Franţa răstoarnă ´dreptul la a nu fi născut´
10.01.2002, Paris (ZENIT) - Parlamentul francez a votat împotriva unei reglementări legale care stabilea „dreptul la a nu fi născut”. Legea, aprobată vineri cu sprijinul guvernului, vine după trei cazuri în care judecătorii au stabilit că familiile ale căror copii s-au născut cu defecte pot da în judecată medicii pentru că nu au depistat problemele în timpul examinărilor prenatale, a informat BBC. „Nimeni nu poate afirma că a fost vătămat prin simplul fapt de a se fi născut”, se spune în lege.
Reglementările au nemulţumit profund grupurile franceze pentru persoane cu dizabilităţi şi medicii. Specialiştii care se ocupă de analize prenatale s-au aflat în grevă timp de mai bine de o săptămână. Prin aprobarea legii, guvernul speră să pună capăt unei controverse legale şi morale care a durat un an. În noiembrie 2000, Curtea Supremă a Franţei a decis acordarea de despăgubiri lui Nicolas Perruche, un adolescent care s-a născut cu grave dizabilităţi mentale şi fizice. Mama sa a contractat rubeola în timpul sarcinii şi a susţinut că dacă medicii ar fi diagnosticat corect boala, ea ar fi avortat. De fapt, băiatul i-a dat în judecată pe medici pentru că s-a născut.
Două reglementări similare recente privind copii cu sindromul Down au reaprins furia în cadrul comunităţii franceze a persoanelor cu dizabilităţi, care consideră că deciziile devalorizează vieţile celor care s-au născut cu dizabiltăţi. Ele au mai condus şi la îngrijorări crescute în cadrul comunităţii medicale. Medicii susţin că deoarece nici o examinare cu ultrasunete nu poate fi total precisă, ei se află sub o presiune tot mai mare de a recomanda avortul, chiar dacă există doar motive mici de îngrijorare. Moraliştii şi specialiştii în drept au atacat de asemenea reglementările. „A i se permite unui copil să se nască nu poate fi considerată o greşeală – acest lucru trebuie specificat în lege”, a spus Laurent Aynes, profesor de drept civil la Universitatea Sorbonne.