Papa îi consideră pe greco-catolici o punte a unităţii
17.03.2006, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea consideră că greco-catolicii au misiunea de a demonstra unitatea Bisericii Universale în diversitatea tradiţiilor. Acest gând a fost exprimat în scrisoarea, datată 22 februarie, trimisă Cardinalului Lubomyr Husar, Arhiepiscop Major de Kiev-Halici. Scrisoarea comemorează trecerea a 60 de ani de la pseudo-Sinodul de la Lviv, din martie 1946, prin care Biserica Greco-Catolică ar fi trecut de bună voie în sânul Bisericii Ortodoxe. Biroul de presă al Vaticanului a publicat acest text ieri.
Sfântul Părinte aminteşte în mesajul său că în 1946 un grup de clerici s-a strâns în respectivul oraş din vestul Ucrainei, „arogându-şi dreptul de a reprezenta Biserica”, de fapt atacând „unitatea eclezială”. Autorităţile comuniste au forţat Biserica Greco-Catolică să devină parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, intensificând „ulterior violenţele împotriva celor care au rămas fideli unităţii cu Episcopul Romei, provocând alte suferinţe şi obligând Biserica să coboare în catacombe”, scrie Papa Benedict. „În ciuda inimaginabilelor încercări şi suferinţe, Providenţa divină nu a permis dispariţia unei comunităţi care, timp de secole, a fost considerată o parte legitimă şi vie a identităţii poporului ucrainean.” Opresiunea comunistă a durat până în 1989, anul în care Biserica Greco-Catolică Ucraineană a fost din nou legalizată. În timpul erei comuniste, pentru celebrarea Liturghiilor clandestine, greco-catolicii au fost constant ameninţaţi cu închisoarea, unii exilaţi iar alţii chiar executaţi.
Sfântul Părinte a subliniat faptul că Biserica Greco-Catolică are o dublă misiune: „Pe de o parte are sarcina de a păstra tradiţia răsăriteană vizibilă în Biserica Catolică; pe de altă parte, să favorizeze întâlnirea tradiţiilor, mărturisind nu doar compatibilitatea lor, ci şi profunda lor unitate în diversitate.” Din acest motiv, Papa speră că această comemorare va servi la promovarea unităţii cu Biserica Ortodoxă. Cardinalul Husar a subliniat faptul că aceste celebrări trebuie să constituie chemări la rugăciune pentru o mai mare unitate între creştinii ucraineni. Episcopul Romei a făcut apel la rugăciuni „pentru obţinerea iubirii frăţeşti, pentru iertarea ofenselor şi suferinţelor nedrepte ce au existat de-a lungul istorie”, pentru „a ne supune poruncii lui Cristos: Ca toţi să fie una.”
Comemorarea dispariţiei juridice a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina s-a făcut prin două zile de rugăciune pentru unitatea creştinilor din Ucraina, în special între greco-catolici şi ortodocşii din cele trei Biserici Ortodoxe din această ţară. La Opera din Lviv a avut loc un concert şi o Liturghie festivă în Catedrala Sf. George, ca omagiu pentru martirii greco-catolici.
Este ştiut faptul că în întîlnirile din cadrul Dialogului Catolico-Ortodox, din ultimele trei decenii, problema „uniatismului„ a fost ca o piatră de moară (de scandal?!) în calea discuţiilor vizând refacerea unităţii creştine. Dea Domnul ca în întâlnirea din toamna acestui an, la Belgrad, teologii din ambele părţi să arate o docilitate exemplară faţă de Duhul Iubirii şi al Unităţii.
Biserica greco-catolica este un exemplu de ecumenism concret, in ceea ce priveste modelul de unitate al Bisericii ortodoxe. Asa trebuie vazut apelul Sfantului Parinte Papa. Desigur acest exemplu doare din punct de vedere ortodox, dar este real si foarte autentic, mai ales in Romania. Biserica catolica de rit bizantin, are martiri romani. Martirii sunt dovada Bisericii adevarate a lui Cristos.