Papa Francisc: Este Isus Regele meu?

24.11.2024, Vatican (Catholica) - Pentru ritul latin această duminică a fost ultima din actualul an liturgic (B), cu sărbătoarea Cristos, Regele Universului. Despre Isus ca Rege au vorbit lecturile și Papa Francisc la întâlnirea cu credincioșii pentru rugăciunea „Îngerul Domnului”. „Pot spune că Isus este Regele meu? Sau în inimă am alți «regi»?”, a fost reflecția la care a invitat Sfântul Părinte astăzi, 24 noiembrie 2024. Redăm alocuțiunea sa după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.
Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!
Astăzi Evanghelia de la Liturghie (Ioan 18,33-37) ni-l prezintă pe Isus în fața lui Ponțiu Pilat: a fost predat procuratorului roman pentru ca să îl condamne la moarte. Însă între cei doi începe – între Isus și Pilat – un scurt dialog. Prin întrebările lui Pilat și răspunsurile Domnului, îndeosebi două cuvinte se transformă, dobândind un sens nou. Două cuvinte: cuvântul „rege” și cuvântul „lume”.
Într-un prim moment, Pilat îl întreabă pe Isus: „Tu ești regele iudeilor?” (v. 33). Raționând ca un funcționar al imperiului, vrea să înțeleagă dacă omul pe care îl are în fața sa constituie o amenințare, și un rege pentru el este autoritatea care comandă asupra tuturor supușilor săi. Aceasta ar fi o amenințare pentru el, nu-i așa? Isus afirmă că este rege, da, dar în cu totul alt mod! Isus este rege deoarece este martor: este Cel care spune adevărul (cf. v. 37). Puterea regală a lui Isus, Cuvântul întrupat, se află în cuvântul Său adevărat, cuvântul Său eficace, care transformă lumea.
Lume: iată al doilea cuvânt. „Lumea” lui Ponțiu Pilat este aceea unde cel puternic îl învinge pe cel slab, bogatul pe sărac, cel violent pe cel blând, adică o lume pe care din păcate o cunoaștem bine. Isus este Rege, dar Împărăția Sa nu este din lumea aceea, nu este nici din această lume (v. 36). De fapt, lumea lui Isus este cea nouă, cea veșnică, pe care Dumnezeu o pregătește pentru toți dăruindu-și viața pentru mântuirea noastră. Este Împărăția cerurilor, pe care Cristos o aduce pe pământ revărsând har și adevăr (cf. Ioan 1,17). Lumea al cărei Rege este Isus răscumpără creația ruinată de rău cu forța proprie a iubirii divine, Isus mântuiește creația, pentru că Isus eliberează, Isus iartă, Isus dă pace și dreptate. „Dar, părinte, este adevărat acest lucru?” „Da”. Cum este sufletul tău? Există ceva greu acolo înăuntru? Vreun păcat vechi? Isus iartă mereu. Isus nu încetează să ierte. Aceasta este Împărăția lui Isus. Dacă există ceva urât înăuntrul tău, cere iertare. Și El iartă mereu.
Fraților și surorilor, Isus îi vorbește lui Pilat stând foarte aproape, dar acesta rămâne departe de El, pentru că locuiește într-o lume diferită. Pilat nu se deschide la adevăr, chiar dacă îl are în fața sa. Îl va da pe Isus să fie răstignit și va porunci să se scrie pe cruce: „Regele iudeilor” (In 19,19), dar fără a înțelege sensul acestui cuvânt: „Regele iudeilor”, al acelor cuvinte. Și totuși Cristos a venit în lume, această lume: cine este din adevăr, ascultă glasul Său (cf. Ioan 18,37). Este glasul Regelui universului, care ne mântuiește.
Fraților și surorilor, a-l asculta pe Domnul insuflă lumină în inima noastră și în viața noastră. Așadar să încercăm să ne întrebăm – fiecare să se întrebe în inima sa: pot spune că Isus este Regele meu? Sau în inimă am alți „regi”? În ce sens? Cuvântul Său este călăuza mea, certitudinea mea? Văd în El fața milostivă a lui Dumnezeu care iartă mereu, care iartă mereu, ne așteaptă pentru a ne da iertarea? Să o rugăm împreună pe Maria, slujitoarea Domnului, în timp ce așteptăm cu speranță Împărăția lui Dumnezeu.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori!
Cei doi tineri coreeni care au luat astăzi Crucea Zilei Tineretului, care va fi la Seoul, o vor duce în Coreea pentru a pregăti Ziua. Aplauze pentru coreeni! Și aplauze și pentru tinerii portughezi care au înmânat Crucea. Ieri la Barcelona au fost beatificați preotul Cayetano Clausellas Ballvé și credinciosul laic Antonio Tort Reixachs, uciși din ură față de credință în 1936, în Spania. Să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru marele dar al acestor martori exemplari ai lui Cristos și ai Evangheliei. Aplauze pentru noii fericiți!
Astăzi se celebrează, în Bisericile particulare, a 39-a Zi Mondială a Tineretului, cu tema: „Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc” (cf. Isaia 40,31). Și tinerii obosesc uneori, dacă nu speră în Domnul! Salut delegațiile din Portugalia și din Coreea de Sud, care au făcut transmiterea „ștafetei” pe drumul spre ZMT din Seoul în 2027. Aplauze pentru cele două delegații. Așa cum am anunțat deja, la 27 aprilie 2025, în contextul Jubileului Adolescenților, îl voi proclama sfânt pe Fericitul Carlo Acutis. În afară de aceasta, informat de Dicasterul pentru Cauzele Sfinților că urmează să se încheie pozitiv itinerarul de studiu al cauzei Fericitului Pier Giorgio Frassati, am în suflet să îl canonizez la 3 august 2025, în timpul Jubileului Tinerilor, după ce am obținut părerea Cardinalilor. Aplauze pentru următorii noi sfinți!
Mâine Myanmarul celebrează sărbătoarea națională, amintind primul protest al studenților care a îndreptat țara spre independență, și în perspectiva unei perioade pașnice și democratice pe care și astăzi cu greu o realizează. Exprim apropierea mea față de întreaga populație din Myanmar, îndeosebi față de cei care suferă din cauza luptelor aflate în desfășurare, mai ales cei mai vulnerabili: copii, bătrâni, bolnavi și refugiați, între care Rohingya. Tuturor părților implicate le adresez un apel din inimă, pentru ca să tacă armele și să se deschidă un dialog sincer și inclusiv, în măsură să asigure o pace durabilă.
Și vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini. Îndeosebi grupurile de credincioși care provin din Malta, Israel, din Slovenia și Spania, precum și din Diecezele de Mostar-Duvno și Trebinje-Mrkan și din teritoriul abației de Fossanova. Să continuăm să ne rugăm pentru martirizata Ucraina, care suferă mult, să ne rugăm pentru Palestina, pentru Israel, Liban, Sudan. Să cerem pacea. Și tuturor, tuturor urez o duminică frumoasă. Vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!