Laicii trebuie să conştientizeze nevoia lor de formare
17.08.2003, Oradea (Catholica) - După-amiaza zilei de 11 august din cadrul Întâlnirii Naţionale a Laicilor Asociaţi din Biserica locală din România, desfăşurată la Oradea, a fost dedicată discuţiilor pe grupuri, acestea fiind formate după interesul participanţilor pentru patru domenii ale pastoralei laicilor: munca cu tinerii, muca cu copiii, formarea responsabililor la nivel de asociaţie, şi formarea socio-politică a adulţilor. Cele patru grupuri au fost conduse de către o persoană din delegaţia din partea Acţiunii Catolice Italiene, şi au avut ca temă alcătuirea unui plan formativ comun la nivel diecezan, prin identificarea elementelor indispensabile care ar trebui să fie conţinute într-un plan pastoral ideal pentru o anumită categorie de laici.
Înainte de prezentarea în plen a rezultatelor discuţiilor pe grupuri, au luat cuvântul sr. Liana Petrizzo SSCC, asistent spiritual ASTRU Blaj, şi pr. Cornel Cadar, asistent spiritual AC Iaşi, care au vorbit despre „Experienţa ca îndrumători alături de laicii din asociaţii”, subliniind aspecte pozitive şi negative din această experienţă. Dintre aspectele pozitive amintim: dorinţa tinerilor de a cunoaşte adevărurile de credinţă; marea lor sete de îndrumare spirituală, de a căuta modele; entuziasmul şi deschiderea lor către lume; disponibilitatea unor laici spre voluntariat; interesul lor pentru formare. Între aspectele negative subliniate s-au numărat: diferenţa de mentalitate şi de pregătire între laicii din aceeaşi asociaţie; lipsa sentimentului responsabilităţii, a asumării unor iniţiative; golurile generaţionale; dificultatea elaborării unei strategii comune.
În dimineaţa zilei de 12 august, în ultima zi a Întâlnirii, a luat din nou cuvântul PS Virgil Bercea, responsabil din partea Conferinţei Episcopale Române (CER) cu laicii, care a vorbit despre „Priorităţi, provocări şi resurse pentru formarea misionară a laicilor în România”. Preasfinţia Sa a subliniat nevoia aprofundării de către laici a Magisteriului Bisericii, indicând două documente de bază: Decretul despre laici Apostolicam Actuositatem, al Conciliului Vatican II, şi Exortaţia apostolică postsinodală Christifideles laici, despre vocaţia şi misiunea laicilor în Biserică şi în lume. PS Virgil a propus ca programul următoarelor întâlniri de acest gen să cuprindă şi conferinţe pe tema acestor documente.
Ca priorităţi pentru CER, Episcopul greco-catolic de Oradea a identificat familia şi tineretul; implicarea laicilor în dimensiunea socio-politică; problema relaţiilor dintre Ierarhie şi laici; parohia, ca loc unde trebuie să se regăsească asociaţiile laice; realizarea unui plan pastoral comun. Prima provocare despre care a vorbit PS Bercea este îndemnul Domnului: „Mergând, propovăduiţi”, pe care laicii trebuie să îl simtă ca fiind adresat şi lor. Alte provocări ţin de promovarea binelui în societatea actuală; de familie, în raport cu care putem dovedi că suntem cu adevărat creştini; de Biserică, fiecare asociaţie trebuind să fie cu adevărat Biserică, prin comuniunea dintre membrii ei.
Prima resursă menţionată a fost Spiritul Sfânt, apoi responsabilii cu pastorala laicilor, laicii înşişi, Magisteriul Bisericii, resursa de bază fiind Vestea cea Bună „pe care am primit-o şi trebuie să o dăruim”. Chiar dacă posibilităţile materiale sunt reduse, „le avem pe celelalte, deci căutând cu adevărat Împărăţia lui Dumnezeu, ni se vor adăuga şi acestea”, a spus în încheierea discursului său PS Virgil Bercea. S-a lansat apoi din nou un dialog constructiv între reprezentanţii laicilor şi Episcop, în care s-a discutat între altele despre alcătuirea unui catalog al tuturor asociaţiilor de laici active în Biserica Catolică din România.
O altă propunere concretă rezultată în urma acestui dialog a fost aceea a înfiinţării unui grup de discuţii pe internet pentru responsabilii asociaţiilor laice catolice din ţara noastră (cei care trebuie să facă parte din acest grup sunt rugaţi să trimită un email la adresa laici-catolici-subscribe@yahoogroups.com; informaţii suplimentare se află pe situl în construcţie www.laici.cnet.ro). Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC), făcută de Maria Grazia Tibaldi, coordonator al Secretariatului FIAC.