Armonia între credinţă, etică şi ştiinţă
25.08.2003, Roma (Catholica) - Urgenţele planetei, cum ar fi schimbările climactice, riscul unor noi epidemii, şi lipsa apei potabile, cer o nouă relaţie între ştiinţă, etică şi credinţă, afirmă un om de ştiinţă. Pentru dezbaterea acestor probleme, Antonio Zichichi, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Oamenilor de Ştiinţă şi membru al Academiei Pontificale de Ştiinţă, a organizat un Seminar Internaţional pe tema Urgenţelor Planetare, în Erice, Sicilia.
Întâlnirea, care s-a desfăşurat sâmbătă şi la care au participat 130 de oameni de ştiinţă, a celebrat al patrulea centenar al Academiei Pontificale de Ştiinţă, precum şi a 25-a aniversare a pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea. Zichichi, care este de asemenea profesor de fizică la Universitatea din Bologna, a spus că mesajul pe care grupul de oameni de ştiinţă doreşte să îl transmită este acela al nevoii de „a se introduce dimensiunea ştiinţifică” în actuala criză, care este „o criză culturală”.
Această problemă este consecinţa neînţelegerii „felului în care s-a născut ştiinţa”, a spus el, „şi a faptului că cultura ştiinţifică are valori care sunt în comuniune cu credinţa, aşa cum o spune acest mare Papă, şi nu în opoziţie”. „Nici un mare om de ştiinţă nu a afirmat că credinţa şi ştiinţa sunt duşmani”, a spus Zichichi. „Introducerea dimensiunii ştiinţifice pentru rezolvarea urgenţelor planetare este o speranţă concretă pentru posibile soluţii”.
Ca exemple, Zichichi a menţionat în primul rând problema încălzirii globale, apoi aceea a lipsei apei potabile şi a distribuirii ei. „Apa poate fi mai periculoasă ca petrolul pentru a dezlănţui viitoare războaie între zonele interesate şi aceia care controlează sursele”, a spus el. Responsabilitatea de a controla epidemiile este o altă provocare, a încheiat el, după cum s-a văzut în cazul SIDA şi SARS.