Parohia Mănăştur I Vest, un exemplu de armonie între tradiţie şi actualitate
12.03.2001, Cluj-Napoca (BRU) - Duminică, 11 martie 2001, în Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Mănăştur I Vest, din protopopiatul Cluj-Mănăştur a avut loc ceremonia sfinţirii capelei din subsolul viitoarei biserici cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt”.
Reînfiinţată în 19 ianuarie 1993, după „peregrinări” prin diferite şcoli din cartierul Mănăştur (Şcoala Generală nr. 29 şi Şcoala Generală nr. 21) şi printr-una din sălile fostului cinematograf „Dacia”, în data de 6 iunie 1996, Înalt Preasfinţia Sa George Guţiu, Arhiepiscop „ad personam”, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, într-o vizită canonică, a sfinţit terenul pe care s-a proiectat o frumoasă şi modernă biserică.
Programul a început la ora 10.00 când, în prezenţa unei numeroase asistenţe, a avut loc primirea festivă a Înalt Preasfinţiei Sale George Guţiu şi a Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop Auxiliar al Eparhiei de Cluj-Gherla, cei care au venit să sfinţească în numele Domnului noua capelă.
La Sfânta Liturghie au concelebrat, împreună cu cei 2 ierarhi, un sobor de 7 preoţi, cuvântul de învăţătură fiind ţinut de Preasfinţia Sa Florentin, care a inclus şi o prezentare a istoriei parohiei Mănăştur. După terminarea ceremoniei, distinşilor oaspeţi li s-a făcut o przentare a parohiei.
Cu trei celebrări ale Sfintei Liturghii (Liturghia copiilor, Liturghia tinerilor şi Liturghia comunitară) din fiecare duminică, parohia este un exemplu de armonizare între Tradiţia Apostolică şi necesităţile actuale ale societăţii. De asemenea, există mai multe compartimente în care laici sau persoane consacrate desfăşoară diferite acţiuni, dintre care menţionăm doar câteva: programul de cateheză a adulţilor, cu întâlniri bilunare, iniţiat de dna Maria Goţia, lector al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Cadrul UBB; „Cantina săracilor”, proiect iniţiat şi coordonat de Sora Carmen Sammut din Congregaţia „Sfântul Iosif al Apariţiei”, prin care se oferă zilnic o masă persoanelor dezavantajate din punct de vedere social (copiii străzii, bătrâni, săraci etc.); program de cateheză, coordonat de dna. Cristina Sechelea, prof. de religie, responsabil cu cateheza în Parohia Mănăştur I Vest.
Întreaga parohie, spirit şi materie, a fost gătită în straie de sărbătoare: s-au realizat steguleţe şi eşarfe cu însemnele parohiei şi a fost prezentat un program artistic special. Acest eveniment important, aşteptat de opt ani, este o mare bucurie pentru cele aproximativ 1000 de familii asistate spiritual de Pr. Ovidiu Lăpuşte, administrator parohial al Parohiei Mănăştur I Vest, fiind o intrare în normalitate din punct de vedere al celebrării liturgice.