PS Claudiu în pelerinaj la Paris, cu însoțirea spirituală a Fericitului Cardinal Iuliu Hossu

21.01.2025, Paris (Catholica) - Preasfinția Sa Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, s-a aflat timp de mai bine de o săptămână în Paris, într-un pelerinaj spiritual cu ocazia celebrării în Biserica Catolică a Anului Jubiliar al Speranței și a Anului dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, Fericit martir, în România. Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla și-a propus să facă cunoscute credincioșilor catolici și greco-catolici din capitala franceză spiritualitatea, istoria și tradiția Bisericii de rit bizantin, în mod special a Bisericii Române Unite cu Roma, cu martirii și mărturisitorii care au dat acestei Biserici aura sfințeniei.
O primă ocazie a fost seria de conferințe ținute în parohia „Notre Dame d’Auteuil” din Paris, în cadrul programului de reculegere pentru credincioșii de aici. După ce a celebrat Sfânta Liturghie duminicală, în 12 ianuarie, în această parohie, Ierarhul a continuat, seară de seară, să prezinte teme precum: „Fundamentele spiritualității bizantine, transfigurarea omului în chipul lui Dumnezeu”; „Liturghia bizantină, misterul Cerului pe pământ”; „Istoria Orientului creștin și ruptura de Roma, între proximitate și ruptură”; „Biserica Greco-Catolică din România până în 1948, întoarcerea la Roma și întemeierea națiunii române”; „Biserica Greco-Catolică după 1948, persecuțiile și renașterea”.
Un moment cu profund simbolism în cadrul pelerinajului a avut loc miercuri, 15 ianuarie, când Preasfinția Sa Claudiu a avut o întâlnire cu Arhiepiscopul Parisului Laurent Urlich căruia i-a înmânat moaștele Fericitului Cardinal Iuliu Hossu. Ca răspuns, Arhiepiscopul a oferit Episcopului român o medalie emisă cu ocazia inaugurării Catedralei Notre Dame la încheierea procesului de renovare și restaurare. A fost un schimb de daruri ce întăresc și reconfirmă apropierea spirituală și culturală perenă dintre Biserica Greco-Catolică din România și Biserica Catolică din Franța, dintre România și Franța. La această întâlnire, Preasfinția Sa Claudiu a fost însoțit de pr. Antoine Devine, parohul parohiei Notre Dame d’Auteuil, pr. Mihai Marina, rectorul Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris și de pr. Alin Cîndea, vicerector al Misiunii. Așa cum marele poet Mihai Eminescu – a cărui comemorare a nașterii a fost în această zi -, se află la Paris (în Rue des Écoles) printr-o statuie a sa, de acum și Fericitul Episcop martir Iuliu Hossu rămâne la Paris – în inima Bisericii Catolice de acolo – prin sfintele sale moaște.
Un alt moment semnificativ, a fost joi, 16 ianuarie, când Preasfinția Sa Claudiu a vizitat Asociația Œuvre d’Orient din Paris, unde s-a întâlnit cu Monseniorul Pascal Golnisch, directorul general, și echipa sa. Și cu această ocazie, Ierarhul a oferit relicvele Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, un simbol al curajului și fidelității față de Cristos și Biserica Romei. Prin acest gest, Preasfințitul Claudiu a dorit să aducă un omagiu credinței eroice a înaintașilor și misiunii nobile a Œuvre d’Orient, care sprijină comunitățile creștine din Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fericitul Cardinal Iuliu Hossu rămâne un exemplu de mărturisire a credinței, chiar în fața persecuțiilor. Preasfințitul Claudiu a subliniat importanța acestui dar, afirmând că relicvele sunt un semn al comuniunii spirituale și al recunoștinței față de contribuția semnificativă a Oeuvre d’Orient. Monseniorul Pascal Golnisch a evidențiat legătura strânsă dintre organizație și Biserica Greco-Catolică din România, apreciind fidelitatea acesteia în momentele de persecuție. Această vizită a întărit parteneriatul dintre cele două instituții, punând în lumină valorile comune de solidaritate, credință și sprijin reciproc. Relicvele Fericitului Cardinal Hossu reprezintă un simbol al continuității misiunii Bisericii Greco-Catolice în fața provocărilor contemporane.
În ultima zi a călătoriei în Franța, duminică, 19 ianuarie, Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sfânta Liturghie în mijlocul comunității greco-catolice române din Blanc-Mesnil, alături de pr. paroh Mihai Marina, pr. viceparoh Alin Cîndea și pr. Jean-Marie Humeau, vicar episcopal al Ordinariatului pentru catolicii orientali din Franța. Ceremonia a început cu o primire tradițională în fața bisericii, unde Preasfințitul a fost întâmpinat cu pâine și sare de un grup de copii, de pr. Marina și pr. Humeau. În ciuda temperaturilor scăzute, un număr mare de credincioși a participat la celebrare. Pr. Marina, în cuvântul său de bun venit, a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu pentru această vizită a succesorului Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, subliniind semnificația spirituală a prezenței sale în mijlocul comunității.
În omilia sa, Preasfinția Sa Claudiu a exprimat bucuria de a fi din nou alături de comunitatea greco-catolică română, pe care a păstorit-o între anii 1999 și 2008. Ierarhul a invitat credincioșii să fie recunoscători pentru harurile pe care Dumnezeu le revarsă asupra lor și asupra comunității. Un moment deosebit al celebrării a fost oferirea relicvelor Fericitului Cardinal Iuliu Hossu. Prin acest gest, Preasfinția Sa a reafirmat legătura dintre mărturia de credință a martirilor și chemarea fiecărui credincios la sfințenie și statornicie.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Humeau a transmis un mesaj de salut din partea Ordinariatului pentru catolicii orientali din Franța, subliniind legătura fraternă dintre comunitățile catolice. De asemenea, pr. Cîndea a mulțumit, în numele parohului și al comunității, Preasfinției Sale Claudiu pentru prezența sa, afirmând: „Suntem profund recunoscători pentru păstorirea Preasfinției Voastre, care a pus bazele unei comunități unite, cu o identitate spirituală puternică, fidelă Bisericii și valorilor sale.” Această vizită a Preasfinției Sale Claudiu a fost un moment de încurajare pentru credincioșii greco-catolici români din diaspora, reafirmând importanța unității, credinței și speranței în viața comunității. Prin exemplul martirilor și al mărturisitorilor credinței, mesajul său a fost unul de îndemn la statornicie și la mărturie vie a Evangheliei în lumea de astăzi.
Prin întregul pelerinaj de comuniune și credință, cu însoțirea spirituală – prin sfintele moaște -, a predecesorului său pe tronul arhieresc, Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, Preasfinția Sa Claudiu a dus un mesaj de lumină și speranță credincioșilor din Paris. Vizita sa a fost un prilej de comuniune și întărire spirituală, marcând legătura profundă dintre generația martirilor și mărturisitorilor credinței din România și credincioșii catolici de astăzi.