Cardinalul Ruini despre evanghelizarea Europei
24.09.2007, Budapesta (Catholica) - Cardinalul Camillo Ruini a participat la Congresul Internaţional despre Noua Evanghelizare ca delegat special al Papei Benedict al XVI-lea. A fost al V-lea Congres de evanghelizare găzduit de o capitală europeană începând din 2003. Într-un interviu pentru Radio Vatican, preluat de Zenit, Cardinalul Ruini a subliniat nevoia de rugăciune pentru relansarea evanghelizării Europei.
– Care a fost sarcina Dvs la conferinţă?
– Am avut o sarcină pozitivă şi încurajatoare aş spune eu: am arătat că Biserica din Budapesta este o Biserică vie şi că spiritul misionar este profund prezent în cler şi în poporul lui Dumnezeu.
– Ce v-a impresionat cel mai mult?
– Faptul că această misiune a avut loc într-o capitală de ţară ce aparţine fostei Europe comuniste, o zonă în care Biserica a avut mult timp de îndurat mari suferinţe. Acest eveniment public – încununat de prezenţa a 15.000 de persoane marţi la Liturghia de seară în aer liber – este cu siguranţă un semn de speranţă.
– Cum s-ar putea relansa evanghelizarea Europei?
– Multe sunt de făcut, înainte de toate la capitolul rugăciunii, mărturiei personale, dar şi la capitolul cultural, pentru ca cultura europeană să-şi redescopere rădăcinile creştine.
– Se confruntă creştinii cu riscul de a fi tot mai marginalizaţi pe bătrânul continent?
– Există, fără îndoială, forţe care tind să îi marginalizeze, anumite forţe care merg în această direcţie. Dar, mulţumim Domnului, există şi forţe opuse care reafirmă importanţa prezenţei creştine. Cred că popoarele Europei sunt mai conştiente de cât de important este creştinismul, nu doar istoric vorbind, ci şi pentru prezentul şi viitorul continentului.
– Cum s-ar putea restabili un dialog rodnic între noile curente de gândire şi credinţa creştină?
– Acest dialog poate să fie restabilit – a început deja să fie restabilit – în jurul problemelor fundamentale cu care se confruntă Europa: problema identităţii ei, dar şi problema omului: ce este el, al cui este, dacă omul este doar o parte din natură sau este creat după imaginea lui Dumnezeu, dacă are o demnitate inviolabilă sau nu. Cred că dialogul pe aceste teme are loc deja.
– Care sunt speranţele Dvs?
– Speranţa mea este că acest parcurs misionar, început în Roma – ne amintim de misiunile din Roma din 1996 şi 1999, ca pregătire pentru Marele Jubileu, şi răspândite apoi în multe alte Dieceze italiene şi acum în cinci capitale europene – va fi un parcurs ce se va răspândi în întreaga Biserică din Europa, pentru ca noua evanghelizare să nu fie doar un principiu pe care îl vestim, ci şi o realitate pe care o trăim.