Înmormântare ortodoxă, vrei nu vrei!
29.03.2005, Satu Mare (Catholica) - Informaţia Zilei din Satu Mare a publicat zilele trecute o ştire despre un nou eveniment neplăcut: interzicerea înmormântării unui greco-catolic. „Duminică seara am fost înştiinţaţi de pr. Radu Filip – protopopul greco-catolic al Careiului – că preotul ortodox din Lucăceni, Ovidiu Bontoş, nu permite celor decedaţi aparţinători ai altor culte religioase, în afară de cel ortodox, să fie îngropaţi în cimitirul din localitate”, scrie Florian Oprea, autorul articolului. „Pentru a efectua investigaţiile necesare ne-am deplasat ieri în localitatea cu pricina în speranţa că vom găsi o rezolvare pentru aceasta sensibilă chestiune”.
Într-un caz similar, preotul greco-catolic din Lucăceni, Florin Madaras, s-a confruntat cu opoziţia preotului ortodox Ovidiu Bontoş care susţine că această hotărâre – ca decedaţii aparţinători ai altor culte religioase să nu fie înmormântaţi în cimitirul localităţii – s-a luat de către consiliul parohial ortodox. „Nu pot să trec peste dorinţa credincioşilor mei”, a declarat preotul pentru publicaţia citată. „Există un proces verbal semnat de 12 consilieri parohiali care are scris negru pe alb că în cimitirul ortodox să nu se permită înmormântarea credincioşilor aparţinători ai altor culte. În Lucăceni sunt foarte puţini greco-catolici. Dacă au dorit să se rupă de Biserica Ortodoxă şi să treacă la greco-catolici trebuiau să se gândească şi la consecinţe, adică să-şi amenajeze locurile de veci. Credincioşii mei au hotărât că înmormântarea celor care nu sunt ortodocşi în cimitirul din localitate să se desfăşoare în modul următor: serviciul religios să fie oficiat numai şi numai de preotul ortodox, adică de mine, atât la casa decedatului cât şi la cimitir. Nu mi se permite slujirea alternativă, adică alături de reprezentantul celuilalt cult. Aceasta este dorinţa lor şi trebuie să ţin cont de ea.”
Jurnalistul scrie în continuare în articol: „L-am rugat de părintele ortodox să ne spună cine este proprietarul cimitirului, ştiind că Legea cultelor spune că cimitirul aparţine comunităţii locale, şi nu unui cult religios. Conform extrasului CF arătat de părintele Bontoş, de parohia ortodoxă din Lucăceni aparţin biserica, casa parohială, livezi şi alte construcţii aferente. Părintele spune că în ultima categorie este integrat şi cimitirul, deşi noi credem că era bine să se specifice concret în extrasul CF `cimitir`, şi nu `alte construcţii`. Se pune problema următoare: dacă consilierii parohiali nu au dreptate?! Dacă decizia lor este greşită?! Este posibil ca înmormântarea altor credincioşi care nu sunt ortodocşi să nu se poată desfăşura în cimitirul localităţii, doar în cazul în care familia celui decedat acceptă serviciul religios ortodox? Vă lăsăm pe dv., cititorii noştri, să judecaţi răspunsul la aceste întrebări.”
E de neinteles un astfel de caz si dauneaza unitatii pe care cu totii o asteptam. Nu stim de ce unii preoti ortodocsi au ambitii penibile, cu atat mai mult cu cat Biserica Greco-Catolica fusese desfiintata in 1948 in mod abuziv, fara acceptul credinciosilor. Chiar daca cimitirul (parte a „constructiilor aferente„) apartine parohiei ortodoxe, Dumnezeu este Acelasi pentru toti. El da odihna vesnica indiferent de proetul care oficiaza inmormantarea. Ar trebui inteles acest lucru de catre toata lumea.