Crucea pectorală a Papei Leon conține relicvele Ss. Augustin și Monica

10.05.2025, Vatican (Catholica) - Crucea pectorală purtată de Papa Leon al XIV-lea în ziua alegerii sale, 8 mai, poartă un mesaj puternic de sfințenie episcopală. În ea sunt încorporate fragmente de os de la sfinți profund legați de tradiția augustiniană – martori ai credinței a căror viață reflectă fidelitate, reformă, slujire și martiriu.
În centrul crucii se află o relicvă a Sf. Augustin, marele Părinte al Bisericii care a învățat că privirea interioară este cheia întâlnirii cu Dumnezeu și a înțelegerii cuvântului Său – ceva ce trebuie îmbrățișat atât cu credință, cât și cu rațiune, astfel încât să poată fi împărtășit cu alții. Crucea, pe care Papa Leon al XIV-lea a purtat-o atunci când a apărut pentru prima dată lumii de la balconul central al Bazilicii San Pietro, este bogată în simbolism. Alături de relicva Episcopului de Hippo – părintele spiritual al Ordinului Augustinian și călăuză permanentă prin Regula și scrierile sale – se află fragmente de la alți patru sfinți: Monica, Toma de Villanova, Fer. Anselmo Polanco și Ven. Giuseppe Bartolomeo Menochio.
Un cadou din partea Curiei Generale Augustiniene
Relicvele au fost alese de pr. Josef Sciberras, Postulatorul general al Ordinului Augustinian, ca un cadou din partea Curiei generale pentru confratele lor, Cardinalul Robert Prevost, când a fost numit Cardinal la 30 septembrie 2023. Fiecare relicvă reprezintă o figură a cărei viață reflectă un aspect-cheie al sfințeniei în cadrul familiei augustiniene. Vorbind pentru Vatican Media, pr. Sciberras a spus că este foarte bucuros de alegerea noului Papă. A amintit că Mons. Prevost a fost „foarte emoționat” atunci când crucea i-a fost înmânată în timpul unei sărbători la refectoriul Colegiului Internațional Sf. Monica. Știa că va purta aproape de inima sa relicvele atât ale Sf. Augustin, cât și ale mamei sale, Sf. Monica. „Cu o zi înainte de Conclav”, a împărtășit pr. Sciberras, „i-am trimis un mesaj, încurajându-l să poarte crucea pe care i-o dădusem, pentru protecția Ss. Augustin și Monica. Nu știu dacă a fost din cauza mesajului meu sau nu, dar când am văzut că o purta la depunerea jurământului, și din nou când a pășit pe balconul Bazilicii, am fost profund mișcat.”
Augustin și Monica
Fragmentul de os al Sf. Augustin amintește de Ordinul Sfântului Augustin, instituit de Scaunul Apostolic în 1244. De-a lungul secolelor, Ordinul a urmat idealul său de viață comunitară, slujire apostolică, spiritualitate și studiu. Relicva Sf. Monica evidențiază legătura profundă și durabilă dintre Augustin și mama sa. Viața ei a fost marcată de putere și perseverență, iar prin lacrimile și rugăciunile ei neobosite, ea a contribuit la convertirea fiului său. Augustin a lăudat virtuțile ei în Confesiunile sale, considerându-le daruri de la Dumnezeu. Papa Francisc avea o devoțiune deosebită față de Sf. Monica și, atât în calitate de Cardinal, cât și de Papă, îi vizita adesea mormântul din Bazilica Sf. Augustin din Campo Marzio din Roma. Pentru Ordinul Augustinian, viața Monicăi și drumul fiului său spre convertire și consacrare sunt profund legate între ele – pietre de temelie ale spiritualității augustiniene.
Sfântul, Fericitul și Venerabilul
Sf. Toma de Villanova, care a fost Arhiepiscop de Valencia în secolele al XV-lea și al XVI-lea, a fost un reformator major al vieții consacrate și un adevărat păstor, unul care avea „mirosul oilor sale”, pentru a împrumuta o expresie folosită adesea de Papa Francisc. A fost cunoscut pentru grija sa neobosită pentru săraci și pentru sprijinul acordat misiunilor din Lumea Nouă. Un teolog strălucit, el a fondat, de asemenea, un seminar în Valencia în 1550, care există și astăzi, chiar înainte de reformele Conciliului de la Trento privind formarea preoților.
Fer. Anselmo Polanco, Episcop de Teruel, a fost martirizat în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939). A rămas neclintit în datoria sa față de poporul său până la sfârșit, declarând odată: „Atâta timp cât va rămâne măcar unul din turma mea, eu voi rămâne”. Loial atât Papei, cât și poporului său, a fost ucis pentru credința sa de nezdruncinat și mărturia Evangheliei. Ven. Giuseppe Bartolomeo Menochio, Episcop de Porfirie și prefect al Sacristiei Apostolice, a servit ca sacristan pontifical din 1800. În timpul epocii napoleoniene, a rămas ferm în loialitatea sa față de Papă și a îndurat mari greutăți pentru aceasta. Figură centrală în viața Bisericii din Roma, a murit în faimă de sfințenie, la 25 martie 1823. Papa Ioan Paul al II-lea i-a recunoscut trăirea eroică a virtuților în 1991. Menochio este amintit ca un Episcop devotat și singurul care a refuzat să jure credință lui Napoleon, alegând în schimb să își dedice viața pe deplin slujirii poporului roman.
Relicvele Ss. Augustin, Monica, Toma de Villanova, Fer. Polanco și Ven. Menochio au fost păstrate în relicvariul de la sediul Postulatorului augustinian. Pr. Sciberras le-a încredințat expertului în relicve Antonino Cottone, care le-a plasat în interiorul crucii pectorale oferită ulterior celui care avea să devină Papă. „Această cruce nu este doar un obiect decorativ”, explică pr. Sciberras. „Este un semn vizibil al credinței și o reflectare clară a angajamentului pastoral. Relicvele pe care le conține sunt toate legate de tradiția augustiniană și fiecare reprezintă fidelitatea, reforma, slujirea sau martiriul – virtuți care acum călăuzesc și susțin ministerul noului Papă.”