Tânărul Ratzinger a fost membru involuntar al organizaţiei hitleriste

5 răspunsuri

 1. Bogdan spune:

  Primesc cu entuziasm si bucurie deschiderea Suveranului Pontif. Investigatia arhivelor pentru o persoana onesta, demna si credincioasa este lipsita de orice emotii! Nici nu m-as fi asteptat la alte rezultate. Prefer sa nu fac comentarii comparative cu alte personaje din ierarhia bisericeasca din Romania!

 2. Petru Ciobanu spune:

  Chiar de la începutul pontificatului multe voci s-au ridicat împotriva lui Ratzinger, ca fiind un Hitlerjugend sau ceva de genul colaboraţionistului regimului hitlerist. A fost, nimeni nu pune la îndoială, dar de ce am spune ce a fost atunci când mai simplu e să spunem ce este acum – urmaş al Sfântului Petru şi Păstor suprem al turmei creştine. Calităţile lui de acum, care îl plaseaxă printre cei mai mari teologi, şefi de stat, pontif suprem etc. vin să anihileze toate greşelile lui din trecut, care, cu atât mai mult, au fost făcute împotriva voinţei lui. Câte personalităţi de seamă ale Bisericii creştine nu au dus până la un moment o viaţă care nu corespundea standardelor creştine. Dar iată că Providenţa a lucrat in chip miraculos şi le-a schimbat viaţa. Priviţi la exemplul Sfintei Maria Magdalena a Sfântului Augustin şi vă veţi convinge că pentru un prezent demn trecutul sumbru nu are demnitate.

 3. Mihai spune:

  Implicarea lui Ratzinger intr-un astfel de scandal nu este deloc un lucru bun.
  Eu nu prea inteleg denumirea de „membru involuntar„. In timpul comunistilor, copil fiind, am refuzat sa fiu facut pionier. Am avut ceva de suferit insa nu mi-am schimbat pozitia nici macar cand tatal meu m-a rugat cu lacrimi in ochi s-o fac. Daca eu un vierme mic am putut s-o fac, el un om atat de important nu a fost in stare s-o faca ? ! Riscurile erau cam aceleasi … pentru ca daca nu venea revolutia probabil ca as fi infundat vreo puscarie comunista sau mi-as fi lasat ciolanele la canal.
  Este mult mai inaltator sa aflii ca actualul papa a refuzat sa faca parte dintre nazisti si ca a avut de suferit decat sa aflii ca a avut confortabila pozitie de „membru involuntar„.
  Sa fim bine intelesi. Nu am nimic cu Ratzinger doar ca pentru pretentiile unui papa parcursul vietii sale ar fi trebuit sa fie impecabil. Neprihanit… .

 4. Am primit cu bucurie deschiderea actualului Papa si nu vad care ar fi dilema in aceasta chestiune. Multi dintre noi am fost fortati de educatori si parinti sa devenim soimi, pionieri si utecisti rostind legaminte cumplite prin care ne angajam sa-l slujim cu credinta pe ceusescu. Ne puneau sa spunem poezii patriotice inca de la gradinita. Eram copii … suntem noi vinovati. . Eu cred ca vina apartine adultilor de atunci care au devenit pensionarii de astazi si continua sa sustina cat de bine era pe vremea comunismului!

 5. Hai sa nu exageram … actualul Papa era atunci doar un tanar de 12 ani … iar eu la varsta lui eram deja pionier cu state vechi. Parintii si educatorii se mandreau atunci cu copii care erau facuti pionieri in prima serie si nu-si puneau deloc problema ca angajau copii de 7, 8 ani intr-un legamant al minciunii sau altfel era chia un sacrilegiu… ne puneau sa juram credinta lui ceusescu, sa mergem la demonstratii pentru cultul lui, sa spunem ode pentru el. Eu cred ca adultii de atunci care sunt pensionarii de astazi ar trebui sa-si ceara iertare. Dar ei continua sa fie nostalgici si chiar au pus o plca pe mormantul lui ceausescu:o lacrima din parte popurului roman si acum il jelesc ca pe un sfant. Vor pensii mari acum si nu se considera deloc vinovatii ca au adus comunismul in tara. Cand erau tineri spuneau ca stalin si poporul rus au adus libertate si i-au trimis in gulagul inchisorilor pe romanii adevarati. De ce nu se face un proces al comunismului ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *