Papa s-a întâlnit cu preşedintele Chavez

1 răspuns

 1. Armand spune:

  Orice intalnire a unui lider politic cu Suveranul Pontif este premiza unui dialog al carui miez transcende crusta protocolara a intalnirilor diplomatice la nivel inalt.
  Cu toate acestea, nu consider ca intrevederea dintre Sfantul Parinte si presedintele Venezuelei va ameliora situatia Bisericii. Si aceasta pentru ca proiectele celor doi interlocutori sunt diametral opuse.
  Pentru Chavez, imaginea primeaza. Histrionismul sau este dublat de necesitatea de a acumula „puncte„, formale chiar, in disputa cu Washington-ul. Biserica este deci, pentru regimul pe care il conduce, cel mult un instrument.
  Se poate invoca precedentul Castro ignorandu-se deosebirile majore. Se poate spera ca la Caracas Biserica va reusi sa se bucure de drepturile firesti. Si ca acestea ii vor fi respectate pe deplin. Ar fi insa suficient?
  Cu riscul retrezirii spectrului „teologiei eliberarii„ se poate vorbi de autentic crestinism in afara democratiei? Nu risca el sa devina, pe fondul unui regim autoritar, simplu element de recuzita?
  Se cuvine a nu uita lectia Pinochet si nici experimentele socialiste ale lui Evo Morales. Cat de viabil poate fi un „ghiveci„ crestino- marxist?
  Cat despre intentii, oricat de interesante sau generoase, sunt incapabile sa suplineasca realitatea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *