Pr. Anton Demeter – un secol de la naștere, un exemplu de credință și curaj

27.03.2025, Iași (Catholica) - Comunitatea din Barticești s-a reunit duminică, 23 martie 2025, pentru a comemora 100 de ani de la nașterea pr. Anton Demeter, un slujitor al lui Dumnezeu care și-a trăit viața în dăruire, curaj și fidelitate față de credință. Sfânta Liturghie de la ora 11 a fost celebrată de pr. Cristian Dumea OFMConv, vicar provincial, în prezența numeroșilor credincioși veniți să își exprime recunoștința și respectul față de memoria pr. Anton Demeter, care a slujit ca preot emerit timp de 14 ani în comunitatea noastră, între anii 1979 și 1993.
La această celebrare au luat parte și grupuri de credincioși din Oțeleni, Adjudeni și Roman, alături de întreaga comunitate locală, unite în rugăciune pentru sufletul pr. Anton, un model de statornicie și iubire față de Dumnezeu. La începutul celebrării, pr. paroh Marius Sabău a evocat semnificația acestui moment solemn: „Astăzi, la acest centenar, îi aducem un omagiu părintelui Anton Demeter, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru darul vieții și slujirii sale exemplare. Să ne rugăm ca exemplul său de credință neclintită și iubire față de aproapele să ne inspire pe fiecare dintre noi și să ne întărească în mărturisirea credinței noastre.” Această comemorare a fost nu doar un prilej de recunoștință, ci și o invitație la reflecție asupra valorilor pe care părintele Anton Demeter le-a trăit și le-a transmis mai departe.
În cadrul predicii, părintele Cristian Dumea a conturat câteva aspecte esențiale din viața pr. Anton, subliniind curajul și statornicia sa în credință, chiar și în vremuri de prigoană: „Astăzi ne-am adunat pentru a celebra Sfânta Liturghie în comemorarea a 100 de ani de la nașterea Slujitorului lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, născut în 1925 la Butea, județul Iași. Însă drumul său nu a fost unul lipsit de încercări. În timpul regimului comunist, părintele Demeter a fost arestat și a petrecut șapte ani în închisorile de la Jilava, Gherla și Aiud. Chiar și în mijlocul suferinței, nu și-a pierdut niciodată credința, rămânând un exemplu viu de curaj și fidelitate față de Dumnezeu.”
„După eliberare, și-a reluat activitatea pastorală, slujind în mai multe parohii, printre care Prăjești și Catedrala «Sfântul Iosif» din București. În anul 1979 s-a retras la Barticești, unde a continuat să fie un sprijin spiritual pentru comunitate, fiind mereu disponibil la scaunul de spovadă. Mai târziu, în 1993, s-a mutat la Roman, unde a fost numit duhovnic și părinte spiritual pentru seminariștii Institutului Franciscan.”
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Marius Sabău a subliniat o lecție prețioasă pe care pr. Anton Demeter a lăsat-o generațiilor de astăzi: „Adevărata libertate vine din credință și dintr-o conștiință curată. El spunea adesea că, deși a fost închis în temnițele comuniste, «acolo am fost mai liber ca niciodată», pentru că sufletul său nu era legat de frică sau compromisuri, ci de Dumnezeu. Această lecție este de mare actualitate: într-o lume în care suntem adesea prinși de dorința de succes, de aparențe și de teama de a nu fi acceptați, pr. Anton ne amintește că libertatea autentică nu vine din exterior, ci din interior – dintr-o viață trăită în adevăr și credință.”
Prin acest centenar, comunitatea din Barticești a reafirmat că amintirea pr. Anton Demeter nu se pierde, ci continuă să trăiască în inimile celor care l-au cunoscut și în cei care îi urmează exemplul de credință. În anul 2016, a fost deschisă cauza de beatificare a pr. Anton Demeter, recunoscându-i-se astfel virtuțile eroice și mărturia de credință. În veci să fie amintirea lui! (Erika Blaj pentru Ercis.ro)