Sfinţirea noii biserici din Craiova
13.10.2008, Craiova (Catholica) - La 12 octombrie, în Duminica a 21-a după Rusalii, comunitatea greco-catolică din Craiova, păstorită de pr. Iulian Mladin, a trăit bucuria sfinţirii noii biserici purtând hramul Buneivestiri şi al Sfântului Ioan Gură de Aur, rod al strădaniilor din ultimii nouă ani. Cântând imnul arhieresc, credincioşii i-au întâmpinat în faţa bisericii pe Preasfinţia Sa Mihai, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, cu sediul la Bucureşti, dimpreună cu Preasfinţia Sa Cornel, Episcop auxiliar romano-catolic de Bucureşti, citim pe BRU.ro.
Ceremonia a început la orele 10, cu oficiul sfinţirii noului lăcaş de cult: delimitarea spaţiului închinat Domnului, prin ungere cu sfântul şi marele mir şi stropire cu apă sfinţită a zidurilor exterioare ale bisericii, urmată de întemeierea sfintei mese a altarului, în piciorul căreia au fost pecetluite moaşte ale Sfântului Martir Gordiu (mort pentru credinţă în anul 323, în Cezareea Capadociei) şi un hrisov spre aducerea aminte a sărbătorii, continuând apoi cu sfinţirea zidurilor interioare ale bisericii. Ceremonia a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii, pontificată de Preasfinţia Sa Episcopul Mihai. Alături de cei doi Ierarhi, la masa altarului s-au aflat cincisprezece preoţi, zece greco-catolici şi cinci romano-catolici. Au concelebrat pr. Ioan Fărcaş, vicar mitropolitan şi protopop al Blajului, pr. Liviu Oţoiu, protopop de Bucureşti, pr. Vasile Ciulea, protopop de Târnăveni, pr. Ionel Ratan, decanul Craiovei, răspunsurile la Sfânta Liturghie fiind date de un grup de studenţi teologi din Blaj, cărora li s-au alăturat tineri din corul parohiei romano-catolice.
Pr. Iulian Mladin, parohul gazdă, a mulţumit tuturor celor care au ostenit la bunul mers al reînchegării parohiei greco-catolice din Craiova şi la construcţia noului lăcaş. Preasfinţia Sa Episcopul Cornel, în cuvântul adresat credincioşilor, a subliniat bunul rost al construirii bisericii, dar şi necesitatea construcţiei interioare, în sufletului fiecărui credincios, mulţumind pentru invitaţia de a participa la ceremonie şi menţionând participarea cu câteva săptămâni în urmă la sfinţirea unei alte biserici greco-catolice, în Eparhia de Oradea. pr. vicar mitropolitan Ioan Fărcaş a dat citire mesajului Preafericirii Sale Arhiepiscopul Major Lucian, în care, adresându-se părintelui paroh şi credincioşilor, spunea: „Chiar dacă trupeşte nu pot fi prezent aici, sufleteşte, spiritual, sunt alături de voi, la marea bucurie a întemeierii mesei altarului şi a sfinţirii noii biserici parohiale greco-catolice din Cetatea Băniei. (…) Această zi rămâne o zi de referinţă, zi ce vine să mângâie durerea acelei zile în care capela noastră greco-catolică, lăsată de înaintaşi, a fost rasă de pe faţa pământului. Să credem că acea jignire şi umilire adusă Bisericii noastre a fost ca o sămânţă căzută în pământul cel bun al strădaniei de a `răsări` şi de a se înălţa, măreaţă, spre cerul luminilor, această minunată biserică”, înmânând apoi o icoană părintelui Iulian, din partea Întâistătătorului Bisericii Române Unite, cel care, la 13 noiembrie 1999, sfinţea piatra de temelie a bisericii din Craiova.
Preasfinţia Sa Episcopul Mihai, în cuvântul de învăţătură, s-a referit la Evanghelia duminicii, pilda semănătorului, adresând apoi cuvinte de apreciere părintelui paroh şi comunităţii credincioşilor pentru truda închinată mai marii măriri a lui Dumnezeu. La încheierea ceremoniei, mulţimea credincioşilor, în bună rânduială, a pătruns în altar pentru a săruta şi a se închina dinaintea sfintei mese, purtând apoi spre casă binecuvântarea arhierească.