Credincioşii din Ocna Mureş sunt pe picior de război
11.03.2002, Cluj-Napoca (Ziua de Ardeal) - * Ocna Mureş – teatrul unor dispute interconfesionale legate de vechea biserică greco-catolică din oraş * Nunţiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Jean Claude Perisset, a atenţionat cabinetul Năstase asupra situaţiei din localitate * Mitropolitul greco-catolic de la Blaj, IPSS Lucian Mureşan, consideră nejustificate şi nedrepte demersurile primarului din Ocna Mureş, Ioan Vasile Bugnar, membru PNL, care tergiversează repunerea în drepturi a greco-catolicilor *
Peste 300 de credincioşi greco-catolici din Ocna Mureş, judeţul Alba, s-au baricadat vineri în interiorul propriei lor biserici – Sfântul Nicoale – când au auzit că executorul judecătoresc vine să evacueze lăcaşul de cult, pentru a fi predat Parohiei ortodoxe 1 din localitate. Aceştia s-au închis pe dinăuntru, legând poarta bisericii în lanţuri şi lacăte. Alte câteva zeci de credincioşi ortodocşi stăteau în faţa bisericii uniţilor aşteptând evenimentul anunţat. Tensiunea crescută dintre cele două comunităţi religioase a încins spiritele la Ocna Mureş, greco-catolicii declarând că le este frică de un asediu asupra bisericii lor, fapt ce ar putea duce la confruntări violente între credincioşi. Deşi forţele de ordine stăpâneau situaţia, pericolul unei confruntări plutea în aer.
Menţionăm că, pe data de 22 februarie, judecătoarea Mihaela Cojan de la Judecătoria din Aiud, anulează sentinţa Curţii de Apel din Piteşti prin care greco-catolicilor le este recunoscută hotărârea de punere în posesie. Motivul invocat de judecătoare este acela că repunerea în posesie nu s-a făcut concomitent: atât pentru imobilul bisericii, cât şi pentru terenul aferent de sub construcţie, după cum a menţionat parohul greco-catolic de Ocna Mureş, Preotul Alexandru Biriş. Vineri, 8 martie, a executorul judecătoresc a venit să redea lăcaşul de cult ortodocşilor, conform deciziei instanţei din Aiud. Tribunalul Alba a amânat însă cauza în aceeaşi zi, strămutând-o pe data de 14 martie, când se va judeca execuţia decisă de Judecătoria Aiud. Astfel, iminentul conflict a fost cât de cât aplanat. Totuşi, executorul judecătoresc, împreună cu lucrători din Poliţie şi Jandarmerie, dar şi cu preotul ortodox, având în spate presiunea mai multor zeci de credincioşi ortodocşi, au insistat, contrar hotărârii de amânare, la punerea în practică a execuţiei de evacuare a greco-catolicilor din biserica Sfântul Nicolae.
Scandal diplomatic?
Faţă de ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni la Ocna Mureş, Nunţiul Apostolic la Bucureşti, Arhiepiscopul Jean Claude Perisset, a ţinut să amintească guvernanţilor respectul legilor şi a proprietăţii în România. Într-un comunicat remis de curând publicităţii, Mitropolitul greco-catolic de la Blaj, IPSS Lucian Mureşan, afirma că este nejustificat şi nedrept demersul Primăriei din Ocna Mureş, care prelungeşte în mod abuziv procedurile judiciare de repunere în drepturi ale greco-catolicilor, în ceea ce priveşte proprietatea asupra bisericii din oraş, drept recunoscut de instanţa de Apel de la Alba Iulia şi Piteşti. De asemenea, înaltul ierarh greco-catolic îşi exprima consternarea faţă de atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de contestarea în continuare a legalităţii retrocedării lăcaşului de cult greco-catolic de la Ocna Mureş, punând temelie pe faptul că, în România, ca stat de drept, legile trebuie respectate şi aplicate. Mai ales că, în localitate, mai există construite încă două biserici ortodoxe.
