În Europa, instituţia familiei suferă de fragilitate
17.06.2003, Vatican (Catholica) - Săptămâna trecută a avut loc la Roma cea de a IV-a Adunare a preşedinţilor Comisiilor Episcopale pentru Familie şi Viaţă din Europa, un eveniment organizat de Consiliul Pontifical pentru Familie, la care, din partea României, a participat dna Marina Fara, din Arhidieceza Romano-Catolică din Bucureşti.
În discursul pe care l-a adresat vineri participanţilor, Sfântul Părinte, amintind tema adunării, „Provocări şi posibilităţi la începutul celui de-al treilea mileniu”, a subliniat situaţia familiei în Europa, „care traversează momente dificile”, dar a subliniat că familia dispune şi de „bogate posibilităţi, fiind o instituţie adânc înrădăcinată în natura omului”.
„Astăzi – a explicat Suveranul Pontif – identitatea proprie familiei este supusă la ameninţări dezumanizante. Pierderea dimensiunii `umane` în viaţa familială duce la punerea în discuţie a rădăcinii antropologice a familiei ca şi comuniune de persoane. Apar atunci, aproape peste tot în lume, alternative false care nu recunosc familia ca un bun preţios şi necesar pentru ţesutul social”.
„În acest fel – a continuat Papa Ioan Paul al II-lea -, prin lipsa responsabilităţii şi a angajamentului în ce priveşte familia, există riscul de a plăti, din păcate, un preţ social ridicat, şi vor avea de suferit îndeosebi generaţiile viitoare, victime ale unei mentalităţi nocive şi confuze, ca şi ale unor stiluri de viaţă nedemne de om. În Europa zilelor noastre, instituţia familiei suferă de o fragilitate îngrijorătoare, care devine mai mare atunci când nu există pregătire pentru asumarea propriilor responsabilităţi în cadrul acesteia, într-o atitudine de deplină dăruire reciprocă şi de adevărată iubire”.
Sfântul Părinte a amintit apoi mărturia eclesială şi socială a familiilor creştine, care trăiesc dăruirea reciprocă în iubirea conjugală şi familială, depăşind dificultăţile şi adversităţile: „Tocmai din această dăruire totală izvorăşte fericirea cuplului, când el rămâne fidel iubirii conjugale până la moarte şi se deschide cu încredere către darul vieţii”.
În societăţile Europei de astăzi, a continuat Suveranul Pontif, există tendinţe care „nu numai că nu contribuie la apărarea acestei instituţii umane fundamentale, care este tocmai familia, ci i se împotrivesc, făcând mai fragilă coeziunea interioară. Răspândesc mentalităţi favorabile divorţului, contracepţiei şi avortului, negând de fapt sentimentul autentic de iubire şi atentând în definitiv la viaţa umană, nerecunoscând dreptul deplin la viaţă al fiinţei umane”.
Papa Ioan Paul al II-lea a apreciat atitudinea familiilor „care rămân fidele vocaţiei lor umane şi creştine” şi „reacţionează la atacurile la care sunt supuse din partea unei anumite culturi contemporane hedoniste şi materialiste”, şi a subliniat că pastoraţia familiei este astăzi o îndatorire prioritară.
În încheierea discursului său, Suveranul Pontif i-a invitat pe responsabilii popoarelor şi pe legislatori să-şi „asume în mod deplin angajamentele lor de a apăra familia şi să favorizeze cultura vieţii”, şi a amintit că în acest an are loc a zecea aniversare de la publicarea de către Sfântul Scaun a Cartei Drepturilor Familiei, „drepturile fundamentale inerente acelei societăţi naturale şi universale care este familia”.