A treia zi a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali la Oradea: unitate și solidaritate
18.09.2024, Oradea (Catholica) - A treia zi a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali 2024, care se desfășoară la Oradea în perioada 16-19 septembrie a.c., a început cu Sfânta Liturghie arhierească în Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea, celebrată de Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc, Arhiepiscop Major de Kiev, împreună cu Episcopii europeni participanți la întâlnire, Episcopii de rit latin și bizantin din Conferința Episcopilor Catolici din România și însoțitorii acestora. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Eminența Sa Cardinal Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, bucurându-se totodată de prezența Excelenței Sale Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, participant la întâlnire.
La celebrarea euharistică desfășurată sub vitraliul „Cina cea de taină” inspirat de opera lui Leonardo da Vinci, prezent deasupra altarului Sanctuarului eparhial, au concelebrat mulți preoți din Eparhia de Oradea. A fost prezent un mare număr de credincioși veniți să se roage împreună cu păstorii Bisericilor Catolice Orientale din Europa, care au trăit cu emoție această înălțătoare Sfântă Liturghie, animată de Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lect. univ. dr. Radu Mureșan).
„Credința noastră este aceeași”, a spus PS Virgil în cuvântul de învățătură. „Asemeni unor bucăți de mozaic – mozaicul venețian dedicat Maicii Domnului, «Regina Angelorum», prezent aici – puse împreună creează un tot unitar. Celebrările noastre liturgice sau modul de exprimare sunt diferite, dar cu toate acestea ne regăsim împreună ca să ne rugăm la același Domn.” Făcând referință la textul din Evanghelia zilei (Lc 4,1-15) care a vorbit despre cele patruzeci de zile petrecute de Isus în pustie, fiind ispitit de diavol, Eparhul orădean a evocat faptul că acele tentații pot fi experimentate și de noi, însă „dacă mergem pe drumul credinței împreună cu Domnul, cu siguranță în El biruim”. Preasfințitul Virgil a mulțumit Episcopilor, prezenți la întâlnire din toate țările europene, preoților însoțitori, Eminenței Sale Cardinal Gugerotti și într-un mod cu totul special credincioșilor prezenți: „Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și Maica Sfântă să vă ocrotească!”, a încheiat Ierarhul.
La final, prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican a avut un gând special de transmis Preafericirii Sa Sviatoslav Șevciuc, Întâistătător al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, exprimând solidaritatea tuturor celor prezenți față de mult încercatul popor ucrainean: „Oriunde mergem, gândul nostru este la voi, la patria voastră, la persoanele care astăzi suferă. Acest popor al lui Dumnezeu care s-a reunit în număr foarte mare și astăzi, în această celebrare euharistică în care devenim una împreună cu Trupul lui Dumnezeu, știe bine că o parte a acestui Trup astăzi suferă. De aceea, vă asigur de rugăciunea noastră pentru Ucraina, pentru Preafericirea Voastră, Preasfinților Voastre, pentru cei care se află în pericol și suferă!”
