Cardinalul Re: Să fie ales un Papă al comuniunii și al unității

07.05.2025, Vatican (Catholica) - „Voi ridica un preot credincios, care va acționa conform dorințelor inimii” lui Dumnezeu: antifonul de deschidere a însoțit lunga procesiune care în dimineața acestei zile, de 7 mai 2025, și-a făcut încet intrarea în Bazilica vaticană, plină cu cinci mii de credincioși, cu ocazia Liturghiei Pro eligendo Romano Pontifice. Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, a fost cel care a prezidat ritualul la Altarul Confesiunii. În lăcașul de cult care păstrează rămășițele apostolului Petru, al cărui succesor este chemat Conclavul să îl aleagă, au concelebrat 220 de Cardinali, electori și neelectori. Printre ei se află și cel de-al 267-lea Suveran Pontif: numele său este încă păstrat în inima Domnului, dar rugăciunile și privirile lumii sunt îndreptate spre el.
În „așteptarea cu încredere” din aceste ore, Cardinalul Re a invocat ajutorul Duhului Sfânt, deoarece „rugăciunea este singura atitudine corectă și adecvată”: „Fie ca Papa de care Biserica și omenirea au nevoie în acest moment de cotitură foarte dificil și complex al istoriei să fie cel ales”. Ceea ce vor face Cardinalii electori, care la ora 16:30 se vor reuni în Capela Sixtină și vor începe Conclavul, este „un act de maximă responsabilitate umană și eclezială”, a subliniat Cardinalul Re, „și o alegere de o importanță extraordinară”: „Un act uman pentru care trebuie să se renunțe la toate considerațiile personale și să se aibă în minte și în inimă doar Dumnezeul lui Isus Cristos și binele Bisericii și al umanității”.
Cardinalul s-a oprit apoi asupra Evangheliei după Ioan, proclamată în latină în timpul celebrării: este pasajul în care Isus îi invită pe discipoli să rămână în iubirea Sa, „porunca nouă” care „nu cunoaște limite și trebuie să caracterizeze gândurile și acțiunile tuturor discipolilor Săi”. „Iubirea este singura forță capabilă să schimbe lumea”, a continuat Cardinalul decan, reiterând: „calitatea fundamentală a păstorilor este iubirea până la dăruirea totală de sine”, alături de „ajutorul reciproc și angajamentul pentru comuniunea eclezială și fraternitatea umană universală”.
„A face comuniunea să crească” este o altă sarcină a Succesorului lui Petru subliniată de Cardinal: comuniunea tuturor creștinilor cu Cristos, a explicat el, comuniunea Episcopilor cu Papa și comuniunea între ei. „Nu o comuniune autoreferențială, ci una orientată în întregime spre comuniunea între oameni, popoare și culturi, având la inimă faptul că Biserica este întotdeauna «casă și școală a comuniunii»”. La fel de puternică este și chemarea de „a menține unitatea Bisericii în calea trasată Apostolilor de Cristos”: „Unitatea Bisericii este voită de Cristos; o unitate care nu înseamnă uniformitate, ci comuniune fermă și profundă în diversitate, atâta timp cât se rămâne întotdeauna în deplină fidelitate față de Evanghelie”.
Un nou Papă „după inima lui Dumnezeu pentru binele Bisericii și al umanității” este așadar invocarea prelatului, deoarece alegerea unui Papă „nu este o simplă succesiune de persoane, ci este întotdeauna întoarcerea Apostolului Petru”: „Să ne rugăm ca Dumnezeu să dăruiască Bisericii Papa care știe cel mai bine cum să trezească conștiința și energiile morale și spirituale ale tuturor în societatea de astăzi, societate caracterizată de un mare progres tehnologic, dar care tinde să îl uite pe Dumnezeu”.
În fine, a fost exprimată speranța că toți Cardinalii electori reuniți în Capela Sixtină – unde Judecata de Apoi a lui Michelangelo amintește fiecăruia de „măreția responsabilității” de a pune pontificatul „în mâinile potrivite” – vor fi „în acord în alegerea Papei de care timpul nostru are nevoie”. După omilie, în timpul rugăciunii universale a credincioșilor, în mai multe limbi, a fost rostită o intenție specială în chineză pentru regretatul Papă Francisc, pentru ca Domnul „să îl conducă în plinătatea vieții veșnice, în care a crezut și a sperat în timpul pelerinajului său pământesc”.