Menţionăm că, în acelaşi judeţ (Alba), mai există încă un punct „fierbinte”, în cadrul relaţiilor dintre cele două Biserici istorice româneşti din Ardeal. Şi anume în comuna Mihalţ, unde greco-catolcii îşi cer dreptul la vechea biserică şi la fosta casa parohială. În decursul a trei zile, începând de astăzi, greco-catolicii din Mihalţ şi reprezentanţi ai confraţilor lor din Ocna Mureş vor demonstra în faţa sediului Guvernului, Camerei Senatului şi Ministerului Culturii şi Cultelor pentru respectarea drepturilor lor religioase. Situaţia de la Mihalţ a devenit explozivă, când în urmă cu două săptămâni, un grup de credincioşi greco-catolici din localitatea aminitită, au intrat cu forţa în vechea casă parohială (fostă greco-catolică, în prezent sub administrare ortodoxă), pentru oficierea Liturghiei. Accesul în biserica părinţilor lor pentru a oficia Sfintele Slujbe, chiar în varianta unei celebrări alternative cu ortodocşii, le-a fost refuzat de către preotul paroh ortodox Ioan Decean.
De-a şoarecele şi pisica prin instanţe
După relegalizarea Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, din decembrie 1989, în satele şi oraşle din Ardeal au început să se reînfiinţeze vechile parohii unite. Astfel, încă din 1990, la Ocna Mureş, comunitatea greco-catolică este recunoscută ca persoană juridică, în organizarea unei parohii. Slujbele religioase le-au ţinut, ani de-a rândul, în Casa de Cultură orăşenească, un imobil uitat de autorităţile locale, ajuns în condiţii atât de insalubre, încât pune sub semnul întrebării stabilitatea construcţiei, a precizat Pr. Alexandru Biriş. În 1994, greco-catolcii au înaintat în justiţie revendicarea vechiului lor lăcaş de cult, după epuizarea tuturor formelor de dialog amiabil cu ortodocşii din parohie. După ce au pierdut la primele două instanţe (la Judecătoria Aiud şi la Tribunalul Alba Iulia), uniţii din Ocna Mureş au câştigat la Curtea de Apel Alba, în 1999, primind câştig de cauză, având astfel o sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie privind retrocedarea dreptului de proprietate asupra bisericii Sfântul Nicolae din localitate. În acelaşi an, uniţii şi-au întabulat terenul şi imobilul bisericesc la Cartea Funciară. După cum era de aşteptat, ortodocşii au refuzat retrocedarea bisericii, obligându-i pe greco-catolici să redeschidă un alt proces, privind punerea în posesie, proces pierdut în mod curios la Tribunalul Alba. La recursul depus de uniţi, ortodocşii au cerut strămutarea procesului. Astfel, cauza a ajuns să fie judecată la Curtea de Apel din Piteşti. Instanţa superioară din Argeş le-a dat însă dreptate greco-catolicilor, obligându-i pe ortodcşi să respecte punerea în posesie.
Astfel din 7 februarie, parohia greco-catolică din Ocna Mureş a reintrat în posesia vechii biserici care le-a aparţinut până în 1948. Cele două parohii au încheiat un proces verbal de primire/predare a lăcaşului de cult, urmând ca Primăria din oraş, conform sentinţei reconfirmate şi de Curtea de Apel Piteşti, să retrocedeze şi terenul aferent asociat construcţiei. Cu toate acestea, primarul Ioan Vasile Bugnar, membru PNL, întârzie nejustificat aplicarea legii, pe de o parte, iar pe de alta, împreună cu parohul ortodox, deschide un alt proces la Judecătoria Aiud, sub motivul că punerea în posesie nu s-a făcut concomitent, atât pentru imobilul bisericii, cât şi pentru terenul aferent. Judecătoarea aiudeană, Mihaela Cojan, admite cauza şi, mai mult, decide punerea în execuţie a evacuării greco-catolicilor din propria biserică, proprietate recunoscută de lege şi înscrisă la CF. La contestaţia de neexecutarea execuţiei, depusă de greco-catolicii din Ocna Mureş, printr-o cerere de ordonanţă preşedenţială înaintată Tribunalului Alba, instanţa le respinge demersul, fiind stabilit termenul de evacuare a greco-catolicilor (8 martie – n.n.). În urma tensionării relaţiilor dintre ortodocşii şi greco-catolicii din Ocna Mureş, Tribunalul din Alba hotărăşte, în ultim moment, amânarea judecării execuţiei, pe data de 14 martie. Ce va urma, e greu de anticipat… (Daniel SÂRBU)