Hristos împărtăşit copiilor – în toată România
18.09.2007, Iaşi (Catholica) - Recent, Organizaţia „World Vision”, iniţiatoarea proiectului pe plan mondial, a decis să acorde o finanţare pentru derularea acestei acţiuni în ţara noastră pe o perioadă de încă 5 ani, informează Radio Trinitas. Decizia vine ca urmare a evoluţiei pozitive a acestui program în România. Pr. Constantin Naclad, coordonator al proiectului pentru zona Moldovei, a declarat pentru postul ortodox de radio: „Proiectul a intrat într-o nouă fază, în sensul că după vizita coordonatorului regional din America, cel care ne-a dat vestea că acest proiect a primit o finanţare multianuală pentru un parcurs de 5 ani, s-a regândit strategia, în sensul implementării la nivelul întregii Patriarhii şi a tipăririi volumelor de cateheza într-un ritm stabilit pentru toţi cei 5 ani. De asemenea, o altă noutate este faptul că formatarea ghidurilor catehetice se va face pentru masterul din limba engleză la Editura Trinitas.”
Prin intermediul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” au fost organizate în mai multe Eparhii din ţară ateliere de lucru în care li s-a explicat preoţilor şi profesorilor de religie în ce constă această acţiune şi de ce a fost lansat ghidul catehetic. Această carte se doreşte o alternativă la manualele de religie, care să-i ajute pe copii să înţeleagă mai bine învăţăturile creştine. Coordonatorii proiectului estimează că pe parcursul anului viitor, acţiunea va fi implementată în toate Episcopiile, după cum a declarat tot pr. Constantin Naclad: „În viitor, proiectul va organiza în Arhiepiscopia Tomisului, la Constanţa, chiar la începutul lunii octombrie, un atelier de lucru cu preoţii din această Arhiepiscopie. De asemenea, vom merge într-o vizită în Basarabia pentru a vedea dacă acest proiect poate fi extins şi în Mitropolia Basarabiei care ţine de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar după începutul lunii octombrie vom merge în Târgovişte şi mai apoi în Ardeal. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea PF Daniel vom reuşi să implementăm acest proiect la nivelul întregii Patriarhii până la sfârşitul anului 2008, urmând ca într-o fază ulterioară să mărim dezvoltarea acestui proiect la nivel de parohie şi protopopiat prin monitorizarea implicării preotului şi celor care au participat la training-uri şi ajutarea acestor preoţi.” Proiectul a fost aprobat de Sfântul Sinod în ianuarie 2006, actualmente desfăşurându-se nu doar în România ci şi în Rusia, Polonia, Egipt, Albania şi Georgia.
Impreuna cu sotul meu am fost participanti la cursul de formare al d-nului prof. C-tin Naclad, curs desfasurat in cadrul Protoieriei Slobozia Ialomita.
In urma participarii la acest curs de formare am lansat acest proiect in in parohia ortodoxa Perieti.
Acest proiect a atras multi copii la sfanta biserica.
Proiectul il desfasuram in fiecare zi de duminica, dupa oficierea Sfintei liturghii.
Apreciez efortul initiatorilor acestui proiect. Este unul foarte bun. Necesita un efort suplimentar, benevol din partea coordonatorilor, dar nimic nu se compara cu bucuria pe care o ai din schimbul de experienta, bucurii si trairile alaturi de copii care la biserica au alt comportamnet ca la scoala. Sunt mai deschisi, mai dinamici.