Trebuie să avem încredere în adevăr
08.09.2007, Mariazell (Catholica) - Originea crizei actuale din Occident este pierderea încrederii în adevăr, a spus Papa Benedict astăzi, la Liturghia celebrată în aer liber la Sanctuarul marian Mariazell din Austria, care aniversează 850 de ani de la înfiinţare. În predica sa, Sfântul Părinte le-a spus zecilor de mii de pelerini care au participat la slujba de lângă Bazilica Sanctuarului că doar Isus „este puntea care îi aduce cu adevărat împreună pe Dumnezeu şi pe om… singurul mijlocitor universal al mântuirii, valabil pentru toţi şi, în cele din urmă, de care au toţi nevoie”. A spune acest lucru, a explicat Pontiful, „nu înseamnă că dispreţuim alte religii, şi nici nu absolutizăm în mod arogant propriile noastre idei”.
A proclama credinţa creştină înseamnă doar că suntem „prinşi de Cel care a atins inimile noastre şi a revărsat daruri asupra noastră, pentru ca noi, în schimb, să putem oferi daruri altora”. „Credinţa noastră”, a spus Papa Benedict al XVI-lea, „se opune decisiv atitudinii de resemnare care îl consideră pe om incapabil de adevăr ca şi când nu i-ar putea face faţă”. Episcopul Romei şi-a exprimat convingerea că „o atitudine de resemnare cu privire la adevăr” se află „în centrul crizei Occidentului, al crizei Europei”. Papa a continuat: „Dacă adevărul nu există pentru om, el nici nu poate face în cele din urmă distincţie între bine şi rău. Şi atunci marile şi minunatele descoperiri ale ştiinţei devin cu două tăişuri: ele pot deschide posibilităţi semnificative pentru bine, în beneficiul omenirii, dar de asemenea, după cum vedem foarte clar, ele pot constitui o teribilă ameninţare, implicând distrugerea omului şi a lumii.
„Avem nevoie de adevăr”, a spus Sfântul Părinte. „Totuşi trebuie să recunoaştem că, în lumina istoriei noastre, ne temem că credinţa în adevăr poate atrage după sine intoleranţa. Dacă suntem cuprinşi de această teamă, care este bine întemeiată din punct de vedere istoric, atunci este timpul să privim spre Isus aşa cum îl vedem în sanctuarul de la Mariazell. Îl vedem aici în două imagini: ca şi copil în braţele mamei Sale, şi deasupra altarului bazilicii ca Răstignit”. Contemplându-l, a spus Papa Benedict al XVI-lea, putem vedea că „adevărul prevalează nu prin forţă exterioară, ci este umil şi se dezvăluie omului doar prin intermediul forţei interioare a veridicităţii sale. Adevărul se arată în iubire. Avem nevoie de această forţă interioară a adevărului. Ca şi creştini avem încredere în această forţă a adevărului. Suntem martorii ei”.
Lipsa de încredere în adevăr implică şi o lipsă de încredere în viitor, un sentiment care, potrivit Papei, explică iarna demografică de pe bătrânul continent. Sfântul Părinte a comparat Europa cu un copil sărac: „Dorim totul pentru noi înşine şi ne punem puţină încredere în viitor. Şi totuşi pământul va fi lipsit de un viitor doar atunci când forţele inimii şi ale raţiunii umane iluminate de inimă vor dispărea – când faţa lui Dumnezeu nu va mai străluci peste pământ.” Pentru a recupera încrederea în adevăr Papa a propus redescoperirea lui Dumnezeu: „Unde este Dumnezeu este şi viitor.”