Un istoric chinez recunoaşte forţa morală a creştinismului în China de azi
12.12.2002, Macao (ZENIT) - Comunitatea creştină din China reprezintă un puternic impuls moral în societatea contemporană, după cum a recunoscut de curând un profesor universitar din Pekín.
Declaraţiile au fost făcute în timpul unui simpozion internaţional organizat în Macao de „Ricci Institute” şi de „Institutul Oriental” cu sediul la Lisabona (Portugalia), după cum informează agenţia Fides. Aniversarea a 450 de ani de la moartea Sf. Francisc Xaveriu – la 3 decembrie 1552 – a fost motivul convocării acestei întâlniri, a cărei temă principală a fost „Religia şi Cultura: aproximări ale trecutului, globalizarea din prezent, provocări viitoare”.
La simpozion au participat oameni de ştiinţă din Asia, Australia, Europa şi Statele Unite, pe lângă cei din Hong Kong, Macao şi China continentală. Toţi aceştia au avut ocazia de a pune faţă în faţă modernizarea socială şi religia, în particular creştinismul. Profesorul chinez Wang Xiaochao, de la Universitatea Qinghua din Pekin, a confirmat funcţia morală a religiei, în mod deosebit cea a creştinismului, în China modernă.
Conform afirmaţiilor sale, comunitatea creştină nu doar a promovat un simţământ moral în sânul propriei comunităţi, ci a dat un puternic impuls moral întregii societăţi contemporane. Guvernul însuşi recunoaşte rolul pozitiv al religiei, confirmând politica sa asupra libertăţii religioase după caracteristicile socialismului chinez.
Comentând acest fenomen, profesorul Hu, de la Facultatea de Ştiinţe Religioase a Universităţii din Pekin şi profesor invitat atât în Hong Kong cât şi în străinătate, a declarat agenţiei Fides că „societatea chineză de astăzi, îndeosebi generaţia tânără, are o mare dorinţă de viaţă spirituală”.
„Succesul economic sau social nu-l mai mulţumeşte pe om – a constatat profesorul Hu. Moda de a citi texte antice de filozofie chineză legate de etică şi de morală – precum celebrul `si shu wu jing` – este semnificativă. Religia, sau mai bine spus, comunitatea religioasă, creştină, musulmană sau budistă, a răspuns acestei exigenţe în mod oportun. Aşa încât rolul social al religiei nu mai poate fi ignorat”, a afirmat profesorul în încheiere.