O nouă biserică fostă greco-catolică ameninţată cu distrugerea
28.04.2006, Lugoj (Catholica) - Dificultăţilor tot mai mari pe care Biserica Greco-Catolică le întâmpină în judeţele Arad şi Hunedoara li s-a mai adăugat una: se încearcă dărâmarea bisericii greco-catolice din Belotinţ, comuna Conop, judeţul Arad. Până acum în satul respectiv nu s-a restituit nimic BRU. Tensiunile de acum câţiva ani, legate de dărâmarea sau demontarea unor biserici şi case parohiale foste greco-catolice, par a reveni, existând şi în alte localităţi aceleaşi demersuri distructive asupra unor bunuri care cel puţin moral nu aparţin celor ce dispun de ele astăzi.
În ciuda intervenţiilor Episcopiei greco-catolice de Lugoj de a primi înapoi biserica din Belotinţ până acum nici Episcopia ortodoxă a Aradului şi nici primăria din Conop nu au acţionat în această direcţie. Bunurile din lăcaşul de cult au dispărut, geamurile nu mai există iar clopotele au fost vândute de parohia ortodoxă din Belotinţ la Neudorf. Biserica părăsită este folosită de copii uneori pentru fotbal şi alte jocuri. Sub pretextul că sunt puţini greco-catolici în zonă, acum se doreşte dărâmarea lăcaşului de cult sub pretextul că ar fi un pericol pentru copiii din sat. „Nimeni nu se întreabă de ce lăcaşul de cult a fost lăsat în această stare de ortodocşii care îl deţin şi nici de ce nu a fost retrocedat Episcopiei greco-catolice”, a declarat pentru Catholica.ro pr. drd. Coriolan C. Mureşan. Lăcaşul de cult greco-catolic din Belotinţ a fost construit în 1938 şi aparţine de protopopiatul de Timişoara, deşi se găseşte în judeţul Arad.
„În urma sesizărilor presei, autorităţile judeţene par a se implica acum în găsirea unei soluţii, dar ortodoxia locală prefera o singură soluţie: dărâmarea lăcaşului de cult greco-catolic”, a declarat în continuare Vicarul judecătoresc al Eparhiei de Lugoj. „Trebuie să precizăm că din 142 de biserici neretrocedate Episcopiei greco-catolice de Lugoj, majoritatea sunt deţinute de parohiile ortodoxe ale Episcopiei Aradului. În oraşul Arad nu s-a restituit nici o biserica măcar. Se doreşte oare cu orice preţ o luptă deschisă contra greco-catolicismului românesc în aceste două judeţe? Până unde va merge oare Episcopia ortodoxă a Aradului cu politica de deţinere a unor bunuri ce nu îi aparţin? E de preferat să se dărâme o biserică decât să fie retrocedată?”
Cristos a Inviat
Atentie ! ! ! ! nu va fi ultimul caz de acest fel de la noi din tara, la Ungheni-Mures si in momentul de fata se lucra fara autorizatie la demolarea fostei noastre biserici. Autoritatile locale si cele judetene ingaduie aceasta barbarie culmea anul acesta consiliul local al primariei Ungheni a alocat 500. 000. 000 lei ptr demolarea bisericii noastre. Daca nu sunteti de acord cu aceste barbarii singura solutie pe care o aveti, voi, cititorii este de a face cunoscute aceste cazuri si altor persoane din tara sau de peste hotare.
Dumnezeu este cu noi ! ! ! ! ! ! !
Imi pare rau ca am gasit aceasta stire asa de tarziu. Dar sper ca situatia sa fie mai buna. Cred ca exista posibilitatea unui proces si ca Biserica respectiva e monument istoric si atuci nu poate fi demolata prea usor.