Al 28-lea Congres Internațional Renovabis găzduit la Freising
16.09.2024, Freising (Catholica) - Cel de-al 28-lea Congres Internațional Renovabis a avut loc în perioada 10-12 septembrie 2024 la Freising, Germania, având tema: „A avea o misiune – A da mărturie credibilă. Despre abordarea secularizării și indiferenței religioase în Europa”. De această dată, a fost vorba și despre aniversarea Diecezei și a orașului care celebrează 1.300 de ani de la sosirea Sf. Corbinian în Freising. Din partea Caritas Eparhial Oradea, au fost invitați și au participat Adela Popa-Ghițulescu, director executiv, și pr. Olimpiu Todorean, președinte. Din partea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea, au participat pr. Anton Chifor, vicar responsabil cu preoții, și pr. Paul Popa.
Marți, 10 septembrie 2024, au fost oferite de organizatori tururi ghidate ale Expoziției de stat bavareze din Muzeul Diecezan Freising, seara continuând cu Vecernia în ritul bizantin, în biserica parohială „Sfântul Gheorghe”, celebrată de Episcopul auxiliar dr. Volodymyr Hrutsa CSsR, Arhieparhia de Lviv, Ucraina, și de Episcopul auxiliar Wolfgang Bischof, Arhidieceza de München și Freising. Răspunsurile au fost date de Schola a Collegium Orientale. În aceiași biserică a urmat vernisajul expoziției: „Icoane împotriva războiului”. Icoanele au fost realizate de cuplul de artiști Sonia Atlantova și Oleksandr Klymenko din Ucraina.
Miercuri, 11 septembrie 2024, a avut loc deschiderea congresului, patronată de preot prof. dr. Thomas Schwartz, director general al Renovabis. Primul discurs din prima parte a dimineții a fost pe tema „«Va găsi Fiul Omului credincioși când se va întoarce?» (cf. Lc 18,8) Înțelegerea crizei credinței și a bisericii din Europa”. Al doilea discurs a fost pe tema: „Repere despre religiozitate, credință și biserică în diferite țări din Europa Centrală și de Est”. După masa de prânz au avut loc grupurile de dialog pe diverse subiecte: Vindecare și mântuire – Despre dimensiunea terapeutică a religiozității; Căutare tăcere și reflecție: metodă, time out, stil de viață?; Influenți în numele Domnului – comunicarea Bisericii și media; Vocație și mărturie a credinței în angajamentul social; Ridicați-vă vocea în preocuparea pentru casa comună – Despre dimensiunea profetică a angajamentului pentru protecția mediului și a climei; Tinerii ca viitor al Bisericii? Dorințe și realitate pentru calea către credință – grup moderat de Maria-Theresia Kölbl și pr. Paul Popa.
Seara a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala din Freising. După cină a urmat un teatru panel și conversație pe tema: „Unde este Dumnezeu astăzi?” Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Academia Freising Domberg. Joi, 12 septembrie 2024, au fost prezentate rapoarte de la grupurile de dialog din ziua precedentă. A urmat apoi discursul principal al Arhiepiscopului Vincenzo Paglia, având ca temă: „Criza și viitorul creștinismului într-o lume globalizată”, urmat de o discuție cu participarea publicului pe tema: „«Căci prin nădejde suntem mântuiți» (Rom 8,24) – perspective de viitor pentru Biserică și credința creștină în Europa”. Cele două zile de congres au fost presărate cu multă emoție, prin intervențiile excepționale ale Paulei Seling și ale lui Andrei Tudor, artiști incontestabili ai muzicii românești.
Cuvântul final a fost rostit de preot prof. dr. Thomas Schwartz și Arhiepiscopul dr. Heiner Koch. Prelatul, care este președintele Consiliului de Acțiune Renovabis, a invitat deja oamenii la congresul de anul viitor, care va avea loc la Berlin. (Pr. Olimpiu Todorean pentru EGCO.ro)