CAV Roman: Formarea formatorilor
18.05.2004, Roman (Catholica) - Centrului de Ajutor pentru Viaţă (CAV) Roman, aflăm de pe situl Ercis.ro, a luat iniţiativa creării unui program care să vină în sprijinul familiei aflate în dificultate. În cadrul acestui program ce are titlul „Familie, devii ceea ce eşti: comunitate de viaţă şi iubire”, la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiţi din Traian, pe parcursul a patru vineri şi sâmbete din lunile aprilie – mai, s-a desfăşurat un prim proiect de formare a formatorilor. Această acţiune s-a născut din dorinţa de a avea persoane şi familii pregătite care să se implice ulterior în activităţi concrete de promovare a familiei.
La cursurile de formare au participat peste optzeci de persoane şi familii din Roman, Piatra Neamţ şi din satele din jurul Romanului: Gherăeşti, Săbăoani, Pildeşti, Adjudeni, Tămăşeni, Iugani Izvoarele, Barticeşti, Hălăuceşti. Viitorii formatori pentru familie sunt de profesie: medici, psihologi, asistenţi medicali, profesori de religie, asistenţi sociali, învăţători, educatoare, preoţi, surori şi studente de la Facultatea de Teologie Didactică din Iaşi. Programul de formare s-a desfăşurat sub formă de conferinţe, urmate de activităţi pe grupe şi finalizate cu activităţi în plen, cu punerea în comun a concluziilor. Profesorii care au fost invitaţi să susţină aceste cursuri au fost: prof. Gianfranco Maronese – „Căsătoria în planul lui Dumnezeu”; prof. dr. Iosif Enăşoae – „Căsătoria – sacrament şi spiritualitate”; prof. Isidor Chinez – „Morala vieţii conjugale”; prof. Maria Gherghel – „Căsătoria şi familia în magisteriul Bisericii”; prof. dr. Maximilian Pal – „Căsătoria şi familia în dreptul canonic şi civil; carta drepturilor familiei şi copilului”; prof. Maria Tereza Căldare – „Tehnici şi metode de consiliere”.
În discuţiile dintre conferinţe s-au analizat cauzele care generează criza în care se găseşte familia astăzi şi s-au făcut propuneri concrete de ajutorare a acesteia. „Pentru a avea o familie sănătoasă e necesară sensibilizarea tinerilor din parohiile noastre pentru a aprecia căsătoria şi familia ca realităţi sacre precum şi darul cel mai preţios al familiei care este viaţa umană. Familia este chemată să slujească viaţa. În acest sens promovarea paternităţii şi a maternităţii responsabile ca şi educarea permanentă a tinerilor şi a copiilor în vederea cunoaşterii şi a acceptării valorilor căsătoriei şi ale familiei creştine, în familie şi pentru familie, este stringentă”, scrie Maria Gherghel în materialul publicat pe situl Diecezei de Iaşi. „S-a subliniat, de asemenea, valoarea sexualităţii umane ca dar şi importanţa educării tinerilor la castitate precum şi trăirea vieţii conjugale în adevărul ei, prin folosirea metodelor naturale de planificare familială după morala catolică. Numai cunoscând, acceptând şi trăind conform acestor valori, familia de astăzi se poate reabilita.”
A doua etapă de formare va fi în luna septembrie. Aceasta va cuprinde un curs intensiv de bioetică creştină pentru cunoaşterea şi promovarea metodelor naturale de reglare a concepţiei fiinţei umane în cadrul cuplului familial.