Papa încurajează democraţia în Irak
05.11.2004, Vatican (Catholica) - Papa Ioan Paul al II-lea a condamnat actualele „violenţe fără sens” din Irak şi a încurajat stabilirea democraţiei în ţară, atunci când l-a primit în audienţă pe prim ministrul irakian. În timpul întâlnirii de joi, 4 noiembrie, Papa a făcut apel la respectarea minorităţilor religioase din ţară, în special a creştinilor.
„Mă bucur să vă primesc în Vatican şi să vă asigur de apropierea mea continuă faţă de poporul irakian, extrem de încercat de tragicele suferinţe din ultimii ani”, şi-a început Sfântul Părinte scurtul discurs adresat lui Allawi şi însoţitorilor săi. „Mă rog pentru toate victimele terorismului şi ale violenţei nejustificate, pentru familiile lor, şi pentru toţi aceia care au muncit cu generozitate la reconstrucţia ţării voastre”, a adăugat Papa.
„Doresc să încurajez eforturile făcute de poporul irakian pentru înfiinţarea instituţiilor democratice care să fie cu adevărat reprezentative şi să se angajeze în apărarea drepturilor tuturor, în deplin respect pentru diversitatea etnică şi religioasă care a fost întotdeauna o sursă de bogăţie pentru ţara voastră”. „Sunt încrezător că comunitatea creştină, prezentă în Irak din timpurile apostolice, îşi va aduce propria contribuţie la progresul democraţiei şi la construirea unui viitor de pace în regiune”, a spus Papa Ioan Paul al II-lea.
Papa şi reprezentantul irakian au avut şi o întâlnire privată, de 10 minute, în biblioteca Sfântului Părinte. Mai apoi, primul ministru şi consilierii săi s-au întâlnit cu Cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat al Vaticanului, şi cu alţi oficiali din Secretariatul de Stat, potrivit unei declaraţii date după întâlnire de către purtătorul de cuvânt al Vaticanului Joaquín Navarro Valls.
„În cadrul acestor discuţii au fost dezbătute diferite aspecte ale situaţiei din Irak, perspectivele pentru reconcilierea care va face posibilă vindecarea rănilor profunde ale trecutului, şi consecinţele pentru pacea în regiune.” „A fost analizată de asemenea nevoia de a se asigura deplină libertate religioasă, şi contribuţia pe care comunitatea creştină şi-o poate aduce la reconstrucţia morală şi materială a ţării”, a adăugat Navarro Valls. El a subliniat faptul că „primul ministru a deplâns atacurile suferite de unele biserici creştine şi l-a asigurat pe Sfântul Părinte de hotărârea guvernului de a le restaura”.
În timpul unei conferinţe de presă ţinute înainte de a sosi la Vatican, Allawi a făcut apel la guvernele care nu au fost implicate în conflict să contribuie la reconstrucţia Irakului. „Mă adresez ţărilor care s-au mulţumit să fie spectatori în problema irakiană”, a spus el după ce s-a întâlnit cu prim ministrul italian Silvio Berlusconi, „să construiască un Irak mai bun, o ţară hotărâtă să se întoarcă în comunitatea internaţională şi să aducă înapoi la ea comunitatea internaţională”.