Cardinalul Gugerotti: Frații răsăriteni îmbogățesc universalitatea Bisericii

03.05.2025, Vatican (Catholica) - Încă de la începutul perioadei pascale, Cardinalul Claudio Gugerotti a reflectat asupra credinței în înviere, în special în lumina decesului Papei Francisc în Lunea Patimilor. În timpul celei de-a șaptea Liturghii de novendiali din Bazilica San Pietro, Cardinalul a subliniat că învierea „nu este un fenomen inerent naturii umane”; mai degrabă, ea vine de la Dumnezeu „prin Duhul Său”.
Prin același Duh, a subliniat el, oamenii devine copii adoptivi ai lui Dumnezeu, care strigă către El: „Abba, Tată” împreună cu întreaga creație. În ciuda acestui fapt, „creația și persoana umană par să aibă atât de puțină valoare astăzi”, a subliniat prelatul. Și totuși, există în continuare o interconectare între umanitate și natură. Creația, a subliniat Cardinalul, este „un tovarăș de călătorie al umanității, solidar cu noi și căutând solidaritatea noastră în schimb”, iar aceasta este o temă foarte dragă Papei Francisc.
Fraternitatea dintre Bisericile Răsăriteană și Apuseană
În centrul omiliei sale, Cardinalul, fost prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale, a reflectat asupra bogăției spiritualității creștine răsăritene. Uniți în Liturghie în ciuda diferențelor, el a amintit istoria lor înrădăcinată în primele zile ale creștinismului, în „parfumul țării Domnului”. Bazilica San Pietro a fost plină de mulți membri ai Bisericilor Catolice Orientale pentru celebrarea euharistică, iar în prezența lor, Cardinalul și-a exprimat recunoștința pentru acceptarea „invitației de a îmbogăți universalitatea Bisericii” prin experiențele, culturile și spiritualitatea lor.
După cum a remarcat Cardinalul Gugerotti, „uneori în istorie, noi, cei din Occident, nu am reușit să îi înțelegem” pe frații și surorile noastre din Orient. La cea de-a șaptea Liturghie de novendiali, în care imnurile și lecturile au fost conduse de membri ai Bisericilor Orientale, prelatul a mai spus: „Papa Francisc, care ne-a învățat să iubim diversitatea și bogăția expresiilor umane, cu siguranță se bucură astăzi să ne vadă uniți în rugăciune pentru el și cu el”. Cardinalul a oferit Liturghia ca un moment pentru a ne reangaja să îi primim și să îi ajutăm pe frații și surorile noastre din Bisericile Orientale să persevereze în credința lor, „mai ales acum, când atât de mulți dintre ei sunt forțați să își părăsească vechile lor ținuturi, din Țara Sfântă”.
Încheindu-și reflecția, i-a îndemnat pe colegii săi Cardinali să recite rugăciunea unui părinte oriental, Sfântul Simeon Noul Teolog, înainte de viitorul Conclav: „Vino, lumină adevărată; vino, viață veșnică; vino, taină ascunsă; vino, comoară fără nume; vino, realitate inefabilă; vino, Persoană de neconceput; vino, bucurie nesfârșită; vino, lumină fără de seară; vino, nădejde neclintită a tuturor celor care vor fi salvați. Vino, Tu care ai dorit și dorești mereu sufletul meu ticălos…”