Doi ani de la moartea Fr. Roger Schutz
17.08.2007, Roma (Catholica) - 16 august 2007, s-au împlinit doi ani de la trecerea în veşnicie a Fratelui Roger Schutz, fondatorul comunităţii din Taizé. „Mărturia lui de credinţă creştină şi dialog ecumenic a fost o învăţătură preţioasă pentru întregi generaţii de tineri”, afirma Papa Benedict al XVI-lea la audienţa generală de la 16 august anul trecut, la Castel Gandolfo, pentru a-l aminti pe unul din pionierii ecumenismului din secolul trecut. Joi seară, veghea de rugăciune organizată de Comunitatea din Taizé a readus în atenţie profilul spiritual şi uman al fondatorului ei, calităţile lui unice, la fel de necesare astăzi pe drumul reconcilierii între Bisericile lui Cristos şi între toţi oamenii, aflăm dintr-o ştire publicată pe situl Radio Vatican.
Despre moştenirea ecumenică a Fratelui Roger, redacţia centrală a Radio Vatican a realizat un interviu cu succesorul său, Fratele Alois Loser. „Fratele Roger era ca un Ioan Botezătorul, nu voia să se aşeze pe sine în centrul atenţiei ci prezenţa lui Dumnezeu. Acest lucrul îl vedem în faptul că tinerii, la doi ani de la moartea lui, continuă să vină aici în număr foarte mare. De asemenea, reuniunile de tineri continuă cu o intensitate la fel frumoasă”. Ca o amintire specială de la Fratele Roger, Fratele Alois Loser a vorbit despre „bunătatea lui, care întotdeauna era o încurajare, şi pasiunea pentru comuniunea Bisericii. Se poate spune că toată viaţa lui a fost animată de pasiunea pentru comuniunea Bisericii”. Fratele Alois Loser a arătat că la Taize „avem în fiecare săptămână tineri din diverse Biserici, ortodoxă şi catolică, precum şi din comunităţi protestante. Ei sunt aici pentru a sprijini ecumenismul. Este foarte importantă unitatea în rugăciunea comună. Zilnic, de trei ori, ne adunăm împreună la rugăciune şi cred că tocmai aceasta poate pregăti drumul ecumenismului”.
„Continuăm întâlnirile, aici, la Taizé, săptămână de săptămână şi acum pregătim o întâlnire în Bolivia, în luna octombrie, pentru tinerii din America Latină. Tema acestei întâlniri este reconcilierea, pentru că Biserica poate contribui la reconciliere în sânul societăţii. Apoi, la sfârşitul anului avem întâlnirea europeană la Geneva, în Elveţia. Subliniez că miile de tineri care vor participa la aceste întâlniri ecumenice vor fi primiţi în parohii; acest lucru pentru că nu vrem să creăm o mişcare Taizé de sine stătătoare, ci întotdeauna spunem tinerilor: `mergeţi în parohii, păstraţi contactul cu biserica locală`. Şi întâlnirea europeană din acest an, la Geneva, urmăreşte tocmai să-i ajute pe tineri să dezvolte simţul Bisericii”. La veghea de rugăciune de joi seară, la Taizé, a mai arătat Fratele Alois Loser, spaţiul dominant a fost alocat tăcerii şi contemplaţiei, cu un moment de aducere de mulţumire pentru viaţa Fratelui Roger, care nu a dorit să fie altceva decât „un semn al iubirii pentru Cristos”.