Ziua Persoanelor Consacrate celebrată la Tămăşeni
05.10.2005, Tămăşeni (Catholica) - Întâlnirea persoanelor consacrate care activează în Dieceza de Iaşi a avut loc la Tămăşeni duminică, 2 octombrie. După mai multe întâlniri la sanctuarul de la Cacica, iar anul trecut la Săbăoani, anul acesta această întâlnire s-a desfăşurat la Tămăşeni. Momentul central al întâlnirii a fost Sfânta Liturghie (ora 11.00) prezidată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal cu viaţa consacrată, căruia i s-au alăturat şapte preoţi, zeci de persoane consacrate şi sute de credincioşi din parohia Tămăşeni. Lecturile sfinte şi rugăciunea credincioşilor au fost proclamate de trei surori şi un frate, iar Evanghelia a fost citită de pr. Claudiu Dumea, profesor la Institutul Teologic din Iaşi.
În cadrul predicii pr. Alois Fechet a scos în evidenţă, pe lângă altele, rolul persoanei consacrate în viaţa Biserici şi bogăţia pe care acestea o reprezintă pentru Dieceză. La oferirea darurilor au fost aduse la altar: un potir, pâine şi vin, Sfânta Scriptură, o lumânare aprinsă, un glob, un năvod şi flori. La sfârşitul Sfintei Liturghii pr. Francisc Lenghen, parohul locului, şi-a exprimat bucuria de a fi gazda acestei întâlniri şi a mulţumit superiorilor că a ales parohia Tămăşeni pentru acest eveniment. La rândul său, pr. Fechet a salutat comunitatea şi persoanele consacrate din partea PS Petru Gherghel care se află la Roma pentru Sinodul Episcopilor.
La ora 13.00 a avut loc prima conferinţă ţinută de pr. Claudiu Dumea cu tema: „Anul Euharistiei: reflecţii, experienţe trăite, propuneri”. În prima parte a conferinţei pr. Claudiu a făcut un scurt istoric al Sfintei Euharistii în viaţa persoanei consacrate, iar în a doua parte a accentuat rolul şi necesitatea sfintei Euharistii în viaţa persoanei consacrate. La ora 14.30, după o scurtă pauză, a avut loc cea de-a doua conferinţă, ţinută de pr. Iosif Bisoc, prof. la Institutul Teologic Franciscan din Roman, cu tema: „Conciliul Vatican II: retrospectivă, lumini şi umbre, speranţă pentru mileniul al treilea”. Părintele a prezentat fiecare document al Conciliului în ordinea în care a fost publicat şi a dat câteva explicaţi, începând cu documentul „Sacrosanctum concilium” şi terminând cu „Gaudium et spes”. Apoi a amintit de cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea „că documentele Conciliului sunt marele Catehism al omenirii”.
Ziua s-a încheiat printr-o oră de adoraţie la Preasfântul Sacrament. După binecuvântarea finală a luat cuvântul PS Aurel Percă, sosit de la sfinţirea bisericii de la Belceşti, a întâmpinat şi a salutat persoanele consacrate prezente la Tămăşeni, mulţumindu-le pentru participare. Informaţiile au apărut pe situl Diecezei de Iaşi, semnate fiind de sr. Lenuţa Băcăoanu.