O nouă carte dezvăluie detalii despre moartea Papei Ioan Paul I
06.11.2017, Vatican (Catholica) - O nouă carte dezvăluie detalii privind moartea Papei Ioan Paul I, care a avut loc în 1978, după 33 de zile de pontificat, și oferă dovezi clare ce arată că moartea sa a fost rezultatul unui atac de cord, după cum de fapt se credea. În cartea intitulată „Papa Luciani: cronica unei morți”, jurnalista vaticanistă Stefania Falasca prezintă dovezile pe care le-a strâns, inclusiv rapoarte medicale, mărturii și documente necunoscute până acum publicului.
Albino Luciani, care s-a născut pe 17 octombrie 1912, în regiunea italiană nordică Veneto, a fost ales Episcop al Romei la vârsta de 65 de ani. Și-a luat numele de Papa Ioan Paul, în onoarea predecesorilor săi imediați, Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea și Fericitul Papă Paul al VI-lea. Dar a fost foarte scurt timp în funcție, murind subit, pe 28 septembrie 1978, după doar 33 de zile. S-a presupus că la mijloc ar fi fost un atac de cord, dar lipsa de dovezi oferite publicului a dus la apariția teoriilor conspiraționiste, insinuându-se chiar și că ar fi fost asasinat. Cartea va apărea pe 7 noiembrie, pentru a coincide cu anunțul faptului că procesul de beatificare al Pontifului avansează. Conform vaticanistului Andrea Tornielli, pe 7 sau pe 8 noiembrie, Vaticanul s-ar putea să anunțe aprobarea de către Papa Francisc a trăirii eroice a virtuților de către Albin Luciani, practic declarându-l Venerabil. Aceasta ar deschide calea spre beatificare, ce necesită aprobarea cel puțin a unui miracol atribuit mijlocirii sale. Actualmente Vaticanul examinează două pretinse miracole atribuite mijlocirii Papei Ioan Paul I.
În cartea ei, Falasca, vice-postulator al cauzei de beatificare a Papei Luciani, prezintă dovezi privind moartea acestuia, inclusiv cum în seara anterioară a avut dureri puternice în piept timp de 5 minute, un simptom pentru probleme cardiace. S-a întâmplat pe când își spunea rugăciunile în capelă, cu secretarul său irlandez, Mons. John Magee, înainte de cină. Pontiful a respins sugestia de a chema un medic, iar durerea i-a trecut. Medicul său, Renato Buzzonetti, a fost informat despre incident doar după moartea Papei. Contrat celor anunțate inițial de Vatican, nu au fost secretarii Papei cei ce l-au găsit în dimineața următoare. Când sr. Vicenza, care se ocupa de Papă, a observat că nu a ieșit din cameră pentru cafeaua de dimineață, a bătut la ușa sa, dar nu a primit vreun răspuns. A chemat-o atunci pe sr. Margherita Marin. În mărturia ei, aceasta spune că a intrat în cameră și „i-am atins mâinile, care erau reci; am văzut și am fost uimită de faptul că unghiile îi erau puțin negre”.
Secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, care vine din aceeași regiune ca Papa Ioan Paul I, a scris prefața cărții. Acolo explică faptul că pe când era Patriarh de Veneția, în 1975, Cardinalul Luciani a avut de asemenea probleme cu inima, fiind tratat cu anti-coagulanți. Sr. Margherita, acum de 76 de ani, a afirmat în mărturia ei că Papa Ioan Paul I nu părea obosit sau apăsat de noile sale responsabilități, ci l-a văzut mereu „calm, liniștit, plin de încredere”. Deși pontificatul i-a fost foarte scurt, cererile pentru beatificarea Papei Ioan Paul I au apărut la puțin timp după moartea sa, din mai multe părți ale lumii. Cererile au fost oficializate în 1990, printr-un document semnat de 226 de Episcopi brazilieni. Pe 23 noiembrie 2003 a fost declarat Serv al lui Dumnezeu de succesorul său imediat, Papa Ioan Paul al II-lea.