Vizită pastorală şi hirotonire la Cistei
11.03.2007, Blaj (Catholica) - În Duminica a III-a din Postul Mare, 11 martie, Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Cistei, protopopiatul Blaj, fiind prima vizită pastorală arhierească în această parohie, după anul 1948. Întâmpinat de credincioşi după tradiţie, cu pâine şi sare, cât şi de copii cu buchete de flori, Înaltul Ierarh a sărutat Evanghelia prezentată de pr. consilier Traian Totoian, paroh în Crăciunelu de Jos, cel care a administrat parohia de la reactivarea ei şi până în prezent. Începând cu orele 10, Sfânta Liturghie a fost celebrată în capela proaspăt amenajată în imobilul care până în 1948 a adăpostit şcoala greco-catolică din localitate. La masa altarului, alături de Arhiereu au concelebrat pr. vicar mitropolitan Ioan Fărcaş, protopop al Blajului; pr. dr. Cristian Barta, rector al Institutului Teologic blăjean; pr. conf. dr. Ioan Mitrofan; pr. lect. univ. Anton Rus; pr. consilier Traian Totoian.
La momentul prescris, pr. I. Fărcaş şi pr. I. Mitrofan au prezentat în faţa Arhiereului pe diaconul Cristian Gabriel Toader, licenţiat în teologie, absolvent al Institutului Teologic din Blaj promoţia 1996. După recomandarea făcută de rectoratul institutului, prin pr. C. Barta, Preafericirea Sa Lucian a procedat la hirotonirea întru preoţie a candidatului, pe seama parohiei Cistei. În cuvântul de învăţătură, axat pe însemnătatea Crucii în viaţa creştinului, dat fiind că în această duminică Biserica a rânduit sărbătorirea Crucii, arhiereul s-a adresat nou-hirotonitului şi totodată nou paroh: „Iubite părinte Cristian, cu vrerea Tatălui ceresc, prin punerea mâinilor mele, ai fost ridicat la sublimitatea stării preoţeşti. Este o mare cinste aceasta! În Mesajul pentru Postul Mare, Sfântul Părinte Papa Benedict ne invită să învăţăm să stăm cu Maria şi cu ucenicul Ioan, sub Crucea pe care se jertfeşte Isus Mântuitorul. La aceasta te invit şi eu, în această frumoasă zi a vieţii tale: Îndreaptă-ţi mereu privirea, cu pocăinţă, cu umilinţă şi cu rugăciune, spre Isus Cel răstignit, pentru ca să înveţi marea lecţie a iubirii lui Dumnezeu. Apoi, tu însuţi fiind plin de iubire şi de pace, împarte celor care-L caută pe Dumnezeu, iubirea şi pacea Sa. Nu fii comod! Lucrează pentru suflete, cu timp şi fără timp. Numai Dumnezeu poate răsplăti toată jertfa preotului pentru binele şi mântuirea sufletelor încredinţate lui. Astăzi te încredinţez acestor credincioşi, iar pe ei ţi-i încredinţez ţie. Iubiţi-vă şi respectaţi-vă unii pe alţii. Numai în felul acesta puteţi realiza aici lucruri frumoase şi durabile. Suntem alături de tine cu dragoste şi cu bucurie!”
Parohia greco-catolică Cistei este veche. Din „Şematismul veneratului cler al Arhidiecezei Mitropolitane Greco-Catolice Române de Alba Iulia şi Făgăraş pe anul 1932” aflăm că în acel an, numărul credincioşilor greco-catolici din Cistei era de 778, alături de aceştia mai vieţuind 22 baptişti şi 3 ortodocşi. Biserica greco-catolică, de piatră, a fost zidită în anul 1910, fiind închinată Sfântului Nicolae (astăzi ea este neretrocedată, din 1948 fiind folosită de către comunitatea ortodoxă). Casa parohială a fost construită în 1876, iar şcoala greco-catolică, frecventată de 143 elevi, a fost ridicată în anul 1900. Cisteiul a dat şi personalităţi ale Bisericii Române Unite. Preafericitul Lucian spunea în cuvântul său: „Se cuvine să ne aducem aminte de un vrednic fiu al acestei comunităţi: monseniorul Pamfil Carnaţiu. El a lucrat zeci de ani în felurite organisme ale Vaticanului, păstrând legătura cu cei de acasă, mai ales în anii grei care au apăsat asupra Bisericii noastre. Aduceţi-i la cunoştinţă, îl vom informa şi noi, despre cele ce se petrec în localitatea sa natală. Îi vom face bucurie, bucurie de care are nevoie la anii mulţi cu care l-a binecuvântat Dumnezeu!”
La ceremonie au participat primarul şi viceprimarul comunei Mihalţ, de care aparţine Cisteiul, cât şi un grup de studenţi teologi, care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. După ceremonie, cei prezenţi s-au întreţinut la o agapă oferită de comunitate. (corespondenţă semnată de Alexandru Petărlecean)