Eminența Sa Claudio Gugerotti s-a adresat apoi credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie în rit bizantin, participare care în Bisericile Orientale este asemuită intrării în Paradis. Prelatul a transmis de asemenea binecuvântarea și gândul Sanctității Sale Papa Francisc adresat credincioșilor greco-catolici din România. „Poate astăzi v-ați întrebat oare câți apostoli sunt în Paradis, văzând că Episcopii sunt succesorii apostolilor?”, a spus, sub spirit de glumă, Eminența Sa. „Se vede că odată cu trecerea timpului numărul lor a crescut (…) Acestea sunt circumstanțele speciale în care noi astăzi ne întâlnim pentru a ne ruga și a reflecta împreună. Dacă avem un cap care este Isus Cristos, reprezentat de Episcopi în cadrul Sfintei Liturghii, avem și un semn vizibil al unității Bisericii Catolice, care este Succesorul Apostolului Petru. Eu am venit doar să vă spun că Papa Francisc vă vrea binele, că știe cât de mult ați suferit, iar tinerii să fie informați pentru a cunoaște trecutul acestei Biserici… pentru că nu totul a fost atât de frumos precum este astăzi stradele orașului Oradea. Au fost și acelea răscumpărate de sângele strămoșilor voștri, ai tuturor celor care sunteți astăzi aici…”
„Sfântul Părinte Papa Francisc dorește să vă mulțumească pentru această mărturie extraordinară și vă recomandă ca acum, când viața este mai puțin dramatică decât era în acele timpuri, să găsiți motivațiile de a continua să fiți creștini chiar și fără persecuție! Noi îi celebrăm tot timpul pe martirii noștri. Uneori pare că ei ar fi creștinii catolici, iar noi am fi doar participanți. Aveți grijă că și astăzi există pericole care nu sunt inferioare celor de odinioară. Sufletul nostru și astăzi este amenințat de foarte multe problematici. Însă, chipul persecutorului este mereu zâmbitor în aceste timpuri. Să nu ne încredem acelui zâmbet, pentru că uneori și diavolul zâmbește – cum spuneau și Părinții Bisericii diavolul deseori se îmbracă în înger. Binecuvântarea pe care Papa Francisc v-o dă acum, în momentul când se manifestă bogăția, vastitatea și varietatea diferitelor forme ale felului nostru de a fi creștini, este un instrument de forță pentru a putea fi creștini catolici orientali coerenți și sinceri în tradițiile voastre de pe acest meleaguri, pentru a genera noi sfinți. Nu uitați că la Roma este acest om care «vine de departe» și care vă poartă pe toți în inima sa. Vă asigur că aveți un loc un loc special în sufletul Pontifului, în primul rând. Rugați-vă pentru Papa și amintiți-vă că acel loc este gratuit – un lucru care nu se întâmplă aproape niciodată în această lume. Așadar, când aveți ocazia, veniți să vă vizitați propria casă, care este în inima Sfântului Părinte!”
La final, Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc amintit de predecesorul său la scaunul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Preafericitul Cardinalul de pie memorie Liubomir Husar. Preafericirea Sa propunea în urmă cu 25 de ani să aibă loc aceste Întâlniri anuale ale Episcopilor catolici de rit Oriental din Europa ca prilej de comuniune, cunoaștere și reflecție. De asemenea, actualul Arhiepiscop Major de Kiev, mulțumind Episcopului gazdă, a rememorat cum, în urmă cu 11 ani, la Oradea, participa prima dată la Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa, găzduită aici: „Îmi amintesc de Catedrala voastră, pe atunci recent retrocedată, săracă, pe jumătate distrusă. Ceea ce am văzut în aceste zile arată o schimbare extraordinară. V-ați dăruit trup și suflet pentru această casă a voastră, Eparhia de Oradea. Toți Episcopii s-au rugat astăzi pentru Preasfinția Sa Virgil, pentru ca ministerul său să fie un drum spre mântuire, înconjurat de mulți buni colaboratori, pentru ca în această misiune care i-a fost încredințată să se poată bucura de prezența lui Cristos în mijlocul poporului său. Preasfințite, vă urăm multă sănătate și tot ceea ce aveți nevoie pentru a putea sluji, întru mulți și binecuvântați ani!”, a încheiat Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc. Toți cei prezenți au cântat împreună cu Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea tradiționalul „La mulți ani!” adresat PS Virgil Bercea, cu prilejul recentei aniversări a 30 de ani de episcopat.
Ziua a continuat cu două sesiuni de conferințe și discuții ale Episcopilor Catolici Orientali din Europa pe marginea temei acestei întâlniri, „Relația dintre Episcop și preoți – fraternitate și umanitate. Sinodul despre sinodalitate”. În cadrul acestora, au conferențiat Mons. Manuel Nin, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, și pr. prof. univ. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. În seara aceleași zile, Episcopii participă în Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria” din Oradea la celebrarea Paraclisului Maicii Domnului. Momentul de rugăciune marian va fi animat de Corul Seminarului Teologic din Oradea (dirijor: lector univ. dr. Radu Mureșan) și va cuprinde rugăciunea Tatăl nostru rostită în diverse limbi. Rugăciunea finală a Paraclisului va fi condusă de Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea, Preasfinția Sa László Böcskei, în limba maghiară. La final, Excelența Sa Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova va da tuturor celor prezenți binecuvântarea apostolică din partea Sf. Părinte Papa Francisc, rostită în limba latină. (Biroul de presă EGCO)