Papa Francisc: Adevărata frumusețe este grija pentru ceilalți
30.09.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a avertizat împotriva ideii predominante de frumusețe din zilele noastre, „mai legată de criterii hedoniste, comerciale și publicitare decât de dezvoltarea integrală a oamenilor”. Această idee distorsionată „duce la degradarea umanității și a naturii”, a spus el. Sfântul Părinte s-a adresat unei delegații formate din participanți la proiectul „Custozii frumuseții” („Custodi del Bello”), o inițiativă comună a companiilor non-profit și cu scop lucrativ și a entităților publice condusă de Episcopii italieni, menită să promoveze un nou model de integrare socială care se concentrează pe muncă și frumusețe, ca forță motrice pentru dezvoltarea economică. Salutând delegația în Aula Clementină, luni dimineață, Papa Francisc a mulțumit rețelei pentru activitatea sa, menționând că numele proiectului nu este doar un slogan, ci o alegere de viață care vizează două mari scopuri: îngrijirea și frumusețea. „A fi «Custozii frumuseții» este o mare responsabilitate, precum și un mesaj important pentru comunitatea eclezială și pentru întreaga societate”.
Grija, a spus el, implică protejarea, conservarea și apărarea și necesită atenție constantă și angajament personal, spre deosebire de tendințele actuale din societatea noastră de a evita implicarea. Este un efort comunitar în care fiecare persoană, cu abilitățile și competențele sale, cu inteligența și inima sa, poate face ceva pentru alții, pentru casa noastră comună, dintr-o perspectivă de îngrijire integrală a creației. Adevărata grijă, a remarcat Papa Francisc, trebuie să se extindă dincolo de mediu, la o viziune ecologică ce include protecția și demnitatea tuturor oamenilor, în special a celor care trăiesc la margine și sunt excluși de societate. „Astăzi există atât de mulți oameni marginalizați, aruncați, uitați într-o societate din ce în ce mai eficientă și nemiloasă: săracii, migranții, bătrânii și persoanele cu handicap care sunt singure, bolnavii cronici. Și totuși, fiecare este prețios în ochii Domnului.”
Drept urmare, Suveranul Pontif a încurajat participanții la proiect în efortul lor de a revitaliza multe locuri lăsate în neglijență și degradare, să acorde prioritate persoanelor care locuiesc acolo și le frecventează. „Numai în acest fel veți readuce creația la frumusețea ei.” În acest sens, a criticat înțelegerea superficială a frumuseții de către societatea modernă, care este adesea redusă la estetica efemeră și comercializată care degradează atât umanitatea, cât și natura. În schimb, adevărata frumusețe este ceva sacru, unic, care reflectă creația lui Dumnezeu, care combină harul și bunătatea, unind perfecțiunea estetică și morală. În încheiere, i-a încurajat pe participanții la proiect să își asume rolul de co-creatori alături de Dumnezeu în restaurarea frumuseții și armoniei în lume, citându-l pe Sfântul Iosif din Nazaret, „umilul și tăcutul” păzitorul lui Isus, ca model în angajamentul lor: „Prin fidelitatea sa discretă și sârguincioasă, Sfântul Iosif a contribuit la restabilirea frumuseții în lume”, a spus el.