Relaţiile dintre Bisericile Ortodoxă Rusă şi Catolică rămân complicate

2 răspunsuri

  1. Toma Radu spune:

    Ce este oare rau in ce fac misionarii catolici? Poate ca fac ceva ceea ce ar trebui sa faca si Biserica Ortodoxa Rusa, adica sa aiba mai multa grija de cei aflati in dificultate sau de cei care nu au inca o credinta ferma in Cristos. Si sunt multi aceia care, chiar daca au primit botezul dupa ritul ortodox, au devenit buni crestini datorita tocmai acestor misionari catolici, care cu dragoste si cu zel apostolic i-au adus pe tineri la credinta. Patriarhul Moscovei spera ca Papa va face totul pentru a imbunatati relatiile dintre ortodocsi si catolici, dar sa nu uitam ca Papa Ioan Paul al II-lea a facut foarte mult in acest sens, inclusiv intalniri cu patriarhii si episcopii de diferite confesiuni, la care Alexei al II-lea a refuzat sa participe. Deci ceea ce vrea Patriarhul este, de fapt, ca Biserica Rusa sa nu aiba nici o relatie cu Biserica Catolica si sa nu se realizeze niciodata unitatea crestinilor.

  2. Armand spune:

    Criza Bisericii Ortodoxe Ruse este ea insasi complicata. Este o criza de imagine si de identitate. Este rodul unui bovarism neasumabil. Este o parte a crizei pe care o traverseaza crestinismul rasaritean( si doar el?) in asumarea prezentului.
    Culpabilizarea Moscovei ar fi injusta atata timp cat vorbim de frustrari ale tuturor partilor. Biserica Rusa este inca dominata de imaginile trecutului glorios. Statutul de „a treia Roma„ i se pare incontestabil si este dificil de inteles ezitarea recunoasterii. De aici, criza de autoritate cu pusee dintre cele mai brutale (cazul Mitropoliei Basarabiei) sau suspiciunea in legatura cu initiativele ierarhilor greco- catolici ucraineni de construire a unei singure Biserici nationale. De asemenea, Biserica Ortodoxa Rusa se confrunta cu riscul pozitiei ingrate in randul Bisericilor ortodoxe pe fondul cresterii prestigiului Bisericii Ortodoxe Romane.
    In acest context poate fi perceputa si incurajarea dialogului cu lumea musulmana de catre patriarhul Alexei al II-lea. Cat despre convertiri, amintirea erorilor Vaticanului in relatia cu Rusia la inceputul anilor `90 este greu de sters. Ne ramane, totusi, speranta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *