Întrunirea de toamnă a Consiliului Pastoral al Diecezei de Iași
29.09.2024, Roman (Catholica) - Sesiunea de toamnă a Consiliului Pastoral Diecezan (CPD) a avut loc sâmbătă, 28 septembrie 2024, în amfiteatrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, cu începere de la ora 10.06. Menirea acestui Consiliu Pastoral este de a căuta să descopere problemele legate de activitățile pastorale derulate în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice.
Consiliul este format din „credincioși creștini care sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, atât clerici și membri ai institutelor de viață consacrată, cât mai ales laici, care sunt desemnați conform criteriilor stabilite de episcopul diecezan”. Întrucât în această zi au avut loc mai multe evenimente notabile, unii dintre membrii CPD s-au învoit, iar la întâlnirea din Roman au fost alături de Preasfințitul Iosif Păuleț doar 46 de preoți, persoane consacrate și laici. A noua întrunire a actualului Consiliu Pastoral Diecezan a fost deschisă de preotul Alois Moraru, secretar general al CPD, care, după un moment de rugăciune condus de Preasfințitul Iosif, a prezentat succint procesul verbal al reuniunii anterioare, din 2 martie 2024, subliniind unele aspecte care au fost implementate deja în Dieceză, a prezentat ordinea de zi și modul în care se va desfășura această sesiune, conștientizând adunarea despre bucuria de a fi împreună și a munci pentru binele Bisericii locale.
Fiind în al 20-lea an de existență, Consiliul Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și-a propus o nouă abordare a chestiunilor pastorale sesizate în comunitățile Diecezei, oferind numeroase modalități de analiză și comunicare. Astfel, unii din membri CPD vor putea oferi răspunsuri în scris la provocările trimise prin mijloacele moderne de comunicare, iar toți cei prezenți și-au putut exprima punctele de vedere în cadrul celor cinci ateliere de lucru care s-au organizat în partea a doua a întâlnirii.
Fiind în preajma deschiderii solemne a noului an pastoral, al treilea din cadrul planului pastoral al Diecezei noastre ce are drept temă generală „Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria Evangheliei”, conferințele prezentate și analizate au avut drept temă chiar motoul anului pastoral: „Discipoli misionari ai lui Cristos”. Sfântul Părinte Papa Francisc a scris la începutul exortației apostolice Evangelii gaudium că întâlnirea personală cu Isus Cristos face mereu să se nască sau să renască în noi bucuria Evangheliei, adică bucuria mântuirii, fericirea de a fi eliberați prin moartea și învierea Mântuitorului de păcat, de tristețe, de golul interior și de izolare. Este bucuria întâlnirii cu iubirea lui Dumnezeu care ne transformă și redă sens și direcție vieții fiecărui creștin.
Prima conferință a fost prezentată de pr. Bogdan-Emilian Balașcă, director al Liceului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, având tema „Discipoli misionari: de ce?” Argumentele oferite timp de aproape 30 de minute au avut menirea de a analiza mai bine îmbinarea perfectă pe care creștinul trebuie să o realizeze din necesitatea de a fi „discipol” la școala lui Isus și obligativitatea de a fi „misionar” al Bisericii în lumea de astăzi. Expunerea a doua a fost făcută de soții Oana și Radu Capan, de la Biroul de Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Timp de 51 de minute, printr-o prezentare captivantă, aceștia au prezentat diferite „mituri” invocate de unii creștini pentru a nu se implica în misionarism și au găsit numeroase moduri de a ne ajuta să ne implicăm ca discipoli misionari ai lui Cristos.
După o pauză de socializare, au urmat 45 de minute „incendiare”, în care, împărțiți în cinci echipe, membrii CPD au împărtășit experiențele din parohiile diecezei, precum și din alte structuri pastorale, analizând patru chestiuni: 1) Care motiv din cele prezentate, ori altul, mă face pe mine să cred că acolo unde sunt, pot fi discipol-misionar al lui Cristos? 2) Care dintre miturile prezentate a constituit pentru mine o provocare, un obstacol în a-mi împărtăși credința, în a le vorbi altora despre relația mea cu Dumnezeu? 3) Ce idee concretă m-a atins mai puternic și o pot implementa de mâine ca discipol misionar? și 4) Ce angajament îmi pot lua, pe termen mai lung, pentru a fi un discipol misionar mai bun?
A urmat prezentarea concluziilor și s-au cules zeci de propuneri, cărora le vor fi adăugate multe altele formulate de membrii CPD care nu au putut participa fizic la întâlnire, dar au primit setul de provocări supuse dezbaterii. Unele dintre constatările făcute de preoți, persoane consacrate și laici îi vor ajuta pe Episcopi și pe responsabilii de oficii diecezane să întocmească catehezele, proiectele pastorale și inițiativele pentru noul an pastoral. Ultimele minute ale întâlnirii au revenit Episcopului Iosif Păuleț, care a evidențiat câteva concluzii și a apreciat aportul laicilor în viața Bisericii locale.
După 226 de minute de ascultare, analiză și expunere a răspunsurilor găsite la chestiunile supuse dezbaterii, a noua întrunire a Consiliu Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (a patra „echipă”, după cele din 2005-2010, 2010-2016 și 2016-2020) a fost conchisă de Preasfințitul Iosif Păuleț, care a făcut alte scurte precizări, a mulțumit secretariatului și membrilor prezenți, invitându-i pe toți la colaborare și disponibilitate. (Pr. Alois Moraru, secretar general al CPD)