Sesiune ştiinţifică – Mărturii ale activităţii BRU în ilegalitate
14.06.2002, Cluj-Napoca (Catholica) - Catedra de istorie a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică (FTGC), din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, organizează sâmbătă, 15 iunie 2002 începând cu ora 9, o sesiune ştiinţifică studenţească cu tema: „Mărturii ale activităţii Bisericii Române Unite în ilegalitate”. Lucrările se vor desfăşura la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, în prezenţa PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul Auxiliar al acestei Eparhii.
Iniţiativa este o continuare a unui amplu program de cercetare aflat în derulare la catedră, cu scopul de a reaşeza istoria pe diferitele izvoare şi mărturii existente. Responsabili ai acestei catedre susţin că „după anul 1946, s-a început un amplu proces de denigrare a istoriei, în special a istoriei BRU, pentru ca opinia publică dezinformată să poată accepta actul de suprimare al acestei Biserici. Manualele de istorie şi de literatură au fost atunci `adaptate` astfel încât noua istorie să poată fi însuşită încă de pe băncile şcolilor. Aşa s-a impus noua istorie, nu prin documente şi cercetări ştiinţifice, ci prin constrângere, manipulare şi neadevăr.”
În cadul sesiunii sunt prevăzute şase conferinţe, toate susţinute de tineri studenţi ai FTGC, urmate de discuţii libere în funcţie de tematica abordată: Comunitatea greco-catolică din Dej – aspecte ale persecuţiei comuniste; pr. Pantilimon Aştelean – catehet al intelectualităţii din Cluj; Formarea conştinţei morale. Dinamica conştiinţei morale la creştini; Oficierea Sf. Liturghii în perioada clandestinităţii în comunitatea greco-catolică din Sângeorz-Băi; Momente din activitatea clandestină a părintelui George Guţiu (actualul Episcop Eparhial de Cluj-Gherla); Consecinţele simţite de familiile preoţilor greco-catolici care au refuzat trecerea la ortodoxie.