânt, un îndrumător sincer, atent și sensibil spre Cristos! (Pr. Andrei Dumitrescu pentru ARCB.ro)