Numirea vicarului foraneu al Vicariatului Făgăraş
16.09.2007, Blaj (Catholica) - Astăzi, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Făgăraş s-a umplut de credincioşii veniţi pentru a participa la Sfânta Liturghie şi pentru a-l întâmpina pe Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian, aflat în vizită pastorală în oraşul fostă reşedinţă episcopală. Conform materialului apărut pe BRU.ro şi semnat de Alexandru Petărlecean, PF Lucian, însoţit de pr. vicar mitropolitan Ioan Fărcaş, protopop al Blajului, a fost primit la intrarea în biserică, cu Sfânta Evanghelie, de către protopopul Făgăraşului, pr. Liviu Negrea şi de către ceilalţi preoţi concelebranţi. La Sfânta Liturghie, pontificată de Întâistătătorul Bisericii Române Unite, la masa altarului s-au aflat 10 preoţi din protopopiatul Făgăraş, cărora li s-a alăturat Don Antonio, preot din Siracusa (Italia), prieten al parohiei Făgăraşului.
„Aşa cum este prescris de Biserică, astăzi celebrăm Duminica de după marea sărbătoare a Înălţării şi închinării Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci. Atât duminica dinainte, cât şi cea de după sărbătoare sunt închinate tot Sfintei Cruci, ca dovadă că nu se poate separa Crucea de Înviere”, spunea în omilie Înaltul Ierarh. După meditaţia asupra misterului Crucii, punctând momentele de referinţă în istoria scaunului episcopal al Făgăraşului, Preafericirea Sa s-a adresat celor prezenţi: „Ştiţi cu toţii că titulatura Mitropoliei noastre este aceasta: Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Alba Iulia şi Făgăraş, cu reşedinţa la Blaj. Cele trei nume de oraşe cuprinse în titulatură îşi au semnificaţiile lor. La Alba Iulia fiinţa vechea Mitropolie a românilor ardeleni. La Alba Iulia s-a plămădit Sfânta Unire a românilor ardeleni cu Biserica Romei. Dar pentru că, după anumite precepte conciliare (Lateran), nu puteau avea reşedinţa în acelaşi oraş doi episcopi catolici, episcopul românilor uniţi a primit ca localitate de reşedinţă cetatea Făgăraşului, dimpreună cu două domenii: de la Sîmbăta de Jos şi de la Gherla. Acest act a fost consfinţit la 18 mai 1721, prin Bulla papală `Rationi congruit`. Atunci a fost numit episcop al Făgăraşului Ioan Giurgiu, care declara că este gata `să-şi verse şi sângele pentru mântuirea scumpei sale naţiuni române`. Ioan Giurgiu, după ce a fost sfinţit episcop, a fost instalat în biserica catedrală Sfântul Nicolae din Făgăraş, la 17 august 1723. După trecerea în veşnicie a episcopului Ioan Giurgiu, la 29 octombrie 1727, urmează la conducerea episcopiei Făgăraşului Episcopul Ioan Inocenţiu Micu, care, la 28 septembrie 1732 se instalează la Făgăraş; deci acum 275 de ani. Dar pentru că Episcopul Inocenţiu era un mare apărător al drepturilor naţiei sale române, mută scaunul episcopal de la Făgăraş, din marginea principatului Transilvaniei de atunci, mai în centru, la Blaj. La 19 mai 1737, Episcopul Inocenţiu soseşte la Blaj, unde rânduieşte Episcopie, Catedrală, şcoală şi oraş românesc, Blajul rămânând până astăzi centrul de reşedinţă al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice din ţară şi de pretutindeni.”
În încheierea cuvântului, Înaltul ierarh a împărtăşit credincioşilor şi unul dintre motivele vizitei pastorale la Făgăraş: „Plecând Episcopul de la Făgăraş la Blaj, el lasă pe preotul acestui oraş ca şi vicar foraneu, adică un vicar în teritoriul mai îndepărtat de noua reşedinţă episcopală, iar districtul Făgăraşului l-a ridicat la rang de vicariat. Aşa s-a păstrat acest titlu şi în Şematisme, aşa îl considerăm şi noi astăzi, decretând pentru parohul şi protopopul acestui oraş titlul de vicar foraneu. Cu această ocazie festivă, doresc părintelui Liviu Negrea ca Bunul Dumnezeu să-l învrednicească de o pastoraţie rodnică şi binecuvântată, întru sănătate şi sfinţenie, iar credincioşilor din Făgăraş şi din Vicariatul Făgăraşului, mântuire şi pace de la Dumnezeu!” Pr. vicar mitropolitan Ioan Fărcaş a dat citire decretului de numire a vicarului foraneu, care în încheierea ceremoniei s-a adresat la rându-i tuturor celor de faţă cu un cuvânt de mulţumire, în primul rând Ierarhului pentru cinstea acordată, apoi tuturor pentru sprijinul în activitatea pastorală.