Despre beatificarea unui poliţist italian
15.02.2005, Roma (Catholica) - Un poliţist italian, ucis de trupele naziste în septembrie 1943 pentru că a apărat viaţa semenilor săi, este candidat la beatificare. Tânăr ofiţer în poliţie, Salvatore D`Acquisto avea în jurisdicţie localitatea Torrimpietra, nu departe de Roma. La 21 septembrie 1943 a avut loc un accident în urma căruia un soldat german a murit iar alţii doi au fost răniţi. Deşi cauza incidentului părea a fi o explozie din greşeală, naziştii au acuzat rezistenţa şi în ziua următoare au strâns 22 de cetăţeni din acel oraş, aleşi la întâmplare, pentru a-i executa drept pedeapsă.
D`Acquisto, sosind la locul unde cei 22 ar fi trebuit să fie executaţi, s-a declarat a fi responsabil pentru moartea germanului. Consecinţa a fost împuşcarea sa de către nazişti. Pr. Paolo Molinari, postulatorul iezuit al cauzei de beatificare a lui D`Acquisto, afirmă că sacrificiul tânărului a fost „o expresie sinceră a unei adevărate iubiri creştine”. Cei care l-au cunoscut pe Salvatore D`Acquisto afirmă că gestul său final a fost încununarea unei vieţi trăită în linişte, dar cu mare credinţă. Comandantul său a declarat că sacrificiul tânărului a fost fructul „unei lungi pregătiri, ancorării lui în Evangheliei, devoţiunii faţă de familie şi formării în armată”. Cauza beatificării lui D`Acquisto a fost deschisă în 1983. După încheierea anchetei preliminare, în 1991 cauza a fost transferată la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor. „Sper că Congregaţia îl va beatifica rapid”, a declarat pr. Molinari.
La un simpozion desfăşurat ieri la Roma, Cardinalul Camillo Ruini şi-a exprimat aceea opinie. „Biserica Catolică din Italia ar dori să îl vadă cât mai rapid ridicat la cinstea altarelor, pentru a-i stimula şi a-i încuraja pe tineri, pe poliţişti şi pe militari”, a spus el. „Sacrificiul său i-a adus titlul de martir al iubirii.” În septembrie 1973, Papa Paul al VI-lea a vorbit despre D`Acquisto ca fiind „un magnific exemplu de curaj umil în apărarea celorlalţi”. Zece ani mai târziu, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit „un exemplu strălucitor de sacrificiu”. Astăzi, o statuie a tânărului poliţist, binecuvântată de Papa Ioan Paul al II-lea, se află în oraşul Fiumicino, lângă Torrimpietra, pe o stradă ce îi poartă numele.